papa franjo 1 unsplash featured
Na svetkovinu Duhova Sveti Otac pozvao je kršćane da odagnaju strahove i ožive plamen Božje ljubavi

Duh Sveti oslobađa nas od straha: kad poput učenika na Pedesetnicu gubimo nadu, „zatvorimo se u sebe“, Duh Sveti nam daje da osjetimo Božju blizinu i tako njegova ljubav tjera strah, tješi nas i osvjetljava put u nevolji.

Papa Franjo to je naglasio prije molitve Kraljice neba, koju je izmolio s prozora radne sobe u Apostolskoj palači, nakon svečanog misnog slavlja na Duhove u bazilici svetog Petra.

Podsjetio je da nas Evanđelje vodi u dvoranu Posljednje večere, gdje su se apostoli sklonili nakon Isusove smrti. Uskrsli se na uskrsnu večer ukazuje upravo u toj situaciji straha i tjeskobe i, dahnuvši u njih, reče: „Primite Duha Svetoga“.

Poput učenika, povlačimo se u sebe iz straha

Tako Krist, objasnio je Papa, „želi osloboditi učenike od straha koji ih drži zatvorenima u kući, kako bi mogli izaći i postati svjedoci i navjestitelji evanđelja“.

Sveti Otac istaknuo je da su se s Isusovom smrću, njihovi snovi raspršili, njihove nade iščezle. I zatvorili su se unutra. Koliko se puta i mi zatvaramo u sebe same?, upitao je Papa.

Koliko puta, zbog neke teške situacije, nekog osobnog ili problema u obitelji, patnje koja je na nama ostavila trag ili zla koje osjećamo oko sebe, riskiramo da polako potonemo u gubitak nade i nemamo hrabrosti ići naprijed? I onda se, poput apostola, zatvaramo u sebe, zabarikadiramo se u labirint briga.

Blokirani strahom od drugoga i od Boga

To „zatvaranje u sebe“, pojasnio je papa Franjo, događa se kad u najtežim situacijama dopuštamo strahu da prevagne i da „iz svega glasa viče“ u nama. Razlog je, nastavlja rimski biskup, strah: strah da nećemo uspjeti, da smo u svojim svakodnevnim borbama prepušteni sebi samima, da ćemo riskirati i zatim ostati razočarani, da ćemo donijeti pogrešne odluke.

Strah koči, paralizira… i izolira: pomislimo na strah od drugoga, od stranca, od onoga koji je različit, od onoga koji razmišlja drugačije. Može postojati čak i strah od Boga: da će me kazniti, da se srdi na mene… Ako damo prostor tim lažnim strahovima, vrata se zatvaraju: vrata srca, vrata društva, pa i vrata Crkve! Tamo gdje je strah, tamo je zatvorenost. A to nije dobro.

Duh daje da osjetimo blizinu Boga koji tješi

Međutim, Evanđelje nam, podsjetio je Papa, nudi lijek Uskrsloga, a to je Duh Sveti. On izbavlja iz tamnicâ straha. Kad prime Duha, apostoli izlaze iz dvorane Posljednje večere i idu u svijet otpuštati grijehe i naviještati radosnu vijest.

Zahvaljujući njemu strahove se svladava i vrata se otvaraju. Jer to je ono što Duh čini: daje nam osjetiti Božju blizinu i tako njegova ljubav izgoni strah, osvjetljava put, tješi, podupire u protivštinama.

Neka nova Pedesetnica odagna strahove koji nas salijeću

Kad se, dakle, suočimo sa strahovima i zatvorenostima, nastavio je Sveti Otac, zazovimo Duha Svetoga za nas, za Crkvu i za cijeli svijet: da nova Pedesetnica odagna strahove koji nas salijeću i ponovno zapali oganj Božje ljubavi.

Neka nas Presveta Marija, koja je prva bila ispunjena Duhom Svetim, zagovara kod Boga!Izvor: Vatican News - al; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Znanjem do spoznaja - tema: Hrvati izvan RH; gošća: prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, red. prof.; ur. i vod.: dr. sc. Petar Bilobrk
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IV. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 4. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.