P1140960

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodio je, u nedjelju 11. lipnja u Župi sv. Mihovila u Omišu, svečano euharistijsko slavlje tijekom kojeg je krstio malenoga Josipa – sedmo dijete u obitelji Marine i Tomislava Pešića. U koncelebraciji je bio župnik don Jozo Gojsalić, a đakonirao je don Renato Pudar. Pjevao je Dječji župni zbor pod ravnanjem č. s. Eduarde Marić.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na evanđeoski tekst (Mt 9, 9-13), mons. Puljić je kazao da se radi o autobiografskom izvještaju u kojem Matej opisuje kako mu susret s Kristom mijenja život. „Umjetnik Caravaggio ovjekovječio je taj prizor. Na sugestivan način prikazao je kako od Kristova lica dolazi svjetlo i pokret ruke. I zbiva se neverbalni dijalog između Krista i budućeg apostola. Kristova ispružena ruka prema Mateju potiče budućeg apostola da lijevom rukom prema prsima neverbalno pita Isusa: 'Jesi li siguran da hoćeš upravo mene?'. Ova kratka, brza i neverbalna komunikacija o pozivu potakla je Mateja da priredi 'veliku gozbu u svojoj kući' kao oproštaj od kolega 'carinika' s posla. Na gozbi se okupilo dosta farizeja i kolega carinika koji su odreda iznenađeni i zbunjeni. Ne usude se obratiti Isusu, jer ga se boje i respektiraju, pa prigovaraju učenicima: 'Zašto vaš učitelj za koga držite da je svet, jede s carinicima i grešnicima?' (Mt 9,11). Srećom Isus je čuo pitanje, pa im je i odgovorio: 'Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima!' (Mt 9, 13). Neka zdravih na svijetu, dao Bog pa svi zdravi bili! Ali, zar zbog toga treba bolesne otpisati? Zar im ne treba posvetiti još više pažnje i ljubavi? Isus je zbog njih došao da ih ozdravi. I ozdravljali su svi koji su dolazili u njegovu blizinu. Družeći se s grješnicima za njihovim stolom Isus ih je htio dovesti za svoj božanski Stol. I dovodio ih je”, nastavio je, dodavši da i danas mnogi grešnici doživljavaju iskustvo Božjeg milosrđa.

Poručivši da je novi život u obitelji Pešić kršćansko svjedočanstvo koje promiče „kulturu života”, mons. Puljić je nazočne vjernike upoznao s obraćenjem američkog liječnika dr. Bernarda Nathansona koji je kao dugogodišnji ravnatelj Centra za reproduktivno i spolno zdravlje u New Yorku dugo promicao „kulturu smrti” vršeći pobačaje u navedenoj klinici. „Zahvaljujući ultrazvuku otkrio je kakvo je zlo pobačaj. Vlastitim očima vidio je to strašno i potresno 'uništenje nevinoga i nezaštićenog ljudskog života'. Tu je doživio znanstveno i vjerničko obraćenje. Postalo mu je jasno da ljudski život ne počinje rođenjem nego začećem. Tada se svim srcem uključio u 'Pokret za život'. Snimio je film 'Nijemi krik' kojim je potresao savjest ljudi. Nitko, tko je vidio taj film nije mogao ostati ravnodušan. Znakovite su riječi njegove krsne kume Joan A. Bell koja je napisala da je 'bio poput svetoga Pavla, nekoć velikoga progonitelja Crkve, koji je ugledavši svjetlo Kristovo postao veliki apostol evanđelja. Jer, išao je diljem svijeta govoriti o životu nerođene djece kao i o velikom zlu njihovog ubijanja prije rođenja. Kao krsna kuma izjavila je kako joj je bilo 'divno iskustvo gledati kako se sve više i više približava Kristu'”, kazao je, između ostalog, apostolski upravitelj.

Podsjećajući na 25. obljetnicu pastirskog pohoda sv. Ivana Pavla II. Splitu i Solinu koju ove godine obilježavamo, mons. Puljić je govorio o Papinoj borbi za ugrožene i nerođene: „Pamtimo njegove brojne vapaje: Najjači u Peruu, najduži u Kanadi, najhrabriji na Siciliji kada se obraćao mafiji te najdirljiviji upućen stanovnicima opkoljenoga Sarajeva. Spominjem i 'najstrašniji vapaj' koji je izgovorio u domovini dobrog pape Ivana XXIII., 26. travnja 1981. godine. U tijeku zahuktale kampanje za legalizaciju pobačaja, sveti Ivan Pavao II. vapije uime Krista pobjednika nad smrti i grijehom, pa iz svega glasa viče u obranu života. Blijedim usnama i glasom koji treperi Wojtyla potresa savjest Talijana i pita: 'Je li dopušteno oduzeti život čedu za koje je Krist prolio svoju krv?! Ako tom činu ubijanja čovjeka u utrobi majke njegove dademo pravo građanstva, onda smo na rubu provalije s nesagledivim posljedicama'. Ovi vapaji i molitve Ivana Pavla II. izvirale su iz dna njegove duše, iz vjerničke sigurnosti i dubokih uvjerenja. Poput Mojsija hrabro je koračao ulicama svijeta kako bi uveo Crkvu u treće tisućljeće kršćanstva. Zahvalni smo svetom Ivanu Pavlu II. za njegove vapaje i žarke molitve, kao i za uzornu pobožnost i vjerničku sigurnost. Posebice, za ljubav koju je pokazao prema obiteljima kojima je neumorno ponavljao neka 'postanu ono što im je u naravi zapisano' (FC 17), ono što su pozvane biti ostvarujući prvotni naum koji je Stvoritelj upisao u srce muža i žene na početku stvaranja svijeta. Taj svoj plan je predao u ruke supružnicima, njihovom razumu i srcu, njihovoj slobodi i odgovornosti, njihovoj ljubavi i zauzetosti. Neka svi članovi naših obitelji svjedoče svoju vjeru kako bi u trajnom zajedništvu Katoličke Crkve mogli uživati obilje Božjeg blagoslova, zdravlja, sloge i mira ovdje na zemlji – a u nebu vječno spasenje”.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Jozo Gojsalić je zahvalio mons. Puljiću na dolasku i ohrabrujućim riječima te obitelji Pešić na otvorenosti životu. Zatim je mons. Puljić obitelji Pešić udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj – dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Mali koncert
13:00 Čitamo knjigu - časni sluga Božji fra Ante Antić: „Miljokazi na putu života“ - pisma vjernicima; priredili: Ivan Macut i Dinko Aračić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2023
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.