25 godina Radio Marije

svetac dana obraćenje pavla 2 2023 01 24 web
Pavao je u prvoj Crkvi bio izuzetna ličnost: vrhunski intelektualac, školovan u grčkim i židovskim školama, snažne osobnosti. Govorio je grčki, hebrejski (jezik Biblije) i aramejski (govorni jezik u tadašnjoj Palestini), a vjerojatno je razumio i latinski. K tome bio je ekonomski neovisan – poput ostalih židovskih učitelja: bavio se izradom šatora. I onda se nametnuo kao apostol, kršćanski misionar. Izgledalo je da je u velikoj prednosti pred ostalim apostolima koji su uglavnom bili ribari, obični pučani. Međutim Pavao je u svojoj biografiji imao veliku mrlju. Biblija izvješćuje da je strastveni protivnik i progonitelj kršćana, „sveudilj zadahnut prijetnjom i pokoljem prema učenicima Gospodnjim“. On je „okovane muževe i žene“ dovlačio pred sudove, a bio je sudionik kamenovanja đakona Stjepana. I onda se obratio i postao oduševljeni Kristov sljedbenik. I sada, kad je već postao priznati i cijenjeni apostol, što učiniti s onom mrljom?

Danas bi se reklo, bolje je o tome šutjeti, još bolje zataškati, a ako baš to netko izvuče iz moje biografije, jednostavno reći da su me „izvadili iz konteksta“. Ali, evo Pavla koji iznenađuje. U pismu vjernicima u Korintu on bez okolišanja priznaje: „Da, ja sam najmanji među apostolima i nisam dostojan zvati se apostolom jer sam progonio Crkvu Božju“. Bio je iskren prema onoj Isusovoj riječi: „Istina će vas osloboditi“. Pavao zatim o svojoj apostolskoj službi mirno nastavlja: „Ali milošću Božjoj jesam što jesam“. Hoće reći da je ta služba nešto što on ni na koji način nije zavrijedio, nego je čisti Božji dar. Na jednom drugom mjestu Pavao će reći sljedeće: ono što je sigurno njegovo, to su slabosti, ono loše što je učinio. Međutim sve ono dobro što je u njemu, veli on, Božji je dar.

 Čini mi se da je to dvostruka mudra poruka i za nas. Ljudi smo, griješimo i „neće nam pasti kruna s glave“ ako priznamo da smo kao djeca krali voće, da smo i kasnije veće nepodopštine činili, te da ni danas nismo imuni od posve krivih poteza. Smiješno  je sebe prikazivati besprijekornima. S druge strane, ako imam dobrih osobina (a svi ih imamo!), ako činim tolike dobre stvari u obitelji i u društvu, to je Božji dar – ili, ako hoćete – to su talenti koji su mi dani, nešto s čime sam se rodio. Takav sam zahvaljujući dobom odgoju… Zbog toga stvarno nema potrebe da se hvalim svojim dobrim djelima. Konačno, ako sam, na primjer, savjestan u svome poslu, to bi trebalo biti nešto normalno i redovito, a ne izuzetno. Ni u tome slučaju nema mjesta samohvali. Narodna poslovica to zgodno sažima: „U zlu se ne ponizi, u dobru se ne uzvisi“.


Tekst: Dr. Zvonko Pažin

Izvor: Vjera i djela

Foto: By Rembrandt - National Gallery of Art, Washington D.C., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37580930

Radio Marija

12:10 Glazba
13:00 "U TEBE SE GOSPODINE UZDAM" - devetodnevna priprava za Stepinčevo; čitamo ulomke iz knjige fra Bonaventure Dude: "Razmišljam o Alojziju Stepincu"
13:30 Obavijesti i najava dnevnog i tjednog programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.