22 05 posveta crkve 2

Predvodeći u nedjelju, 21. svibnja 2023. večernje misno slavlje u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu, pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. Ivan Ćurić blagoslovio je tu obnovljenu velebnu franjevačku crkvu i posvetio novi oltar u koji je ugradio relikvije bl. Miroslava Bulešića.

Uz gvardijana fra Klaudija Milohanovića, suslavili su: fra Franjo Vuk, odgojitelj franjevačkih bogoslova u Zagrebu, fra Ivan Crnković, ravnatelj brodske Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića, fra Venancije Mihaljević i fra Zoltan Dukái iz franjevačkog samostana u Osijeku te brodski župnik Krešimir Čutura. Posluživao je đakon Antonio Pekić, a ceremonijar je bio vlč. Domagoj Lacković, tajnik Nadbiskupijskog ordinarijata u Đakovu.

„Kad god uđemo u neki kršćanski hram, u crkvu-građevinu, važno je da nam i poruka njezine simbolike bude što jasnija, jer i građevina-crkva ima svoj govor, podsjeća nas na neke događaje i istinu, poziva da svoj život oblikujemo i živimo upravo u svjetlu tih događaja i snage te istine, u kojoj prepoznajemo i otkrivamo snagu svoga spasenja, Radosnu vijest našega susreta, povezanosti i zajedništva s Bogom, vječnim i beskonačnim, nama ljudima nedokučivim. Upravo građevina kršćanske crkve, svjedoči i svojom sadržajnom znakovitošću. Podsjeća na istinu i događaje Božje objave; istine da je Bog pokazao svoju blizinu čovjeku, štoviše, da je i sam postao čovjekom u utjelovljenju Božjeg Sina, Isusa Krista”, pojasnio je na početku homilije biskup Ćurić.

Ukazao je važnost vanjskih znakova koji smjeraju na naše posvećenje, naglasivši kako su oni „poticaj da se otvaramo susretu sa samim Bogom, podsjećaju nas na Njegovu prisutnost, upućuju da kršćanska sveta mjesta i obredi nisu tek pozornice ‘religioznih predstava’ već u sebi nose duboko duhovno značenje te da nam ‘sveti znakovi’ govore o našem posvećenju, upućuju nas na živu Crkvu.“

Naglasivši kako je oltar podignut za liturgijska slavlja euharistije, pojasnio je da smo upravo tu pozvani prepoznavati da se u Božjoj žrtvi euharistije vrši djelo našega otkupljenja, da tu primamo snagu i očitujemo istinsku narav Crkve. „Novi oltar nije tek neki dodatak, nego se ugrađuje u znakovit i plodan povijesni hod ovog posvećenog mjesta, čija je gradnja dovršena 1749. godine. Slavimo posvetu novoga oltara u godini u kojoj se spominjemo 400. obljetnice pisanog spomena franjevaca u ovome gradu, 1623., ali znamo da je franjevačko djelo ovdje prisutno još dulje, više od 5 stoljeća“, rekao je biskup te posvjedočio kako s ocima franjevcima dijele radost toga dana, i u molitvu uključuju veliko zajedništvo i brojna dobročinstva koja su podupirala obnovu crkve i samostana, sve članove franjevačke zajednice, brojne suradnike i podupiratelje.

Ustvrdio je da će u oltar položiti relikvije prezbitera i mučenika bl. Miroslava Bulešića sa željom da ih na putu vjere učvršćuje njegovo svjedočanstvo te podsjetio na snažnu blaženikovu molitvu: „Daj mi, o Bože, da živim samo za ljubav i za ništa više. Daj mi ljubavi, žarke ljubavi do Tebe i do svih duša… Daj da u svakom čovjeku vidim Tebe, daj da svakoga ljubim radi Tebe.“ Zaključio je da takvo pristajanje uz Krista trebamo kao kršćani ostvarivati.

22 05 posveta crkve 3

Nakon homilije slijedio je svečani obred posvete oltara. Povelju je pročitao o. Crnković, a potom je relikvije bl. Miroslava Bulešića, poljubivši ih, biskup Ćurić ugradio u oltar zajedno s poveljom.

Gvardijan Milohanović uputio je na kraju zahvalu Gospodinu na svim milostima da su u samo godinu i pol dana uspjeli obnoviti svoju crkvu u kojoj je uslijed zadnjega potresa bio oštećen dio svoda te obnovili oltarni prostor. Zahvalio je biskupu Ćuriću na predvođenju slavlja te ostalim svećenicima i cijelom Božjem puku na sudjelovanju u tom povijesnom događaju.

Relikvije bl. Bulešića donio je još prošle godine sa željom da u sredinu u kojoj sada djeluje, pronese svjedoka vjere svoje rodne Istre. Uz brojne vjernike na misi su sudjelovali i bogoslovi i sjemeništarci.

Slavlje su pjevanjem uveličali: prof. Kristina Udovičić, Beatricia Barić i Matej Hećimović, a na orguljama sjemeništarac Šimun Benedikt Kopričanec.

Gradnja franjevačke crkve Presvetog Trojstva započela je 1727., a dovršena je i posvećena 1749. Crkva i samostan čine jedan od najvećih baroknih samostanskih sklopova u Slavoniji. U vrijeme izgradnje pripadali su Provinciji Bosne Srebrene, od 1757. Provinciji sv. Ivana Kapistrana sve do 1900. kada je osnovana Provincija sv. Ćirila i Metoda kojoj od tada sve do danas pripadaju. U više su navrata crkva i samostan obnavljani, a zadnjih šest godina za vrijeme gvardijana Milohanovića temeljito su obnovljeni i izvana i iznutra. Tako su izrađeni novi oltar i dva ambona, postavljeno je novo vječno svjetlo nabavljeno u Lurdu, postavljeni su novi tepisi i oličeni zidovi. U prijašnjim radovima, uz glavni oltar, do sada su restaurirana još dva pokrajnja oltara i propovjedaonica, a u tijeku je restauracija orgulja koje se u kronikama spominju od 1767. godine. U tijeku dovršenja su i radovi na krovu.

Tekst i foto: B. Lukačević

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
23:20 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Krunica i litanije svetome Josipu u 20:15h

Srijeda je dan u tjednu posvećen sv. Josipu. Na taj se dan posebno spominjemo tog slavnog zaručnika Bl. Djevice Marije i poočima našega Spasitelja,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.