rijeka 20230518

Suvremene tehnologije za komunikaciju i ovisnost djece o ekranima bile su teme o kojima su promišljale obitelji okupljene na Roditeljskoj školi od 12. do 14. svibnja u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Predavanja i radionice vodili su supružnici Ivana Sošić Antunović i Daniel Antunović, a cilj je bio podizanje svijesti o odgovornom korištenju suvremenih medija u obitelji. Uz analizu onoga što pružaju i kako rade različite društvene platforme, predavači i sudionici nastojali su uočiti i moguće opasnosti za djecu te kako ih prevladati. Roditelji bi trebali biti upoznati s aplikacijama i društvenim mrežama koje koriste njihova djeca kako bi mogli razgovarati o potencijalnim opasnostima i uputiti ih na odgovorno ponašanje. Posebno je tematiziran problem ovisnosti djece i mladih o ekranima i uloga roditelja u prevenciji i ograničavanju upotrebe ekrana.

Posljednjeg dana, u nedjelju, obitelji je posjetio i riječki nadbiskup Mate Uzinić te predvodio misno slavlje kojim je zaključen susret. Složio se da suvremene tehnologije i aplikacije sa sobom donose mnoge pogodnosti, ali i rizike. Okupljenima je poručio da je življenje ljubavi i autentično svjedočenje vjere najbolji način za prevladavanje svih izazova.

„Kao i Crkva tako i svaka obitelj živi u prostoru i vremenu suočena s brojnim izazovima“, rekao je nadbiskup. Objasnio je kako je Crkva u svojim početcima i kasnije tijekom povijesti posvjedočila kako za zajednicu nije problem neprijateljstvo izvana jer to je uvijek poticaj da bude autentičnija. Puno je veći problem za zajednicu vjernika kada ne živi autentično nasljedujući Kristove riječi. „Bojati se moramo samo onoga da smo i sami postali svjetovni, da smo usvojili vrijednosti koje kritiziramo.“

Primjer Crkve nadbiskup je preslikao na svaku obitelj. Tijekom povijesti i za obitelji je bilo puno kušnji, kao i danas. „Društvo i zakoni sve manje štite obitelj. Moderne tehnologije i ekrani omogućile su da u vaš dom može ući netko koga inače ne bismo pustili u naše živote. No, za obitelj, kao i za Crkvu, glavni problem nisu zakoni i nisu sve te prijetnje, nego ne biti povezani s Kristom i međusobno u ljubavi. Problem je ne truditi se davati sebe u služenju drugima i prihvaćati u ljubavi na Kristov način. Dok god su naši odnosi nadahnuti Isusom Kristom i vrijednostima koje nam je predao, dok god smo otvoreni za Duha Istine kojega Isus šalje kao branitelja onda se nemamo čega bojati.“ Potaknuo je sudionike da svjedočeći ljubav i vjeru u Krista pretvaraju svoju obitelj u Crkvu i Crkvu u zajednicu u kojoj nastaju obiteljski odnosi.

Svim majkama čestitao je Majčin dan istaknuvši kako je Bog ne samo otac nego i majka ako u obzir uzmemo njegovu želju za praštanjem i razumijevanjem i baš su po tome majke slične Bogu. „Čestitam vam Majčin dan sa željom da svi imamo tu majčinsku i Božansku dimenziju, snagu milosrđa i oprosta bez obzira na naše slabosti i nedostatke.“

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

10:15 Glazba
10:30 Školski sat - predstavljamo OŠ Augusta Cesarca u Špišić Bukovici; gosti: ravnateljica Ivana Simeunović, učitelji i učenici škole; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.