U subotu, 6. svibnja 2023. u marijanskom svetištu u Mariji Bistrici održano je četrnaesto kruničarsko hodočašće u organizaciji Hrvatske dominikanske provincije. Na početku otvaranja p. Nikola Leopold Noso, predsjednik Povjerenstva za promicanje Krunice HDP, pozdravio je prisutne hodočasnike, štovatelje kruničarske pobožnosti koji su došli iz Trogira, Zagreba, Pregrade, Rijeke... Potom je dominikanski bogoslov fr. Mislav Matijašić, student četvrte godine teološkog studija, održao prigodno predavanje „Otajstva svjetla – okvir kršćanskog života“, kojim je nastojao potaknuti okupljene da se u nasljedovanju Krista vode etapama Isusova života kako su uokvirena otajstvima svjetla. Svako otajstvo shvaćeno na ispravan način otkriva Marijinu uzornu vrijednost za življenje kristolikim životom. Marija se u njima otkriva i kao zagovornica, ali još više kao uzor, rekao je fr. Mislav.

 2023 05 06 22gif

Nakon molitve krunice uslijedilo je središnje euharistijsko slavlje koje je u zajedništvu nekolicine svećenika predslavio p. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. Uvodeći u misno slavlje istaknuo je kako smo okupljeni u svetištu naše Nebeske Majke. „To nas čini radosnima, ali nas i obvezuje. Ako Boga priznajemo Ocem, a Mariju Majkom, onda smo dio jedne obitelji i moramo se brinuti jedni za druge, pomagati i molitveno podupirati“. Sve prisutne je pozvao da se pomolimo za brojne sestre i braću koja trpe diljem svijeta, počevši od Ukrajine, preko Sirije do Nikaragve. „Danas ne možemo ne biti pogođeni događajima u Srbiji. Teško je uopće zamisliti što proživljavaju roditelji i obitelji stradalih, ali i roditelji i obitelji počinitelja zločina. Zlo je uništilo tolike živote. Razna zla uništavaju i naše vlastite živote“. Stoga je pozvao prisutne da se za zla koja smo počinili i kojima se nismo dovoljno snažno oduprli kao i za sve ono gdje se nismo pokazali kao braće i sestre pokajemo i oproštenje zamolimo. Oslanjajući se na riječi pročitanog evanđelja (Iv 14,7-14) Provincijal je u propovijedi naglasio kako se radi o opisu jednog od posljednjih razgovora Isusa sa svojim učenicima. „U trenucima kada se sprema prijeći iz ovozemnog života u vječnost te im postati 'nevidljiv' na način kako su ga od tada promatrali, on više puta spominje riječ 'vidjeti'. Ona osim jednostavnog iskaza posjedovanja osjetila vida i mogućnosti gledanja, u sebi ima više značenja kao što je zapažanje, uviđanje, shvaćanje, propitivanje, predviđanje ali i iskustvo proživljavanja nečega te susreta i upoznavanja s nekim. Tako Isus poručuje da trebamo nadići shvaćanje čiji je simbol postao apostol Filip. Njemu je sve bogatstvo ove riječi ostalo na površnom promatranju, dok Isus poziva na shvaćanje, susret, upoznavanje i iskustvo življenja s Ocem“. Osvrćući se na Isusovu izjavu: 'Tko je vidio mene, vidio je Oca', propovjednik je podsjetio na njezinu bremenitost u svjetlu onoga što se dogodilo nekoliko sati kasnije na Golgoti te da je Isus tako poručio kako objava Oca kulminira na križu, on se tu najjasnije očituje i tu postaju jasne riječi: 'Tko vidi mene, vidi i Oca'.

 2023 05 06 19gif

Pojašnjavajući Isusovo svečano obećanje: 'Tko god vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim', fr. Slavko je kazao kako u Starom zavjetu riječ 'djelo' kada se govori o Bogu uvijek podsjeća na veliko Božje djelo oslobođenja svoga naroda. To znači da su Isusovi učenici povezani s djelom oslobođenja čovječanstva od svakog fizičkog ili moralnog ropstva. Zatim je nastavio: „Da bismo bili sposobni to činiti potrebno nam je nadići Filipovo gledanje samo zemaljskim pogledom, nego trebamo Oca u Isusu Kristu promatrati, shvaćati, upoznati i iskustveno susretati. Crkva nam ja za to dala izvrsno pomagalo u svetoj krunici…. U njoj se susreće Božje i ljudsko gledanje…. Promatramo kako je Bog gledao čovjeka i koliko je bio spreman za njega učiniti, ali jednako tako Isusa promatramo očima Marije, koje je slika i Majka svakoga od nas smrtnika“.

Zaključujući propovijed Provincijal je rekao: „Moleći krunicu mi svoj pogled ujedinjujemo s pogledom Oca Nebeskoga i Blažene Djevice Marije. Za ljubav se kaže da je prava kad osobe koje se vole ne gledaju jedna drugu, nego gledaju u istom pravcu. Nama krunica pomaže da gledamo u istom pravcu s Blaženom Djevicom Marijom i samim Bogom. Tako nastaje prava ljubav! Zato nema ljepše pobožnosti i puta k Bogu od molitve svete krunice s ciljem da i sami činimo djela koja će svaku osobu oslobađati od svakoga fizičkog, duhovnog, psihičkog i bilo kojega drugog ropstva“.

Na kraju misnoga slavlja, uslijedila je Molbenica Gospi Pompejskoj - Kraljici sv. krunice, a hodočašće je završilo križnim putem na bistričkoj Kalvariji. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti zbor župe Kraljice sv. krunice iz Zagreba pod ravnanjem fr. Bonifacija Franje.

 2023 05 07 naslovna mb

Treba spomenuti kako je prije početka misnog slavlja okupljene hodočasnike crkvi Blažene Djevice Marije Bistričke pozdravio vlč. Mirko Brlić u ime odsutnog rektora vlč. Domagoja Matoševića.

Na kraju valja reći kako je ovogodišnje hodočašće započelo u petak, 5. svibnja. Naime, provincijal Slavko i p. Zvonko Džankić, ekonom Provincije, uputili su se pješice Stepinčevom stazom do marijanskog svetišta gdje su u subotnjim jutarnjim satima dočekali i susreli pristigle hodočasnike. Kako se ondje moglo čuti još je nekoliko hodočasnika iz različitih pravaca stiglo pješice. Euharistijsko slavlje izravno je prenosila postaja Radio Marije Bistrice.

Izvor: dominikanci.hr

Radio Marija

07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
07:45 "DOĐI GOSPODINE ISUSE" - adventsko razmatranje don Marka Čubelića, svećenika zajednice "Omnia Deo"
08:00 Svetac dana - sv. Damaz I., papa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.