25 godina Radio Marije

Papa Franjo 1

Susrevši se s članovima Družbe svetoga Josipa Papa je istaknuo neka obilježja posvećenoga života, prema riječima njihova utemeljitelja svetoga Leonarda Murialda: ljubav znači vidjeti i govoriti o ljepoti svakoga, praštati od srca, imati mirno lice, ljubaznost, nježnost

Dopustimo da nas Bog voli kako bismo bili vjerodostojni svjedoci njegove ljubavi; dopustimo da njegova ljubav sve više vodi naše osjećaje, misli i djela.

Poticaj da se otvore Božjoj ljubavi, koji je sveti Leonardo Murialdo upućivao svojoj braći iz kongregacije koju je osnovao – Pobožne družbe svetoga Josipa – vrijedi i danas – istaknuo je papa Franjo primivši u audijenciju redovničke obitelji koje slijede stope toga svetca iz Torina.

U dan kada „Murialdovi Josipovci“ slave 150. obljetnicu ustanovljenja, Sveti je Otac podsjetio kako sveti Leonardo nije bio ravnodušan na moralno, kulturno i gospodarsko siromaštvo svojega vremena, te da se u tadašnjem Torinu, koji je bio središte masonerije, posvetio odgoju mladih, a ponajviše radnika, potičući stvarnost koja se tijekom 150 godina obogatila ljudima, djelima, različitim kulturnim iskustvima, i ponajviše – primijetio je papa Franjo – velikom ljubavlju.

Hoditi vođeni Duhom Svetim

Papa se u govoru osvrnuo na ono što im je napisao prošle godine, u prigodi otvaranja njihove jubilarne proslave, odnosno na želju da nastave rasti u umijeću razumijevanja potreba vremena, te da se s njima suoče kreativnošću Duha Svetoga za koju su potrebni razlučivanje i vjernost. Potaknuo ih je, osim toga, da brinu posebno o mladima te ohrabrio da nikada ne prestanu sanjati, slijedeći primjer svetoga Josipa i svetoga Leonarda.

Rimski je biskup dodao tri vidika o kojima valja razmisliti: prvenstvo Božje ljubavi, pozornost prema svijetu koji se mijenja i očinsku nježnost ljubavi. Posebno je istaknuo kako dopustiti da budemo voljeni znači onu poniznost posvećenoga života koja raste u tišini, molitvi, ljubavi i služenju; valja dopustiti da nas vodi ljubav, a ne pravila. Pritom je ispričao anegdotu o generalu Družbe Isusove, patru Ledóchowskom, koji je svu isusovačku duhovnost želio staviti u jednu knjigu, kako bi „sve uredio“, i o benediktinskom opatu koji je, čitajući prvi primjerak, izjavio da je taj dokument ubio Družbu Isusovu.

Kada se sve želi podvrgnuti propisima, Svetoga Duha stavljate u kavez. I mnogo je onih – redovnika, posvećenih osoba, svećenika i biskupa – koji su duha Svetoga zatvorili u kavez. Molim vas, ostavite slobodu, ostavite kreativnost. Valja uvijek hoditi pod vodstvom Duha.

Slijediti primjer svetoga Leonarda Murialda

Govoreći o svetom Leonardu Murialdu, Papa je istaknuo njegovu osjetljivost na potrebe muškaraca i žena tog vremena, sposobnost uočavanja nevolja oko sebe, činjenicu da bio glasnogovornik proročke riječi Crkve u svijetu kojim su vladali gospodarski interesi i moć, dajući glas onima koji su bili najviše marginalizirani, te kako je znao shvatiti vrijednost laika u životu i u apostolatu. Ukratko hrabar i otvoren čovjek, na čije je nasljedovanje potaknuo papa Franjo, i to zajedno, laike, redovnike i redovnice, na zajedničkim putovima molitve, razlučivanja i rada, kako bi bili tvorci pravednosti i zajedništva.

„Bez vjere se ne sviđaš Bogu, bez nježnosti se ne sviđaš bližnjemu“, govorio je sveti Leonardo Murialdo. Za papu Franjo to je jednostavan i snažan program života i apostolata.

(Vatican News - tc; aa)

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica – Slavna otajstva
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba
07:30 Molitva - Jutarnja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2023
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.