papa naslovne featured

Susrećući se s izaslanstvom Talijanske federacije oboljelih od rijetke bolesti (UNIAMO), papa Franjo potaknuo je članove da nastave zagovarati bolju kvalitetu skrbi i integriranost zdravstvene usluge za oboljele osobe
Papa Franjo pozdravio je u ponedjeljak u Vatikanu izaslanstvo Talijanske federacije oboljelih od rijetkih bolesti (UNIAMO), neprofitnog saveza s više od 150 udruga koje zajedno rade na poboljšanju života i skrbi osoba koje žive s rijetkom bolešću, podupirući njihove obitelji i zalažući se za njihova prava uspostavljanjem mreža s ključnim podupirateljima, uključujući i kreatore politika.

Papa je istaknuo vrijednosti na kojima se temelji rad Federacije. Prva vrijednost se temelji na dijeljenju i sažeta je u motu Ujedinimo se (UNIAMO) - odnosno udruživanje kroz iskustva, snagu i nadu.

Dobrobiti dijeljenja


Papa Franjo je primijetio da je dijeljenje nužno osobama koje su pogođene rijetkom bolešću i njihovim obiteljima koje se u tim trenucima trebaju obratiti udrugama i povezati s osobama koje se suočavaju s istim problemima, prenoseći iskustva i znanja poznavanja simptoma, terapija i centra za daljnja liječenja.

Međutim, nastavio je Sveti Otac vaše djelovanje postaje izbor iz dva razloga. Jedan razlog je shvaćanje da pomažete jedni drugima i nudite barem trenutna privremena rješenja. Drugi je razlog, rekao je, otkriće zadovoljstva međuljudskih odnosa i dobra koja donose nova prijateljstva. Na taj način pomažete da zajedno nosite teret teških situacija.

Borba protiv isključenosti


Druga temeljna vrijednost koju utjelovljuje federacija UNIAMO je potencijal doprinosa općem dobru, a posebno poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Doista, primijetio je papa Franjo, dobra politika također ovisi o doprinosu udruga, koje u određenim pitanjima imaju potrebno znanje i pozornost prema ljudima koji riskiraju da budu zanemareni i marginalizirani.

Ne radi se samo o traženju naklonosti za određenu kategoriju, nego o borbi da nitko ne bude isključen iz zdravstvene službe, da nitko ne bude diskriminiran ili kažnjen, naglasio je Papa, misleći i na područje znanstvenog istraživanja.

Organizacije poput vaše mogu izvršiti pritisak na nas da prevladamo nacionalne i proizvodne prepreke u dijeljenju rezultata znanstvenog istraživanja, kako bismo mogli postići ciljeve koji se danas čine vrlo dalekima.

Suradnja sa institucijama za opće dobro


Papa Franjo je nadalje primijetio da, dajući glas mnogima koji se sami ne mogu oglasiti, udruge poput UNIAMO-a ne samo da traže potrebnu potporu, već daju važan doprinos javnim institucijama, svojim stručnim kontaktima, a iznad svega spremno rade za opće dobro.

U interakciji s institucijama, na različitim razinama, ne samo da tražite, već i dajete: znanje, kontakte, a prije svega ljude, koji mogu pružiti ruku za opće dobro, ako rade u duhu građanske službe.

Papa je stoga zaključio obraćanje ohrabrivši ptrisutne da nastave sa svojom predanošću i zazvao blagoslov Blažene Djevice Marije da prati svaku osobu i njegovu obitelj u borbi protiv rijetkih bolesti.

(Vatican News – lz; am)

Radio Marija

10:30 Nadom nošeni - tema: Slabovidnost kod djece; gošća: Irena Marković, spec. oftalmolog u KBC-u Split; ur. i vod.: Zdenka Čorkalo, dr.med., spec. anesteziolog
11:15 Glazba
11:35 Virovitička panorama - ur. i vod.: Božidar Biondić
11:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.