SSMH obitelj 3
U ponedjeljak 22. svibnja 2023. održan je okrugli stol „Obitelj kao jamac budućnosti” u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH). Okrugli stol održan je povodom Međunarodnog dana obitelji, a cilj je bio ukazati na važnost institucije obitelji u vremenima promjena te na koji način je obitelj povezana s dobrobiti pojedinca, kao i s demografskim trendovima. 

Na panel raspravi sudjelovali su Martina Lukić, pravnica i predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, Marin Strmota, demograf i izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Marija Džinić, docentica na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, Barbara Pahljina, liječnica, logoterapeutkinja i predsjednica udruge Logos te Matija Štahan, magistar komparativne književnosti, kolumnist i društveni komentator. Moderator okruglog stola bio je Domagoj Dalbello.

Predsjednica Udruge Matija Boras u uvodnom je izlaganju naglasila kako je obitelj temeljna zajednica društva te jedan od stupova djelovanja SSMH. 

Martina Lukić istaknula je kako su brak i obitelj stupovi društva te da su zaštićeni u pravnim sustavima raznih država, a u Republici Hrvatskoj su i ustavne kategorije. Kao probleme suvremene obitelji navela je kako u današnjem društvu obitelj gubi na značaju, dok ulogu obitelji preuzima država i institucije te se osvrnula i na negativne trendove stupanja u brak. Istaknula je primjere mjera obiteljske politike koje bi trebalo implementirati poput fleksibilizacije radnog vremena za roditelje s više djece, što uključuje skraćeno radno vrijeme i osiguravanje sredstava roditeljima koji žele ostati sa svojom djecom do treće godine života. Također, spomenula je i primjere uspješnih mjera javnih politika koje provode Njemačka i Mađarska.

SSMH obitelj 1

Marin Strmota također je upozorio na negativne demografske trendove te je istaknuo kako je Hrvatska primjer države koja ima i prirodni pad i problem iseljavanja što znači da gubimo stanovništvo na oba načina, za razliku od drugih europskih zemalja koje prirodni pad nadoknađuju useljavanjem. Istaknuo je kako je prirodni pad nešto što je davno prepoznato u demografiji te na što demografi često upozoravaju. Kao neke od uzroka pada fertiliteta naveo je promjene u funkciji obitelji i načinu života. Naveo je kako nijedna država ne provodi populacijsku politiku na način na koji bi trebalo te je istaknuo važnost donošenja novih mjera, uključujući financijske, ali i mjere stambene politike, za što je potrebna politička volja i na državnoj i na lokalnoj razini. Zaključno, istaknuo je da je potrebno raditi na afirmaciji obitelji što je možda i najteži dio.

Marija Džinić navela je kako je problem što mladi ulaze u brak nespremni i ne znaju što obitelj jest. Ističe da mladi nisu svjesni što brak uključuje pri čemu mladi često žele slobodu, ali bez prihvaćanja obveza. Kao primjer, navela je kako brojni mladi supružnici ne žele djecu bez da to unaprijed spomenu što je često razlog traženja proglašenja ništetnosti ženidbe.

Barbara Pahljina objasnila je kako je čovjekova najvažnija potreba pronalazak smisla te da čovjek ima potrebu odmaknuti se od sebe i postaviti pitanje o vlastitoj ulozi. Istaknula je kako nitko nije odabrao u kakvoj će se obitelji roditi, ali smo slobodni iz toga izvući ono najbolje u smislu da se iz problematičnih obitelji može razviti zdrava osoba, kao i iz skladnih obitelji osoba koja ima probleme. Navela je kako je ljubav odluka, ali i kako obiteljski život uključuje samonadrastanje, što znači prevladavanje sebe kako bismo drugome, primjerice iz ljubavi, nešto dali.

SSMH obitelj 2

Matija Štahan istaknuo je da je obitelj često na udaru ideologija koje teže k uspostavi kontrole s obzirom da je izoliran čovjek podložan manipulacijama. Naglasio je kako se u obitelji uči o društvenim ulogama i hijerarhiji, kao i o razlici u spolovima što je također u suprotnosti s dominantnim ideologijama. Rekao je i kako se u suvremenom društvu nastoji smanjiti utjecaj obitelji i promicati alternativne oblike života. Naveo je i da je problem kada država preuzima ulogu obitelji i kada se stavlja iznad obitelji, što je bilo karakteristično u totalitarnim režimima, ali se javlja i u današnje vrijeme. Govorio je i o važnosti kulture života koja predstavlja otvorenost životu i njegovom razvoju.

Okrugli stol omogućio je mladima uvid u širu sliku problem s kojima se institucija obitelji suočava u suvremenom društvu te mogućnost za kvalitetnu raspravu o ovoj bitnoj temi.

Svjetski savez mladih Hrvatska dugi niz godina sustavno se bavi temama iz područja obitelji, obiteljske politike i demografije te nastoji doprinijeti stvaranju pozitivnog ozračja koje će mladima omogućiti zasnivanje obitelji i ostvarivanje vlastitih potencijala.

Pozivamo sve da i dalje prate SSMH na društvenim mrežama Facebook i Instagram te sve zainteresirane mlade da se pridruže budućim projektima!

 


Izvor: Svjetski savez mladih Hrvatska

Radio Marija

04:30 Nadom nošeni - tema: Otpornost, mladi i programi mentalnog zdravlja; gošće: Marija Pongrac, magistra socijalne pedagogije, edukantica logoterapije i dr. sc. Mirta Vranko, magistra socijalne pedagogije, psihoterapeut; ur. i vod.: Krešimir Lovrić, dr. med.
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.