Križevci duhovi 2023 3

Na Nedjelju Silaska Svetoga Duha – Pedesetnicu ili Duhove, 28. svibnja 2023., u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice, vladika Milan Stipić, biskup križevački, služio je svečanu arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog, uz susluženje svećenika i đakona i sudjelovanje brojnih vjernika. Na liturgiji, koju je pjevao Zbor križevačke katedrale pod ravnanjem Martina Pleše, sudjelovali su brojni vjernici, među kojima su bili i hodočasnici Ukrajinci iz Slovenije koji su s dva autobusa pristigli iz Ljubljane, Celja, Novog Mesta i drugih gradova te skupina djece iz više pjevačkih ansambala iz Lavova u Ukrajini. U zelenilom okićenoj katedrali i svečanom zelenom ruhu što simbolizira proljeće Duha koje se u Crkvi dogodilo na prvu Pedesetnicu gromko je odzvanjao duhovski tropar (hvalospjev): ''Blagoslovljen budi, Kriste Bože naš, jer si učinio ribare mudracima, poslavši im Duha Svetoga, i po njima si ulovio čitav svijet! Čovjekoljupče, slava Tebi!''.

Križevci duhovi 2023 1

Vladika Stipić je u homiliji na hrvatskom i ukrajinskom jeziku rekao: ''Prema Novome zavjetu, zadaća je Duha učiniti prisutnim djelo Isusa Krista, učiniti ga univerzalnim i ostvariti ga u pojedinačnim ljudima. Duh otvara zatvorene situacije i razgoni strah, omogućava prekoračivanje granica i stvara komunikaciju, stvara novo zajedništvo. On nije u prvome redu moć izvanrednoga nego snaga ono svagdašnje činiti na izvanredan način. Sveto pismo opisuje djelovanje i bît Duha Svetoga mnogim slikama (dah, zrak, vjetar, voda života, ognjeni jezici, pomast, pomazanje, pečat, mir, dar, ljubav itd.), a različite slike mogu voditi do različitih teoloških shvaćanja. Upravo je to bio slučaj kod različitih crkvenih Otaca na Istoku i Zapadu. Papa Benedikt XVI. je rekao: Uvijek iznova događaju se novi izljevi Duha Svetoga, koji uvijek obnavljaju i oživljuju strukture Crkve. Ali gotovo nikada ta obnova nije sasvim imuna na trpljenje i trenja'' - jer Duh Sveti često remeti i ruši svako ljudsko umovanje i planiranje'' naglasio je vladika Stipić. Na kraju je sve vjernike pozvao da budu suradnici Svetoga Duha: ''Draga braćo i sestre, molimo nebeskoga Oca da nam pošalje Duha svetoga koji će obnoviti svakoga od nas i koji će posvetiti svako naše djelo i nastojanje. Bože daj nam poniznosti da shvatimo da sve što radimo ima smisla samo ako radimo iz ljubavi prema tebi i ostat će trajno samo ako sve što činimo bude posvećeno tvojim Božanskim duhom''.

Križevci duhovi 2023 2

Na poseban način biskup Milan se dotaknuo i pitanja rata i mira u Ukrajini: ''Molimo se braćo i sestre da Bog pošalje Svog Duha na svjetske vladare da zaustave ratove u svijetu osobito u bliskoj nam Ukrajini. Molimo se da duh sveti obnovi cjelokupnu ljudsku civilizaciju da čovjek ponovno počne voljeti i poštivati Ljudski život osobito kod još nerođene djece o kod starih i nemoćnih ljudi. Duhovi ili Pedesetnica su konačni poraz staroga i nastanak novoga svijeta'' rekao je vladika Milan.

Na kraju se vladika Stipić zahvalio svima i posebno pozdravio hodočasnike, djecu iz Ukrajine iz Lavova članove glazbene grupe Ilkiv. i ansambl ''Panička'' iz grkokatoličke župe Rođenja presvete Bogorodice iz Lavova te sve hodočasnike iz Slovenije, osobito Ukrajince iz grkokatoličkih župa u Sloveniji. Djeca iz Ukrajine sa svojim voditeljima darovala su vladiki Milanu veliku drvenu maketu jedrenjaka koju je izradio jedan ukrajinski branitelj. Poslije liturgije hodočasnici i djeca iz Ukrajine su se zajedno okupili oko bratskog stola. U popodnevnim satima djeca iz Ukrajine izvela su glazbeno-scenski program u dvorani Mariapolija Faro.

Križevci duhovi 2023 4

Predvečer, kako je to običaj u bizantskom obredu, slavljena je svečana duhovska Večernja na kojoj se mole molitve Duhu Svetom klečeći. Sutradan, u ponedjeljak, 29. svibnja, kada grkokatolička Crkva slavi Presvetu Trojicu, proslavit će se naslovni blagdan i Dan katedrale svečanom liturgijom u 19 sati koju će služiti vladika Stipić, a na kojoj će propovijedati biskup porečko-pulski mons. Ivan Štironja.


Tekst: O. Livio Marijan

Izvor: Križevačka eparhija

Radio Marija

21:01 Vjera te tvoja spasila - gošća: Zrinka Janković; ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.