Bez naslova

U kapeli Svećeničkog doma koja je posvećena Uzašašću Gospodinovu u četvrtak, 18. svibnja 2023. svečanim misnim slavljem proslavljena je naslovna svetkovina. Misu je predvodio mons. Đuro Hranić, nadbiskup metropolit u suslavlju s nadbiskupom Marinom, pomoćnim biskupom Ivanom, vlč. Perom Vidovićem, ravnateljem Doma i preč. Matom  Gašparovićem, ravnateljem doma te gostima i svim svećenicima koji žive u Domu.

Na početku misnoga slavlja nadbiskup je svim umirovljenim svećenicima, ravnatelju, časnim sestrama i djelatnicama i djelatnicima Doma čestitao svetkovinu Uzašašća.

U homiliji nadbiskup Đuro je rekao: „Mi smo plod toga evangelizacijskoga poslanja Uskrsloga i na nebo uzašloga Isusa, on nam danas poručuje evo ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta. Dok svetkovina Uskrsa naglašava ono što se dogodilo s mrtvim Isusom tj. dok naglašava činjenicu da je Isus pobijedio smrt da je živ iz groba ustao te naglašava dimenziju njegove uskrsne pobjede i nadvladavanja onoga što čovjeka smrtno ugrožava i radi čega je Krist lio krvav znoj i umro na križu, današnja svetkovina Uzašašća Gospodinova ističe drugu stranu iste medalje Božjega uskrsnoga zahvata kojim Isusovo čovještvo njegova ljudska narav biva ravnopravno uključena u život Presvetoga Trojstva.“

Nadalje se nadbiskup osvrnuo i na Duha Svetoga koji silazi na sve ljude i po njegovu djelovanju uskrsna preobrazba zahvaća čitavu stvorenu stvarnost. Mons. Hranić se osvrnuo i na svetkovinu Marijina uznesenja na nebo koja također tumači blagdan Uznesenja Gospodinova. Djevica Marija je prva od svih ljudi sjedinjena sa svojim Sinom ušla u nebesku slavu i tako potvrdila da su nebo i uskrsna proslava budućnost svih članova Crkve. U homiliji nadbiskup je još rekao: „Svećenik kao čovjek zagledan u nebo postaje zauzet i na zemlji te u tu svakodnevicu unosi Isus Krista i afirmira evanđeoske vrednote kao put, istinu i život. Vrednote neba koje su se nastanile u našem svećeničkom srcu mi ugrađujemo u stvoreni svijet i njima nastojimo prožeti sve međuljudske odnose i sva područja svoga osobnoga, a onda i sva područja obiteljskog, društvenog, gospodarskog, političkog i kulturnog života i djelovanja. I tako oko sebe stvaramo prostor Kraljevstva Božjeg, ljudsku povijest pretvaramo u povijest spasenja. Mi dijecezanski svećenici se zato ne povlačimo iz profanog svijeta i ne bježimo od zla u ovome svijetu i od svakodnevnih obaveza nego snagom Duha Svetoga se sa svime suočavamo i prihvaćamo svoju crkvenu i svoju društvenu odgovornost. Stvarnost oko nas i sva stvorenja se tako po našem svećeničkom životu i zauzimanju u skladu s uskrsnom budućnošću počinju oslobađati robovanja pokvarljivosti i sudjelovati u slobodi i slavi djece Božje. I vjerujem da se svaki od nas trudi da se ta sloboda i slava djece Božje, da ju svako od nas doživljava u svom srcu, u slobodi od svega onoga što nas veže uz ovaj svijet i čini robovima ovoga svijeta i što više dopuštamo Kristu Gospodinu da nas on oslobodi da budemo po sjedinjenju s njime po suobličenju njemu Uskrslome, suobličeni njemu i da naše srce bude uistinu trajno svaki dan uzdizano k njemu. Da naš pogled bude uzdizan, uzdignut u nebo, da budemo zagledani  u nebo i da uistinu osjećamo kako se ta uskrsna radost nastanjuje u nama i kako onda tu uskrsnu radost uspijevamo posvjedočiti i prenijeti drugima. Jer ako je uskrsna radost suobličenje zajedništva s Isusom u nama onda to nužno preko našega lica izlazi van i time obogaćujemo druge. Činimo da i ovdje ova zajednica Svećeničkoga doma uistinu bude prostor ostvarenja Kraljevstva Božjeg. Kraljevstvo Božje ovdje na zemlji, predokus toga kraljevstva i još više i još zaufanije, još radosnije, s većom nadom i pouzdanjem budemo zagledani u nebo kao svoju budućnost i da se radujemo što smo se trudili  i što s mirom možemo kazati da smo ostvarili svoje poslanje i svoju budućnost, da smo dobar boj bili i da sada sve predajemo Kristu jedinome sucu živih i mrtvih koji nam otvara put u zajedništvo trojstvenoga života“- zaključio je mons. Hranić. Liturgijsko sviranje i pjevanje predvodili su mo. Vinko Sitarić i vlč. Vinko Brezovar također korisnici Doma.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio ravnatelj Vidović koji je u ime djelatnika i svećenika koji žive u domu te u svoje osobno ime zahvalio nadbiskupu Đuri, pomoćnom biskupu Ivanu i nadbiskupu u miru Marinu, preč. Gašparoviću, vlč. dr. Stjepanu Radiću, rektoru Sjemeništa i preč. Ivanu Leniću, župniku Župe Svih Svetih koji su došli na proslavu prve godišnjice svetkovine Uzašašća u kapelu Doma. Zahvalio je svima koji u Domu rade i skrbe za umirovljene svećenike, kojih je trenutno 25 u Domu, i svima skupa čestitao svetkovinu Uzašašća.


Tekst: J. Hrehorović

Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - časni sluga Božji fra Ante Antić: „Miljokazi na putu života“ - pisma vjernicima; priredili: Ivan Macut i Dinko Aračić
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.