Svetkovina Presvetoga Srca Isusova (Sacratissimum Cor Iesu) slavi se u treći petak nakon Duhova. Za čitavu je Crkvu svetkovina proglašena 1856. od strane pape Pia IX. Tom svetkovinom Crkva želi proslaviti neograničenu i živu ljubav Božju prema čitavom čovječanstvu. Kao što i sâm naziv sugerira, fokus je na Isusovu Srcu i to onom ljudskom. Isus nas je toliko ljubio da je svoj život dao za nas. Njegovo je Srce kucalo za nas, ali je za nas i prestalo kucati. Isus je za nas i živio i umro. I uskrsnuo.

Iako je tek s papom Piom IX. ova svetkovina određena za čitavu Crkvu, pobožnosti prema Isusovu Srcu postoje i od ranije. Zapravo je nevjerojatno koliko je štovanje Isusova Srca rašireno u puku i među umjetnicima i arhitektima. U gornjem video-zapisu se mogu vidjeti samo neke od katedrala i slika u čast Srcu Isusovu. Ono je obično prikazano kao goruće srce koje je probodeno ili okrunjeno trnjem zajedno s križem i znakovima rana ili krvarenja. Dakle, ne meditira se ovdje nad nekom apstraktnom idejom ljubavi, već nad živim, krvavim Srcem od mesa.

Kao što je rečeno, pobožnost prema Srcu Isusovu je vrlo raširena među pukom. Štovanje Isusova ranjenog Srca najviše su raširili sv. Bernard, sv. Franjo i križari koji su, svaki na svoj način, bacili novo svjetlo na Isusovu muku i smrt. Isprva se štovanje ticalo Isusovih rana općenito, da bi u 11. i 12. stoljeću fokus sve više bio na samom Srcu. Od svetaca koji su se isticali u ovoj pobožnosti još valja izdvojiti sv. Lutgardu, sv. Matildu i sv. Gertrudu.

Ali ona koja od svih svetaca iskače je sv. Marija Margareta. Njoj se u 17. stoljeću kroz 18 mjeseci ukazivao Isus. Između ostalog, tvrdila je da joj je Isus rekao da ima želju da se petak nakon tijelovske osmine posveti njegovu Srcu koje je toliko ljubilo svijet, ali svijet nažalost tom Srcu ne iskazuje hvalu, već nezahvalnost. Budući da je Marija Margareta bila, vrlo predana onome što je vidjela, do te mjere da si je nožem izrezbarila Isusovo ime na prsima pa se čak i sâmozapaljivala, ne čudi da su priče o njoj vrlo brzo počele kolati među pukom te se prilika iskoristila za snažnu promociju pobožnosti Srcu Isusovu. Čitav je slučaj istraživala i Sveta Stolica. Iako štovanje Marije Margarete nije bilo zabranjeno, posebna svetkovina Srca Isusova ustanovljena je tek u 19. st.

Zatim je u istom stoljeću još jedna redovnica, bl. Marija Droste, danas poznatija kao Marija od Božanskog Srca, dobila viđenje Isusa, točnije ona je čula njegov glas. Isus je rekao da će ona biti supruga njegova Srca, zbog čega je i postala redovnica. No, Isus joj je još rekao da želi da se svijet posveti njegovu Srcu. Zato je pisala papi Lavu XIII., koji dao čitav slučaj istražiti da bi 1899. udovoljio njenom, odnosno Isusovom zahtjevu. No, učinio je to tek dan nakon Marijine smrti. Tako je štovanje Presvetog Srca Isusova postala svetkovina koja se ima slaviti u petak nakon tijelovske osmine. Osim toga, čitav mjesec lipanj posvećen je Isusovu Srcu te se počelo sa snažnim promoviranjem pobožnosti prvih petaka.

Od tada su brojne institucije i redovi posvećene ili nazvane po Presvetom Srcu Isusovu. Isto tako i crkve. Estrela Basilica je prva takva bazilika u svijetu i nalazi se u Portugalu. U Hrvatskoj također postoji bazilika Srca Isusova u Zagrebu, no jako je oštećena u potresu 2020. godine. Njome upravljaju isusovci, koji izdaju i Glasnik Srca Isusova i Marijina.

Dodajmo još samo to da ovu pobožnost njeguju i pravoslavci i brojni reformirani kršćani.


Tekst: Hrvoje Šijak (uz uzmjene)

Video: Lectio Brevis

Izvor: Vjera i djela

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Anton Puntigam: „Kako me je Bog vodio“
04:00 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Ivan Kukuljević Sakcinski; ur.: dr. sc. Agneza Szabo; tekst čitaju: Petra Ćurlin i Ivan Zaradić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.