šarena papinska misija 1

Objavljena je Šarena zbirka malih misionara, velikih umjetnika koju ćemo ponosno dostaviti u Rim i iz toga razloga zbirka je dvojezična, paralelno se izmjenjuju hrvatski i talijanski tekstovi. Na taj način bit će dostupnija širem krugu ljudi, a sigurni smo da će se svima svidjeti jer šarenilo dječje radosti osvaja srca.

Podsjetimo se, povodom 180. obljetnice osnutka Djela sv. djetinjstva (1843.) te 100. obljetnice otkad je ono uzdignuto na razinu papinskoga (1922.), Međunarodno tajništvo Papinskog djela svetog djetinjstva u Rimu raspisalo je natječaj za djecu i mlade u kojem ih poziva da likovnom tehnikom i kratkim opisom svojeg rada izraze što za njih znači da je Djelo svetog djetinjstva papinsko. Natječaj je bio raspisan na način da svaka nacionalna uprava Papinskih misijskih djela organizira isti natječaj na nacionalnoj razini, a potom pobjednički rad pošalje Međunarodnomu tajništvu, koje će sve pobjedničke radove prikupiti u jednu zbirku. Na natječaj u Hrvatskoj, koji je objavljen 15. veljače i koji je trajao do 15. ožujka 2023., pod nazivom Šareni natječaj za male misionare, velike umjetnike, prijavila se jedna gimnazija, 18 osnovnih škola, dva dječja vrtića te šestero pojedinačne djece.

Vidjevši koliko se djece odazvalo na natječaj i kako su pristigli radovi lijepi i poticajni, Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj odlučila je prikupiti ih u jednu zbirku, kao trajan spomen na te dvije velike obljetnice Djela svetog djetinjstva, ali i kao priznanje sudionicima, koji su, uključivši se u natječaj, pokazali da žele razvijati od Boga dobivene talente, po kojima također mogu pridonijeti širenju misijske svijesti u svijetu. Zbirka sadrži likovne radove pristigle poštom, njih 166, podijeljenih po dobnim skupinama. Većina od njih popraćena je tekstovnim objašnjenjem autora, kako je bilo i navedeno u pozivu na natječaj.

šarena papinska misija 2

O isprepletenosti umjetničkog izražavanja, duhovnosti i svetosti u svojem osvrtu na dječje radove progovorila je sakralna umjetnica Iris Mihatov Miočić, naglasivši da su upravo dječja srca sposobna izraziti ono bitno, što nama odraslima često izmiče. Djeca su ona koja u svojoj nevinosti i jednostavnosti svijet vide onakvim kakav bi on uistinu trebao biti – ispunjen ljubavlju, dobrotom, toplinom, ljepotom, jednakošću, pravednošću i međusobnim dijeljenjem.

Takav svijet pozvani smo graditi mi koji po sakramentu krštenja imamo poslanje svjedočiti, biti misionari Božje ljubavi i nježnosti. Za to nas osposobljava osobno iskustvo Božje ljubavi i nježnosti, za koje je potrebno imati otvoreno srce poput dječjega. Isus je, naime, rekavši: „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, ne ćete ući u kraljevstvo nebesko“ (Mt 18, 3), djecu učinio kriterijem kršćanskog življenja. Biti kao dijete ne znači biti djetinjast, već stajati pred Bogom kao njegovo dijete, što je temeljno stajalište povjerenja, koje nas nosi kroz život i daje nam snagu. Biti kao djeca stoga je poziv svima nama da stavimo svoje pouzdanje u Boga te da odvratimo svoj pogled s materijalnoga i usmjerimo ga na bližnje.

Zahvaljujemo roditeljima, učiteljima, vjeroučiteljima i odgojiteljima koji su potaknuli djecu na sudjelovanje u Šarenom natječaju za male misionare, velike umjetnike. Važno je poticati djecu i mlade da se kreativno izražavaju, razmišljaju i djeluju prema Isusovu primjeru. Učimo djecu da budu misionari Božje ljubavi i ne zaboravimo da djecu oblikujemo mi odrasli svojim primjerom.

Nastojmo iz dana u dan rasti u pouzdanju i dostojanstvu djece Božje te ozbiljno shvatiti i prihvatiti odgovornost da omogućimo svakomu djetetu u bilo kojem kutku svijeta da osjeti da je ljubljeno Božje dijete i da već s prvim danima svojeg djetinjstva i prvim koracima sigurno i ustrajno korača u svetosti.

Zbirku je uredila s. Ivana Margarin, nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela, u suradnji s gđom Vlatkom Bakran Burić, s. Vinkom Marović, FDC.

šarena papinska misija 3

Posjetite www.misije.hr  i pratite aktivnosti Nacionalnog misijskog ureda na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR  ili www.instagram.com/misije.hr.

Za dodatne informacije kontaktirajte Nacionalni misijski ured u Zagrebu: 01/5635-055; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Izvor: Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - Alfred Schneider: Mariologija
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.