DSC 0788 770x470

Mlađi svećenici Riječke metropolije, sa stažem do 10 godina službe, prošli su trodnevnu edukaciju o dobrobiti i zaštiti maloljetnih i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi. U Domu pastoralnih susreta u Lovranu od 24. do 26. travnja edukaciju su vodile djelatnice i djelatnici Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskog katoličkog sveučilišta, voditeljica Centra Anita Dučkić Sertić te Jelena Zadro i Damjan Kovač.

„Vi mladi svećenici ste budućnost Crkve. Prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo graditi budućnost“, rekao je u uvodnim riječima riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić. Uputio je svećenike na važnost edukacije o ovoj temi kako bi znali sami sebi postavljati granice i prepoznati situacije koje čak i bez zle namjere mogu biti neugodne za djecu ili ranjive osobe. „Edukacija bi prvenstveno trebala pomoći vama, da znate kako se odnositi prema djeci i mladima, da znate što smijete, a što ne smijete. Posredno je to dakako i pomoć mogućim žrtvama jer ćete naučiti i kako prepoznati dijete ili ranjivu osobu koje je zanemarivano, zlostavljano ili zbog nečega trpi. Naš je zadatak boriti se svim sredstvima protiv bilo kakvog oblika zlostavljanja.“ Istaknuo je kako je edukacija nužna s obzirom na promjene koje donosi vrijeme, rad s djecom i općenito način vršenja svećeničke službe nije isti kao prije.

Poseban je naglasak nadbiskup stavio na opasnost zloupotrebe moći u koju svećenik može upasti zbog službe koju vrši. „Zato je važno je naučiti biti ponizan“, poručio je.

Mlade je svećenike na edukaciji posjetio i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić potaknuvši ih da stečena znanja iskoriste kako bi vjerodostojno vršili svoju svećeničku službu.

Njihove riječi potvrdila je i voditeljica Centra Anita Dučkić Sertić objasnivši kako je cilj edukacije naučiti kako zaštititi djecu i ranjive osobe, ali i one koji rade s njima te kako prepoznati zlostavljanje. Uvodno predavanje o dostojanstvu ljudske osobe i poštivanju granica u komunikaciji i međuljudskim odnosima održao je Damjan Kovač. Istaknuo je kako se sam pojam dostojanstva tijekom povijesti i u raznim društvima mijenjao. „Vremena se mijenjaju pa tako i pogled na ljudsko dostojanstvo. Nešto što je ranije bilo uobičajeno i društveno prihvatljivo danas to više nije.“ Govorio je i o poziciji moći u Crkvenim strukturama koja može biti zloupotrebljavana u odnosima prema drugim osobama, a tako i djeci.

O oblicima zlostavljanja maloljetnih i ranjivih osoba govorila je Jelena Zadro. Osim najtežih zločina seksualnog zlostavljanja, osoba može biti povrijeđena i ranjena i na druge načine, psihičkim zlostavljanjem, čak i zanemarivanjem. Objasnila je dalekosežne posljedice koje svako od tih mučnih iskustava ostavlja na dijete i osobu, koje se protežu godinama i teško ih je izliječiti. Istaknula je i važnost prepoznavanja znakova koji ukazuju da je neko dijete ili osoba zlostavljano ili zanemarivano. Djeca često, iz raznih razloga, sama ne govore o tome.

Posljednje predavanje o terapiji i skrbi za osobe koje su pretrpjele zlostavljanje održala je Anita Dučkić Sertić. Program edukacije organizirao je Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci, a svećenici su uz sva predavanja imali vremena i za radionice, međusobne razgovore i zajedničku molitvu. Jednoglasni su bili u osudi zlostavljanja te su izrazili spremnost da svojim autentičnim svećeničkim svjedočenjem stanu na kraj takvim pojavama.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.