20230423 193113

Župa Desne, blagdan nebeskog zaštitnika, sv. Juru, proslavila je u nedjelju 23. travnja misnim slavljem koje je predslavio don Darijo Čorić.

U koncelebraciji je bio župnik don Dalibor Milina.
„Danas ste došli po tko zna koji put u ovu crkvu, u ovaj Emaus, da Krista prepoznate u lomljenju kruha, koji se daje po rukama svećenika, i da se zajedno, sa svojima, vratite u svoj Jeruzalem, gdje jeste, da kažete i govorite cijeloga svoga života – Krist je uskrsnuo, Krist je živ, on je onaj koji je pobijedio, i koji i danas, po svjedočanstvu našega života želi pobjeđivati smrt”, rekao je don Darijo, pozdravljajući brojne vjernike.

„U procesiji, nosili smo dvije figure na kipu, ako ćemo gledati i više – nosimo Juru, koji je simbol dobra, ali nosili smo i kip sotone – zmaja – koji je simbol zla”, kazao je te dodao: „U jednom te istom kipu je dobro i zlo! Pa zar i mi nismo simbolika toga kipa? U nama je također i dobro i zlo; dobro, kad smo na Božjem putu, a zlo, kad s njega skrenemo“, naglasio je u homiliji.

„Netko će reći – pa nema u meni tako zla – ja ne želim biti zao, ali, po naravi smo grešni, a grijeh je odraz zla, plod sotone… Eva je sagriješila jer je surađivala sa zmijom, ne s Bogom… Malo ogovaranja, malo ljutnje, ne daj Bože đavlekanja i nekih drugih grijeha – i poput smo onoga zmaja koji je ispod nogu i koplja sv. Jure”, upozorio je.

„Ali, mi smo djeca koja smo rođena za vječnost, po krštenju smo ponovno rođeni za onu vječnu nebesku dimenziju i Bog nas se ne odriče, nije se odrekao ni razbojnika na drvetu križa. Čak mu je rekao – danas ćeš biti sa mnom u raju!”

„Borba između dobra i zla, u nama je prisutna, i bit će prisutna dokle god bude u nama daha života, ali se sjetimo – da poput dvojice učenika koji su išli na put u Emaus – postoji nada, vjera, ljubav – te tri bogoslovne kreposti koje nam Bog daruje da nas izgrađuje, čisti, jača, da nas sebi poziva i da nas čini sretnim jednog dana u blaženstvu vječnom”, rekao je vlč. Čorić.

„Zato dragi štovatelji sv. Jurja – budimo svjesni da nam je potrebna snaga Božja – što je više Boga u nama i njegovoga Duha, da će biti manje zla u nama, što je više kajanja u našim srcima, što je više sakramenta svete ispovijedi, tada će biti više Božje ljubavi i radosti u nama”, rekao je don Darijo.

„Svećenik, egzorcist, kojega je papa Ratzinger ovlastio da bude egzorcist iznad svih egzorcista, u svojoj knjizi ‘Izvještaj jednog egzorcista’ kaže – da je veća muka đavlu kad se čovjek redovito i dobro ispovijeda, negoli kada ga istjeruje egzorcist iz određene osobe. Druga stvar – jedna velika sotonska mudrost – đavao je najmudrije stvorenje koje je Bog ikada stvorio, u toj svojoj mudrosti, on želi uvjeriti čovječanstvo da ne postoji a kada smatramo da sotona ne postoji, onda smatramo da i grijeh ne postoji, a onda je upitno zašto je Bog u osobi Isusa Krista i došao, i onda je sve relativno”, rekao je. „Današnji svijet zapada ide mentalitetom – Crkvu destabilizirati, sotonu negirati, Isusa spominjati samo u komercijalne svrhe”, poručio je, dodajući kako „Jedina radost Uskrsa dolazi od njega koji pozivlje, prašta, prihvaća, koji suosjeća, podiže, mijenja i koji nas iščekuje da jednog dana da budemo u vječnosti”.

„Stoga, svaki put kad se sjetimo sv. Jure, sjetimo se dvije stvari – da je zlo tu, da nas želi uništiti, ili ne daj Bože da preko nas uništava druge, a druga stvar – da je snaga Kristove prisutnosti, snaga njegove pobjede nad smrću, ona koja nas je rodila iz vode krštenja. Kršteni na krsnom zdencu obasjani smo njegovom svjetlošću i pozvani biti djeca svjetla. Na grobovima svojih pokojnika molimo – ‘svjetlost vječna svjetlila njima’. Krist je ta svjetlost – svjetlost koja raspršuje tminu grijeha i zla i poziva nas da uđemo u tu svjetlost. Bog nas poziva po sv. Pavlu da hodimo kao djeca svjetla, kao djeca dobrote, praštanja, kao djeca izgrađivanja, jer, Krist nas je prosvijetlio po sakramentu krštenja”, zaključio je homiliju vlč. Čorić.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Sjaj Istine - ur. i vod.: don Josip Mužić
17:45 Glazba
18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.