230122 Prva obljetnica bisk redjenja 14

Na Nedjelju Božje riječi 22. siječnja euharistijskim slavljem u katedrali Gospe Velike dubrovački biskup mons. Roko Glasnović obilježio je prvu obljetnicu biskupskog ređenja u zajedništvu sa svećenicima, osobama posvećenog života i vjernicima.

Tumačeći misna čitanja biskup Glasnović je skrenuo pozornost na važnost ne samo slušanja onoga što Gospodin govori nego i na potrebu toga da osoba uistinu čuje ono što sluša.

Pojasnio je kako Isus nije počeo propovijedati u Jeruzalemu gdje bi se to moglo očekivati jer je tamo bilo najviše ljudi nego je započeo u mjestu Kafarnaum, odnosno pošao je ‘na kraj’ u Galileju a ne u središte, u Judeju. Sadržaj Isusovog propovijedanja je bio poziv na obraćenje jer je blizu kraljevstvo nebesko.

Biskup je također kazao kako riječ može imati više značenja. Deskriptivno ili opisno značenje redovito se koristi u razgovoru i pripovijedanju.  Performativno značenje Božje riječi je važno, a ono se odnosi na to da Božja riječ čini. Primjerice u knjizi Postanka: „I reče Bog… I bi tako“.  Važne su riječi i čini. Važno je i kakve riječi izgovaramo drugima, riječi blagoslova ili ružne riječi, primijetio je biskup, jer se blagoslivljanjem stavljamo na put Božjeg načina razmišljanja.

„Puno ima riječi koje nam Sveto pismo donosi“, kazao je biskup Glasnović. „Čujemo li ih, poslušamo li, odazovemo li se slijediti Krista? On ne traži ništa, on će sve dati“.

Zaključio je riječima: „Neka Gospodin blagoslovi sve navjestitelje, sve one koji se odazivaju, a to smo svi mi“.

Generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan na kraju je uime svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika čestitao biskupu prvu godinu biskupske službe te pojasnio kako biskupovo geslo „Vjera, nada i ljubav“ izgleda jednostavno, ali je uistinu bremenito i zahtjevno za jednog biskupa. Poželio mu je da nastavi svoje služenje u Dubrovačkoj biskupiji hrabro, stameno i odvažno rastući i sam u vjeri, nadi i ljubavi, a onda pomažući i drugima da u tome rastu.

Buketom cvijeća zajednica je simbolično zahvalila biskupu na prvoj godini njegove službe, a biskup je zahvalio na čestitkama kao i na molitvama jer bez molitava „ne možemo ići dalje“.

Dječji katedralni zbor pod vodstvom Željane Lučić pjesmom je pratio liturgijsko slavlje.

Mons. Glasnović zaređen je za dubrovačkog biskupa obredom biskupskog ređenja u sklopu euharistijskog slavlja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u subotu 22. siječnja 2022. godine. Glavni zareditelj bio je mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, tada riječkim nadbiskupom koadjutorom, i mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim.

Tekst i foto: Angelina Tadić

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

21:01 Iz tame u svijetlo - emisija zajednice Cenacolo - ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Žedna mi je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati? Posljednja tri dana razmatrali smo kako izgleda naš korizmeni hod koji je tek...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.