25 godina Radio Marije

U lijepom broju okupili su se župljani Drage u župnoj crkvi sv. Antuna op. u utorak 17. siječnja kako bi proslavili blagdan nebeskog zaštitnika Župe. Svečano liturgijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić u zajedništvu s dekanom Trsatskog dekanata Ivanom Stošićem, sudskim vikarom Riječke nadbiskupije Emilom Svažićem, ravnateljem Svećeničkog doma u Rijeci Nikolom Uravićem, svećenicima Trsatskog dekanata i župnim upraviteljem Marinkom Kajićem koji je na početku uputio pozdravnu riječ.

Riječki nadbiskup je propovijed započeo riječima koje je Bog preko Mojsija uputio izraelskom narodu „Budite sveti kao što sam ja svet“, aktualizirajući ih kroz evanđeoski ulomak o mladiću koji pita Isusa kako baštiniti život vječni, na što dobiva odgovor – biti svet, odnosno živjeti po Božjim zapovijedima. Mladić je živio tako, no čini se da to nije bilo dovoljno da bude svet. „Budite sveti kao što sam ja svet“ znači biti onakvima kakav je Bog. Isus nam je svojim primjerom pokazao kakav je Bog, kazao je propovjednik i podsjetio na Isusove riječi mladiću: „..prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na zemlji. A onda dođi i idi za mnom.“ Ovaj mladić nije mogao prihvatiti taj poziv. Razlog je bio jer je bio bogat. To ‘biti bogat’ priječilo ga je da može ići za Isusom. Nije ga priječilo živjeti po Božjim zapovijedima, ali ga je priječilo da može slobodan ići za Isusom. U kontekstu današnjeg vremena, nadbiskup je pojasnio da problem bogatstva nije u mladiću, u osobi, nego u tome što nam smeta da krenemo za Isusom, da slijedimo Isusa i budemo poput njega. On se lišio svoga bogatstva da bi bio solidaran s nama do smrti na križu. No, to što nije uspio ovaj bogati mladić, ne znači da drugi neće uspjeti. To je jako teško, ali vidimo da su neki uspjeli.

Spomenuo je sv. Antuna kazavši da je upravo on to učinio i u povijesti Crkve postao poticaj i poziv mnogima da to učine na sličan način. Iz njegovog pustinjačkog života nastalo je monaštvo, a kasnije redovništvo. To je odaziv na radikalan način, do kraja, potpuno se odazvati na Isusov poziv. Nadbiskup je u nastavku kazao da ukoliko bi danas čuli za mladog bogatog čovjeka koji napušta sve kako bi radikalno slijedio Isusa, to bi nam se pomalo činilo čudno i provociralo bi nas. „Netko će reći da je to fundamentalizam. Moguće je i tako razumjeti doslovno tumačenje svetopisamskih tekstova i traženja da ih se primjeni na doslovan način što može izazvati određene fundamentalističke poticaje i težnje. Razlika između radikalnog nasljedovanja evanđelja kakvo nam svojim primjerom pokazuje sv. Antun i fundamentalističkog razumijevanja Svetog pisma i evanđelja je u tome da onaj koji je fundamentalist s pologom Svetog pisma želi mijenjati druge, a onaj koji radikalno prihvaća evanđelje, mijenja ponajprije samoga sebe, a zatim postaje drugima poticaj za promjenu. To se dogodilo sv. Antunu. On je promijenio sebe radikalno prihvaćajući Isusove poruke i postao jedno zrno koje je izrodilo veličanstvenim plodovima i dalje rađa u povijesti Crkvi onih koji su njemu slični, koji su radikalno razumijevali Isusove poruke i primjenjivali ih u životu prihvaćajući Isusa i nasljedujući ga.“

Nadbiskup je istaknuo da nismo svi pozvani na takav, Antunov, radikalan način nasljedovanja Isusa, osobito kada je u pitanju poziv ‘ostavi sve, rasprodaj i podijeli’. U većini slučajeva to nije naš poziv. No, ono na što smo, po uzoru na sv. Antuna, radikalno pozvani, jest radikalno nasljedovanje ovog evanđeoskog ulomka. Pojasnio je to kazavši da ako nas ono što imamo, bilo materijalno ili drugo, na bilo koji način sprječava u nasljedovanju Krista, pozvani smo toga radikalno se odreći. Kada zbog onoga što imamo i što nam se čini važno nismo sposobni ljubiti svoju braću i sestre i vršiti Božje zapovijedi koje su sažete u dvije zapovijedi ljubavi, ako nas bilo što priječi vršiti te zapovijedi, dužni smo se toga odreći bez obzira na to koja je naša uloga u svijetu, pojasnio je nadbiskup. Kao drugi važan korak propovjednik je naveo nasljedovanje Isusa Krista. Sve ono što nas priječi u nasljedovanju Isusa, postaje ‘bogatstvo’ iz današnjeg evanđeoskog ulomka koje moramo ostaviti da bismo Krista mogli slijediti, da bismo se mogli njemu iz dana u dan suobličavati, da bismo mogli baštiniti vječni život i da bismo mogli biti sveti, poručio je nadbiskup.

Zaključujući je vjernike potaknuo na propitivanje o tome što svakoga do nas priječi da ne slijedimo Krista, da ga ne nasljedujemo u ljubavi prema braći i sestrama. To svatko treba razmisliti za sebe i vjerujem da će svatko otkriti koje je to naše ‘bogatstvo’ kojega se trebamo radikalno odreći. Zagledani u sv. Antuna, a prije njega u Isusa, trebamo se toga odreći kako bismo mogli doista biti u ljubavi za braću i sestre. Važno je da kada pronađemo tu prepreku, napravimo radikalan iskorak, ostavimo sve i krenemo za Isusom jer onaj poziv kojega je Bog uputio preko Mojsija je poziv svakome od nas: „Budite sveti kao što sam ja svet.“ Jedini promašaj koji nam se može dogoditi jest taj da ne budemo sveti. Nadam se da je i mladić iz evanđelja, unatoč prvotnom odbijanju, pronašao put,  ostavio sve i nasljedovao Isusa. Tu istu nadu imam i za nas. Neka nam sv. Antun pomogne da budemo sveti, a da bismo to bili, moramo krenuti za Isusom i biti s njim i u njemu za našu braću i sestre, zaključio je nadbiskup Uzinić. Na kraju mise župni upravitelj predmolio je litanije sv. Antonu opatu, a misno slavlje zaključeno je ophodom oko oltara sv. Antuna.


Izvor: Riječka nadbiskupija

 

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.