25 godina Radio Marije

21 12 blagoslov vinograda 1 1


Tradicionalni blagoslov vinograda i mladog vina u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije u Trnavi nedaleko Đakova održan je na uočnicu spomendana sv. Vinka, u subotu 21. siječnja 2023. U nazočnosti nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnoga biskupa Ivana Ćurića, ekonoma Nadbiskupije i upravitelja „Misnih vina” vlč. Nedjeljka Čuture, župnika domaćina vlč Blaža Jokića, većeg broja svećenika, mještana Trnave, predstavnika političkog, gospodarskog i kulturnog života, djelatnika nadbiskupijskog gospodarstva i ostalih gostiju, blagoslov je predvodio nadbiskup Đuro Hranić.

„Čovjek je satkan od odnosa prema Bogu, prema drugim ljudima i prema stvorenoj stvarnosti, prema prirodnom ambijentu i okolišu. Stvorena stvarnost, okoliš, zajedničko je dobro, baština cijeloga čovječanstva i odgovornost sviju. Toga postajemo sve svjesniji posljednjih godina otkako primjećujemo snažnu povezanost između prirode i ljudskoga roda, odnosno između okoliša i ljudi koji u njemu žive, te otkako nam rezultati znanstvenih istraživanja tumače uzroke očitih klimatskih promjena, prirodnih kataklizmi i planetarnog zagrijavanja koji su posljedica ljudskog nekontroliranog zadiranja u okoliš, motiviranog zaradom, financijskom dobiti pojedinih privrednih korporacija i zemalja“, ukazao je u prigodnom nagovoru nadbiskup Đuro.

21 12 blagoslov vinograda 2 1

Izrazio je zajedničku zahvalnost Gospodinu za proteklu godinu „u kojoj je ove table vinograda poštedio tuče i leda i u kojoj je – kad je nakon veoma sušnog ljeta ovim čokotima i lozama te grožđu na njima – poslao ipak dovoljno, ali ne i previše kiše“. Potom je naglasio: „Mi danas ovdje sve oko sebe i nas same u ovom predivnom kraju i u čitavoj našoj domovini povjeravamo Božjoj providnosti, njegovom milosrđu i ljubavi te molimo blagoslov za sebe i za ove vinograde, njime, šume i vrtove oko nas u godini koja je pred nama. Istodobno molimo i za naš vlastiti rast u svijesti da smo svi odgovorni prema darovanoj nam prirodi…“.

„Gospodine, sveti Oče, ti si od početka svijeta u svojoj providnosti naredio da zemlja rađa zelenim biljem i rodi svakovrsnim plodovima. Sijaču pružaš sjeme i daješ kruh za hranu, a vinom razveseljuješ srce čovječje. Ponizno te molimo blagoslovi ove vinograde. Otkloni od njih bolesti, oluju i tuču te umnoži njihov urod da te tvoj narod, obasut tvojim darovima, ovdje i u vječnosti beskrajno slavi“, riječi su blagoslovne molitve nadbiskupa Hranića.

21 12 blagoslov vinograda 4

Nakon blagoslova trsova i loze, već po tradiciji, u postrojenjima nadbiskupijskog vinskog podruma nadbiskup je blagoslovio mlado vino koje su nazočni potom imali priliku kušati. Nadbiskup je ovom prigodom uputio iskrenu zahvalu djelatnicima tvrtke Misna vina, na čelu s ravnateljem Čuturom, za sav trud. Riječi zahvale svim djelatnicima tvrtke, kao i zahvalu svim gostima na odazivu uputio je na kraju i ravnatelj Čutura.

21 12 blagoslov vinograda 7

Tekst i foto: A. Banović / J. Hrehorović

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.