25 godina Radio Marije

kašina 2023 web 2
Župa sv. Petra i Pavla u Kašini proslavila je 25. siječnja blagdan Obraćenja sv. Pavla svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi, posvećenoj apostolskim prvacima, predvodio kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkoga i arhiđakon Remetsko-sesvetskog arhiđakonata mons. dr. Stjepan Kožul, u koncelebraciji s kašinskim župnikom Josipom Senjakom i Vjekoslavom Pavlovićem, župnikom župe sv. Benedikta u Blaškovcu.

„Danas Crkva slavi znakovit blagdan Obraćenja sv. Pavla. Čuli smo zapis Djela apostolskih i snažnu poruku Božje riječi! Savao iz Tarza, bio je progonitelj prvih kršćana, dok nije na čudesan način susreo Uskrslog Krista pred vratima Damaska. Obasjala ga je silna svjetlost s neba! Bio je bačen s konja, oslijepio je i čuo glas: „Savle, Savle, zašto me progoniš?! U čudu se je pitao: Tko si Ti Gospodine? Dobio je i odgovor: Ja sam Krist, kojega ti progoniš! U Savlu se dogodila čudesna novost, događaj obraćenja. Shvatio je da Krista progoni, dok progoni njegovu Crkvu i prve kršćane! Bio je odveden u grad, da se za nj pobrinu Kristovi učenici! Savao je postao Pavao“, rekao je mons. Kožul na početku svoje homilije, u kojoj je protumačio njegov život i apostolsku službu, koju je, kao učitelj naroda, pokazao u tri velika misijska putovanja, zalijevajući to djelovanje i učenje osobnom molitvom.

kašina 2023 web 1
„Pavao nam otvara široku viziju molitve u službi evangelizacije svijeta i čovjeka, u službi naviještanja Evanđelja svakom stvorenju. Plodno djelovanje Crkve u svijetu i društvu mora i treba biti zalijevano molitvom“, kazao je mons. Kožul, pojasnivši da zbog toga stoljećima postoji i župa Kašina, zajednica Kristovih vjernika, koja ima svoje svećenike i zauzete Kristove vjernike laike, koji nastavljaju Kristovo i apostolskog djelo tijekom povijesti.

„U tom smislu, tijekom povijesti žive naše župe, živi i ova povijesna župa u Kašina, u kojoj se već 1217. godine spominje crkva Sv. Petra, apostola. Dobila je kasnije naslov nebeskih zaštitnika Svetih Petra i Pavla, vjerojatno u prigodi posvete novog glavnog oltara 1510. godine, koju je izvršio pomoćni biskup Andrija Zlatinčić, jer je zagrebački biskup Luka Baratin pobolijevao i te godine umro“, podsjetio je mons. Kožul, kazavši da je župna crkva kuća Božja i zajednički dom Kristovih vjernika s područja ove povijesne župe.

kašina 2023 web 3
„Crkva je škola odgoja i duhovnog rasta. U njoj se uče evanđeoske vječne vrjednote, od kojih se živi i koje nas čuvaju u našem ljudskom i kršćanskom dostojanstvu tijekom života, sve do prijelaza kroz smrt u blaženu vječnost! U njoj živi i trajno odjekuje Kristova radosna vijest i novost Evanđelja, molitve i pjesme Kristovih vjernika. U njoj se uči Isusova nova zapovjedi ljubavi prema Bogu i prema čovjeku; uče se vječna i neprolazna Božja načela, velikih 10 Božjih zapovijedi kao 10 velikih Božjih sloboda, koje nas izgrađuju u našem dostojanstvu i čuvaju naše pozitivne međuljudske odnose. Riječ Božja trajno živi, trajno uči i odgaja svakoga čovjeka, koji joj se otvara u poniznosti, i slobodi srca i savjesti, da čovjek duhovno progleda i napuni se Duha Svetoga! To se je dogodilo u životu Pavla u susretu s uskrslim Kristom pred vratima Damaska. Obratio se i postao izabrana posuda Božja i veliki apostol naroda. Pavao, apostol, mučenik, samo tri riječi, koje su napisane na njegovu grobu u bazilici izvan zidina Rima“, pojasnio je mons. Kožul na završetku propovijedi, pozvavši župljane da prihvaćaju milost obraćenja i novost Kristove radosne vijesti, rado dolaze na susret s Kristom u slavljenju mise i da se kao Isusovi učenici međusobno podržavaju u molitvi, rastu u vjeri, ljubavi i kršćanskim vrjednotama života.

Osvrnuvši se i na tek objavljenu monografiju „Župa svetih Petra i Pavla u Kašini. Prilozi za stariju povijest župe, crkve i svećenikâ u Kašini“, koja je te večeri prestavljena u Kašini, autor dr. Kožule je zaključio: „Predstavit ćemo i novu knjigu o dugoj i časnoj povijesti ove naše župe u Kašini, u čiju povijest su ugrađeni životi tolikih svećenika i vjernika tijekom minulih stoljeća. Ujedno ćemo moliti za Crkvu i domovinu Hrvatsku, posebice za našu župu i naše obitelji, da u njima bude što više sloge i solidarnosti, života i Božjeg blagoslova, međusobnog poštivanja i ljubavi, zajedništva i pozitivnog ljudskog i kršćanskog života“.
kašina 2023 web 4
Župa je od prvih spomena imena župe sv. Petra u Kašini, na početku 13. stoljeća, nosila samo ime sv. Petra, a nakon što je župna crkva dobila novi izgled 1510. godine, započinje se nazivati župom svetih Petra i Pavla. To potvrđuje zapis o posveti glavnog oltara 1. rujna 1510. godine, napisanoj na pergameni i ovjerenoj pečatom, a sačuvanoj u drvenoj kapsuli napravljenoj od borova drveta, pronađenoj 1762. godine, kod radova na uređenju novog današnjeg oltara i svetišta, u kojoj je zabilježeno da je oltar podignut „na ime i uspomenu blaženih Petra i Pavla, apostola“, a da ga je posvetio Andriji, biskup rosonski i sufragan Crkve zagrebačke, u vrijeme zagrebačkoga biskupa Luke Baratina. Povijest bilježi i ime prvog župnika Nikole, 1384. godine,“ sina Ivanov, koji je sa svojom braćom kupio posjed od Ivana, sina Hermanova“, a koji redovito svom imenu dopisuje „de Cassina“ ili „de Kassina“, i bio je kanonik zagrebački. Sačuvan je i prvi zapisnik kanonskoga pohoda župi sv. Petra i Pavla u Kašini, od 9. i 10. ožujka 1622. kojeg je obavio arhiđakon Benedikt Vinković, a taj se slijed zapisnika može se pratiti tijekom 400 godina do naših dana.


Izvor: Nedjeljko Pintarić

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji
06:02 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2023
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.