25 godina Radio Marije

DSC 1045 scaled

Duhovnost te ljubav prema Crkvi i Domovini bile su značajne osobine Josipa Uhača, kojega je svećenički put odveo u daleki svijet u službi nuncija Svete stolice, rekao je na obilježavanju 25. obljetnice njegove smrti, generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović, 21. siječnja u Uhačevom rodnom mjestu Brseču. Te je vrline svjedočio svakodnevno, svojim životom, a vrlo su se jasno očitovale kada je kao apostolski nuncij u Njemačkoj na početku Domovinskog rata poduzeo ključne korake za međunarodno priznanje Hrvatske.

U malenoj brsečkoj župnoj crkvi sv. Jurja okupili su se župljani i rodbina kako bi se prisjetili čovjeka kojega su mnogi od njih poznavali, koji je među njima odrastao, ali životni put odveo ga je u druge države širom svijeta. Dragocjeno svjedočanstvo na kraju mise dala je Marina Barković Blaženić koja je iznijela sjećanja iz djetinjstva kada je nadbiskup Uhač iz Rima i drugih zemalja ljeti dolazio u rodno mjesto Sveta Jelena i tamo u kapeli slavio mise. Potvrdila je njegovu skromnost i povezanost s ljudima i rodnim krajem.

„Nadbiskup Uhač znao je da se ljubav prema Bogu pokazuje kao ljubav prema čovjeku“, rekao je Tomljanović, podsjetivši da je iznimno volio euharistiju. „Njegova življena duhovnost i ljubav prema Crkvi bile se vidljive i prepoznate od strane Crkve. Grozio se karijerizma, ali prepustio je svoj put Bogu.“ Ta njegova skromnost i spremnost na služenje odvela ga je u službu vatikanske diplomacije i na zadatke diljem svijeta.

Nakon ređenja za svećenika Josip Uhač je nastavio postdiplomski studij teologije i kanonskog prava izvan domovine i završio u diplomatskoj službi Vatikana. Služio je u Panami, Egiptu, Španjolskoj, Pakistanu, Kamerunu, Gabonu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Kongu i Njemačkoj. Značajno je njegovo djelovanje kao nuncija u Afričkim zemljama sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, gdje je, po nalogu Pape, imao zadatak pronaći kandidate za biskupe među domicilnim svećenicima kako bi se prekinula praksa da u Afričkim zemljama stoluju biskupi iz Europe. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 1984. godine apostolskim nuncijem u Njemačkoj, gdje je bio do 1991. Nakon toga vratio se u Vatikan, gdje je do smrti bio tajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda. Papa je na dan njegove smrti objavio njegovo imenovanje kardinalom, a 21. II. 1998. posmrtno je i posvećen. Svjedočanstva ljudi koji su ga poznavali nadbiskupa Uhača opisuju kao samozatajnog, tihog, skromnog i nenametljivog čovjeka koji je srcem uvijek bio blizu svome narodu.

„Bio je daleko, ali uvijek blizu. Nije zaboravio kraj u kojem je niknuo“, rekao je generalni vikar u brsečkoj crkvi i pozvao okupljene da nasljeduju duhovnu ostavštinu nadbiskupa Uhača i njegove vrline vjere u Boga i ljubavi prema Crkvi i Domovini. Njegovu sposobnost ophođenja s ljudima i razgovora, skromnost i zauzimanje za mir.

Župljane je pozdravio i domaćin Petar Belanić te načelnik općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj. Misno je slavlje pratio župni zbor sv. Jurja. Na kraju mise pomolili su se na grobu u crkvi gdje je nadbiskup Uhač pokopan.Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega Milosrđa
15:15 Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.