2303 kdo katedrala 2 nasl 1200x675

U nastavku korizmene duhovne obnove u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku koja traje cijeli tjedan, u četvrtak 30. ožujka novi predvoditelj p. Ivan Ike Mandurić, isusovac na službi u Osijeku, slavio je s okupljenim vjernicima euharistiju, održao razmatranje i predvodio euharistijsko klanjanje. Župnik don Marin Lučić je pozdravio i predstavio novog propovjednika duhovne obnove koji nastavlja voditi obnovu nakon don Damira Stojića.

U propovijedi se pater Mandurić osvrnuo na rasprave koje je Isus vodio sa svojim suvremenicima, a o čemu su govorila evanđeoska čitanja posljednjih dana. Isus nije očekivao da će nekoga od sugovornika raspravama pridobiti za istinu, evanđelje, nasljedovanje. On nije volio te rasprave, ustvrdio je propovjednik, ali im je pribjegavao zato što su ga farizeji i pismoznanci tim načinom željeli kompromitirali iz jednostavnog razloga što je narod išao za Isusom i njegova djela su za njega svjedočila.

„Dobro koje se događa, događa se mimo njih“, objasnio je, „i oni gube moć, utjecaj, vlast, gubi im se tlo pod nogama i zato žele iskompromitirati Isusa.“ Potaknuo je na promišljanje o nijansama takvih ponašanja koji se mogu pojaviti u svakoj osobi kada ona nije spremna priznati neko dobro koje netko drugi čini bolje od nje same. Skrenuo je pozornost i na to da kada neka osoba nešto uistinu bolje i kvalitetnije radi ona to čini po talentu koji joj je Bog dao te oni koji to osporavaju zapravo osporavaju Božje djelovanje. To je opasnost koja jako nagriza čovjeka zbog njegovog ega, taštine, častohleplja, dodao je.

Rasprave vrlo rijetko postižu to da se nekog obrati, one su često nadmetanje ega, superiornosti, moći, pameti i one su tek krajnje sredstvo i primjenjuju se samo onda kad prijeti opasnost da će netko tko naviješta krivo druge povući u tom krivom smjeru odnosno iz apologetskih razloga, objasnio je propovjednik. Tada smo dužni istupiti, to je nelagodno svima nama, ali ponekad to moramo.

Predvoditelj duhovne obnove p. Mandurić je, nastavljajući tumačiti evanđeoski ulomak Iv 8, 51-59, ukazao na još jednu stalnu pogibelj koja se može prepoznati i danas u životu. „Često moćnici, ma tko to bio, svoju poziciju koriste za sebe. To je stalna pogibelj ljudi koji su na vlasti, pa čak i crkvenoj. Pogotovo svjetovnoj“, kazao je propovjednik dodajući kako takva ‘bolest’ može ugrožavati cijelo društvo. „Zato je važna naša prisutnost i bdijenje nad tim procesima. Nikada nitko ne može posve iscrpiti moju odgovornost, dužnost i obvezu prema državi, Crkvi, obitelji, redovničkoj zajednici ili bilo čemu drugome. Sve ono što se oko mene događa i meni je povjereno“, upozorio je pater Mandurić. Nastavio je govoriti o mrtvilu duše kada osoba od sebe ne traži ljubav prema drugima i raznim segmentima života nego očekuje da drugi sve urede. Potaknuo je okupljene na promišljanje o tome gdje je njihova misija. „Prostor za ljubav mi nitko uzeti ne može“, zaključio je.

U razmatranju nakon mise predvoditelj korizmene duhovne obnove govorio je o tome da mi kao da još uvijek iščekujemo Mesiju koji će doći i riješiti naše probleme. S tim da smo sada mi oni koji kao da šalju njega da on popravi stvari, primijetio je. Nadalje je govorio o važnosti djelovanja svakog pojedinca na dobrobit svih umjesto da se samo priča o tome kako drugi nešto loše ili nedovoljno dobro rade.

Liturgijsko pjevanje na misi predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebica, a tijekom klanjanja Dječji katedrali zbor s voditeljicom Željanom Lučić. Prije mise molila se krunica, a sve dane obnove vjernici imaju prigodu za ispovijed. U petak će liturgijsko pjevanje animirati župni zbor sv. Andrije – Pile, a u subotu Mješoviti župni zbor Svetog Križa – Gruž. U subotu, posljednjeg dana korizmene duhovne obnove, u katedrali će biti i pokornička bogoslužja za nekoliko skupina vjernika ove župne zajednice.

Prva tri dana duhovne obnove ove godine predvodio je don Damir Stojić, svećenik salezijanac, župnik župe Duha Svetoga – Jarun u Zagrebu.

Tekst i foto: A.T.

Katedralna župa Dubrovnik

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.