p1140986

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodio je, u nedjelju 11. lipnja u splitskoj Župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj, Te Deum – misu zahvalnicu za završetak akademske i pastoralne godine. U koncelebraciji su bili: generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić, povjerenik Ureda za pastoral mladih i župnik na Visokoj don Ivan Terze, duhovnik Hrvatskog nadzemlja don Tomislav Bašić te pomoćnik kapelana za mlade i župni vikar na Visokoj don Antun Mate Antunović. Đakonirao je don Renato Pudar, a pjevao je VIS Veritas Aeterna.

Govoreći u prigodnoj homiliji o evanđeoskom tekstu (Mt 9, 9-13), mons. Puljić je poručio da Isus svakog suvremenog čovjeka – koji se na rubu društva osjeća ostavljenim i bezvrijednim – želi dovesti za svoj božanski Stol. „Isus želi da svaki grešnik sjedne za Stol Njegovog milosrđa i ljubavi”, ustvrdio je.

Ispričavši iskustvo obraćenja američkog liječnika koji je prije susreta s Kristom vršio pobačaje, mons. Puljić je pozvao sve mlade da kroz „Hod za život” i slične inicijative hrabro stanu u obranu života – od začeća do prirodne smrti.

Podsjetivši na 25. obljetnicu pohoda Ivana Pavla II. Splitu i Solinu koju ove godine obilježavamo, apostolski upravitelj je istaknuo: „Uz osobitu zahvalu za sve što je činio za obitelji prikladno je na ovom skupu vas mladih reći dvije rečenice i o posebnoj ljubavi te naklonosti koju je pokazivao prema mladima. On je okupljanja mladih 'pret­varao u prave festivale i slavlja mladosti'. A znamo kako su ga mladi rado slijedili, slušali, za njim išli i izvikivali njegovo ime, a poklicima i aplauzima prekidali njegove govore. Bili su slobodni prići mu, zagrliti ga i nešto mu na uho šapnuti. A on bi im očinski i prijateljski odgovarao: 'Došao sam da se s vama malo odmorim, draga mladeži. Došao sam vas čuti, s vama razgovarati i moliti. Želio bih vam ovdje ponoviti ono što sam rekao prvi dan svoga pontifikata: Vi ste Papina nada, vi ste nada Crkve. Osjećao sam toplinu vaše blizine i vašeg prijateljstva u ovim godinama moga služenja Crkvi! Vaša ljubav i vaša molitva neprestano su me podržavali u ispunjavanju zadaće koju sam od Krista primio'. I dok se susretao i pisao mladima, nije im tepao, a ni povlađivao. Naprotiv, tražio je žrtvu, napor i zalaganje: 'Draga mladeži! Najljepša je i najutješnija istina koju vam mogu navijestiti: Isus vas voli. A najsadržajniji dar koji vi njemu možete prinijeti jest vaša ljubav, vaše srce, vaša budućnost. Kad vas muče problemi i zapanjeno stojite pred tajnom života, upravite svoj pogled prema Kristu. U njemu, naime, u kojem živimo, mičemo se i jesmo (usp. Dj 17, 28) naći ćete i postići puninu ostvarenja vaših mogućnosti i vaših nadanja'. Tako neka bude”.

P1150073

Nakon mise u župnoj dvorani je mons. Puljić dodijelio nagrade za ovogodišnju KMNL – u. Prvoplasirana ekipa prve lige je momčad Župe Marije Pomoćnice sa splitskog Kmana, drugo mjesto pripalo je ekipi Župe sv. Mateja (Split – Ravne Njive), a treće mjesto je osvojila solinska ekipa Župe Gospe od Otoka. Najbolji strijelac prve lige je A. Blažević (Gospa od Otoka), najbolji igrač je Josip Cikojević (Kman), a najbolji vratar je Roko Ponjarac (Gospa od Otoka). Trofej za fair-play ekipu dobila je momčad Župe sv. Petra – Konkatedrala (Split).

Priznanja su dobile i najbolje ekipe druge lige. Prvo mjesto osvojila je ekipa Župe Svetog Križa – Veli Varoš (Split), drugo mjesto pripalo je momčadi Župe sv. Mihovila (Dugopolje), a treće mjesto osvojila je ekipa splitske Župe Gospe od Zdravlja. Najbolji strijelac druge lige je D. Katić (Veli Varoš).

Prije dodijele nagrada prikazan je film o aktivnostima Ureda za pastoral mladih u protekloj godini. Prigodne riječi zahvale svim natjecateljima i suradnicima Ureda uputio je don Ivan Terze. Sportašima se poticajnim riječima obratio i voditelj Katoličke malonogometne lige Mladen Jurić, a mons. Puljić je svim mladima koji volontiraju u mnogobrojnim projektima Ureda poručio „da su oni budućnost i nada naše Crkve”.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

10:00 Glazba
11:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.