ukraine flag ukrajina zastava
 
Kardinal državni tajnik Pietro Parolin pozvao je države članice Vijeća Europe da poduzmu akciju i uspostave „konačan i pravedan mir u Ukrajini.“

46. čelnika država i vlada iz cijele Europe okupili su se na 4. summitu Vijeća Europe, dvodnevnom sastanku u Reykjaviku na Islandu kako bi razgovarali o prioritetima i političkim smjernicama Organizacije u svjetlu promijenjenih geopolitičkih scenarija u Europi.

Kardinal državni tajnik Pietro Parolin predstavljao je Svetu Stolicu na summitu, budući da Sveta Stolica ima status promatrača pri Vijeću Europe, međunarodnoj organizaciji koja nastoji podupirati ljudska prava i vladavinu prava u Europi.

Projekt mira „na konopcima“

Govoreći na susretu u srijedu, 17. svibnja kardinal Pietro Parolin uputio je pozdrave pape Franje šefovima država koji su sudjelovali na summitu. Istaknuo je da Deklaracija ovog summita podsjeća da je Vijeće Europe „mirovni projekt“.

Međutim, istaknuo je, citirajući riječi pape Franje, da rat u Ukrajini pokazuje da se „strastvena potraga za politikom zajednice i jačanjem multilateralnih odnosa čini sjetnim sjećanjem iz daleke prošlosti“.

Kardinal državni tajnik stoga je podsjetio na „duh“ utemeljenja te Organizacije i ponovno pozvao europske čelnike da se prisjete pitanja koje je papa Franjo rekao u prvom govoru civilnim i političkim vlastima u Budimpešti tijekom apostolskoga putovanja u Mađarsku: „Imajući na umu ratom razorenu Ukrajinu, gdje su kreativni napori za mir?“


Konačan i pravedan mir u Ukrajini

Nastavljajući u istom duhu, kardinal Parolin je rekao da Europa ne smije zaboraviti ukrajinski narod koji pati i umire. „Ne možemo pasivno prihvatiti da se agresorski rat u toj napaćenoj zemlji nastavlja“, kazao je.

Papin državni tajnik zaključio je svoje obraćanje na summitu Vijeća Europe jamstvom da će Sveta Stolica dati sve od sebe za postizanje mira u Europi i svijetu. „Vrijeme je da se poduzme akcija i uspostavi konačan i pravedan mir u Ukrajini, te u svim ostalim takozvanim ‘sivim’ područjima Europe“, rekao je.

U tome doprinos Svete Stolice nikada neće izostati, istaknuo je kardinal Parolin, nekoliko dana nakon audijencije Svetog Oca i ukrajinskog predsjednika Zelenskog u Vatikanu tijekom koje je potvrđena „potreba nastavka humanitarnih napora za potporu stanovništvu“. Kardinal Parolin je prije više od tjedan dana, na marginama jednog događanja u Rimu, potvrdio nastavak vatikanske „misije“ za promicanje mira u Ukrajini, o čemu je papa Franjo govorio tijekom svog intervjua na povratnom letu iz Budimpešte.

Pokretanje registra šteta za Ukrajinu

Sastankom na vrhu Vijeća Europe u glavnom gradu Islanda, Reykjaviku, predstavnici 46 europskih država iskazali su jedinstvo u potpori Ukrajini u borbi protiv ruske agresije. Jedna od tema razgovora bila je i kako kompenzirati enormnu štetu koju je Ukrajini nanio nametnuti rat. Hrvatska je potpisala registar štete, pravni instrument kojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete Ukrajini. No, tri od ukupno 46 država članica nije se za sada još pridružilo, iako su izrazile namjeru.


Riječi ukrajinskog premijera Shmyhala

Ukrajinski premijer kojeg je papa Franjo primio u audijenciju 27. travnja ove godine - govoreći na marginama summita, definirao je osnivanje registra šteta kao „prvi korak prema stvaranju međunarodnog mehanizma naknade“, kao i „povijesnu odluku koja će omogućiti put prema pravdi i odšteti za Ukrajinu i njezin napaćeni narod“.

 


Izvor: Vatican News - al; aa

Foto: Pixabay

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.