230602 Misionarka Fulit u Sjemeništu na Šalati 5

Na poziv preč. Matije Pavlakovića, ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji i rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, redovnica Družbe Marijinih sestara od čudotvorne medaljice s. Ivančica Fulir, trenutno jedina misionarka iz Zagrebačke nadbiskupije koja od 2016. godine djeluje u biskupiji Porto Novo u afričkoj državi Benin, pohodila je u petak 2. lipnja sjemenišnu zajednicu na Šalati.

„Misionari nisu oni koji grade škole i bolnice u siromašnim krajevima, nego su oni koji žive i svjedoče Isusa Krista tamo kamo idu“, rekao je preč. Pavlaković okupljenim sjemeništarcima pozdravljajući s. Fulir i izričući joj srdačnu dobrodošlicu. Nadalje, u svom je pozdravnom govoru s posebnim poštovanjem izrazio zahvalnost sestri Ivančici i svim misionarima na svakoj žrtvi, ugrađenoj ljubavi i postojanom svjedočenju na misijskom polju rada istaknuvši kako se „čitava sjemenišna zajednica danas ujedinjuje s tolikim moliteljima za misije i misionare jer smo ponosni na vas i radosni što vas imamo, a molimo Gospodara žetve da i nekoga od povjerenih nam mladića oduševi za misionarski poziv“, zaključio je svoj govor preč. Pavlaković.

Misionarka je sjemeništarcima u kratkom predavanju popraćenom prigodnom prezentacijom prikazala redovničku zajednicu u Delegaturi u Beninu istaknuvši kako ona ima 35 časnih sestara od koje su dvije Hrvatice, a ostale Beninke. Spomenula je kako sestre vode dva dječja sirotišta i dvije ambulante za njegu bolesnika, smještene na sjeveru i jugu Benina. Pokazala je kroz prezentaciju kako u sirotištima nastoje djeci pružiti odgoj i školovanje, otvarajući im na taj način šansu za bolju budućnost.

Potom je s. Fulir posvjedočila sjemeništarcima i o svom duhovnom pozivu, što je okupljenima posebno privuklo pažnju. S. Ivančica Fulir rođena je 2. studenoga 1984. godine u Zagrebu. Završivši studij Unutarnje i vanjske trgovine te studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, radila je nekoliko godina kao projektni menadžer. Volontirajući u udruzi „Anđeosko srce“ upoznala je misije Marijinih sestara u Beninu. Boraveći kod njih u Africi u nekoliko navrata postala je svjesna svog duhovnog poziva. U Družbu Marijinih sestara u formaciju ulazi na spomendan Gospe Lurdske, 11. veljače 2014. godine nakon što je provela godinu dana u Beninu. S. Ivančica je misijski križ primila 9. listopada 2016. godine u svojoj rodnoj župi Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu, gdje je rođena i odrasla i gdje je raslo njezino misijsko zvanje. Ubrzo po završetku novicijata odlazi u Ukrajinu, gdje sudjeluje u otvaranju nove misijske zajednice Marijinih sestara gdje provodi naredne tri godine. Završnu godinu juniorata provela je u Hrvatskoj, a na svetkovinu Blagovijesti, 25. ožujka 2021. godine položila je svoje doživotne zavjete. 

Predstavljajući nove aktivnosti sestara u Beninu, misionarka Fulir prikazala je sjemeništarcima i neke nove projekte od kojih je posebno izdvojila projekt Centra za zdravlje djece u jednom mjestu blizu granice s Nigerijom. Kazala je kako se u tom području javlja veliki broj djece oboljele od malarije, a stopa smrtnosti u tom području je iznimno velika.

Na koncu svoga predavanja misionarka iz Benina zahvalila je ravnatelju PMD-a u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. Pavlakoviću na početnoj lijepoj suradnji, otvorenosti i pomoći posebno u okviru njegove službe unutar pastorala ministranata, gdje se ministranti trude putem misijskih kutijica pripomoći misijskom djelovanju Crkve.

Vrhunac susreta bilo je misno slavlje u svečanoj sjemenišnoj dvorani koje je predvodio preč. Pavlaković, a na kojem je, uz prisutne sjemeništarce, sudjelovala i misionarka s. Fulir. Na koncu slavlja sjemeništarci su s. Ivančici udijelili prigodni poklon kao uspomenu na njen pohod šalatskom sjemeništu.

Susret je završio molitvom za misije i radnim ručkom u sjemenišnoj blagovaonici gdje je preč. Pavlaković upoznao misionarku sa životom, trenutnim aktivnostima i funkcioniranjem Sjemeništa, a posebno joj je približio trenutne aktualnosti vezane uz misijski pastoral u Zagrebačkoj nadbiskupiji, napose nakon održanog prvog susreta župnih misijskih suradnika u Zagrebačkoj nadbiskupiji sredinom svibnja ove godine.

Bila je ovo rijetka prigoda za šalatske sjemeništarce da se susretnu s misionarkom koja je napustila udobnost zapadne civilizacije i uputila se u siromašne krajeve kako bi svojim životom i služenjem najpotrebnijima propovijedala Kristovu radosnu vijest, ali i pomagala ljudima koji nemaju ni osnovne uvjete za život. Sjemeništarci su iz prve ruke mogli saznati kako se zaista živi „tamo gdje palme cvatu“, s kakvim se teškoćama susreću u svakodnevnom životu, ali i vidjeti radost kojom misionari zrače, a koju im, unatoč problemima, daje njihova predanost Kristu i pomaganje najpotrebnijima.

Tekst i foto: Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Radio Marija

10:30 Školski sat - predstavljamo OŠ Augusta Cesarca u Špišić Bukovici; gosti: ravnateljica Ivana Simeunović, učitelji i učenici škole; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Mali koncert

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.