2023 02 01 z lj naslovna

U utorak 31. siječnja 2023. u dvorani „Dominik Barač“ dominikanskog samostana bl. Augustina Kažotića u Zagrebu predstavljena je knjižica „U zagrljaju ljubavi“ fr. Zvonka Džankića. O zbirci nadahnutoj ljubavlju prema Bogu, čovjeku, prirodi i ljepoti života govorili su doc. dr. sc. Nino Raspudić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), i fr. Domagoj Augustin Polanščak OP, urednik, a prisutnima se na kraju obratio i sâm autor.

Kako nam svaka knjiga i prije nego što je otvorimo ponešto govori svojom fizičkom pojavnošću, tako možemo slobodno zaključiti da nas ova knjižica svojim gabaritima ne plaši već nas prijateljski poziva na čitanje, istaknuo je na početku svojeg izlaganja prof. Raspudić. Ljubav je središnji pojam, kako sugerira i naslov i prva meditacija. Ali ne bilo kakva ljubav, već ljubav koja grli, koja se dakle, manifestira u konkretnoj fizičkoj gesti. Prema sv. Augustinu ljubav ne smije ostati samo pojam već i konkretno djelovanje. U svojoj knjižici autor nam tumači citate poznatih kršćanskih teologa i filozofa kao što su sv. Augustin i Toma Akvinski te riječi iz Svetoga Pisma, pa stoga ovu knjižicu možemo promatrati i kao mali molitvenik. Jutro je autorova omiljena slika i metafora slobode novog početka i darivanja, a uz to godišnja doba, bura, kiša, kopno, more, grad nisu samo puka pozadina, kulisa naših života, nego i oni pričaju priču, upućuju na ono onkraj svoje fizičke pojavnosti. Ljepota malih stvari koja se duši otvorenoj Božjoj ljubavi čudesno otkriva u običnom i svakodnevnom, snažan je duhovni poticaj, neka vrsta zagrljaja u čovjeku koji obitava među njima, zaključio je prof. Raspudić

Urednik knjige, fr. Domagoj Augustin Polanščak, rekao je da već na prvi pogled možemo uočiti džepni format knjižice, koja iako malena veličinom, bogata je sadržajem – različitim osjećajima, doživljajima, uspomenama, slikama, pričama, neočekivanim susretima. Knjižica „U zagrljaju ljubavi“ potiče nas da budemo “zaljubljeni“ promatrači ljudi i svijeta oko sebe, da krenemo ususret naizgled običnim i neprimjetnim stvarima, ljudima i događajima. Fr. Domagoj Augustin osvrnuo se na nastanak ove knjižice koja nije nastala u autorovoj radnoj sobi, nego na licu mjesta, te nam opisuje autorov dan koji bi obično započeo doručkom u samostanu, a završio na Sljemenu. Autor bi često znao poslati poruku prijateljima ili braći u samostanu, a i samog urednika ta je poruka često izvukla iz rutine i povela ga u neki drugi svijet. „Priroda – to savršeno Božje čudo – jedinstveno je ostvarenje koje nam pruža prigodu da njezinu stvoritelju priđemo blizu, čak do zagrljaja“, zaključio je fr. Domagoj Augustin izlaganje jednom od autorovih nadahnutih misli.

Nakon predstavljača prisutnima se obratio autor fr. Zvonko Džankić koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u objavljivanju i predstavljanju knjižice „U zagrljaju ljubavi“, posebno istaknuvši karitativni značaj ove književne večeri koja je također bila oplemenjena glazbenim nastupom riječkog violončelista Vida Veljaka. Program je moderirala Dora Sesar.

Fr. Leonardo Matinović, OP

Izvor: dominikanci.hr

Radio Marija

06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Otajstva svjetla
06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.