25 godina Radio Marije


Drevna samoborska župa svete Anastazije mučenice u nedjelju 15. siječnja svečanim euharistijskim slavljem obilježila je župni blagdan svoje nebeske zaštitnice. Predvodio ga je i propovijedao provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije svetog Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, u suslavlju sa župnikom i dekanom samoborskim preč. Ivicom Cikom, gvardijanom samoborskog franjevačkog samostana fra Željkom Janjićem, voditeljem Kuće susreta Tabor fra Ivanom Matićem i župnikom Župe Svete Marije Okićke vlč. Nikolom Sanjkovićem. Evanđelje je navijestio đakon samoborski vlč. Domagoj Topić, a za vrijeme mise ispovijedao je župni vikar vlč. Marko Nimac.

Brojni su samoborski župljani i vjernici iz drugih župa u Samoborsko-okićkom dekanatu došli proslaviti ovaj za župljane, nakon Uskrsa i Božića, najznačajniji vjerski blagdan. Poseban ton svečanom slavlju dali su predstavnici samoborskih bratovština, udruga i društava, koji djeluju u župi, pa se tako u svojim svečanim odorama okupilo članstvo bratovština svetog Jurja, svete Helene, svetog Antuna Padovanskog, svetog Filipa i Jakoba, svetog Vinka, Planinarske bratovštine svetog Bernarda te u narodnim nošnjama članovi udruga Etno fletno i Ekosspiritus.


Misnom slavlju nazočila je i Samoborska narodna garda, kao i članovi Udruge branitelja 151. Samoborske brigade, braniteljskih udruga iz Svete Nedelje i Jastrebarskog, Javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljnih vatrogasnih društava Samobor, Bobovica, Bregana, Otok, Klokočevac i Vrbovec, Policijske postaje Samobor i časne sestre Služavke Malog Isusa iz samostana sv. Ivana Kristitelja u Samoboru.


U župnoj crkvi, koja je bila i premala da primi sve koji su poželjeli biti na ovoj proslavi, našli su se i samoborska gradonačelnica Petra Škrobot sa svojim zamjenikom Petrom Burićem i privremenim pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i EU fondove Hrvojem Frankićem te njegovim zamjenikom Krunoslavom Znikom. Uz njih, bogoslužju su nazočili i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, nekadašnji saborski zastupnik Davor Ivo Stier i prodekan Hrvatskog katoličkog sveučilišta Gordan Črpić.

"Svetopisamska čitanja i evenđelje dana, koja su nam se danas navijestila za ovu velesvetkovinu govore nam s jedne strane o ustrajnosti svjedočanstva, a s druge o potrebi zahvaljivanja jer najveća je molitva otkriti divna Božja djela koja već sada imamo i za njih zahvaljivati. Boga trebamo slaviti i u nevoljama života jer one su svojevrsni ispit našeg duhovnog stanja i pouzdanja u Gospodina. Bog je, darujući nam svoga Sina, prvi na svoja leđa, slikovito rečeno, uzeo terete grijeha našeg života. On je onaj koji iscjeljuje dušu čovjeka i daje nam da kroz tu prokušanost živimo novost života.

Oni koji Krista nisu upoznali imaju pravo vidjeti na našim licima radost i smisao života, kojega se ne može samo tako zaslužiti, imati i sačuvati ljudskim snagama. Isus šalje nas kršćane među druge ljude da im donesemo novu nadu života koju je i sveta Anastazija u svoje vrijeme donosila onima koji su, jednako kao ona, bili progonjeni. Iskustvo kršćanske vjere je oslonac na Boga da nas, opet slikovito rečeno, vodi svojom Očinskom rukom", rekao je, uz ostalo, u svojoj homiliji fra Milan Krišto.


Preč. Ivica Cik zahvalio je na kraju svima koji su pridonijeli ovoj proslavi, a posebno euharistijskom predvoditelju fra Milanu Krišti, koji je ovih dana pohodio svoje franjevačko bratstvo i ovdašnji samostan u redovitoj vizitaciji. "Zahvaljujemo Trojedinom Bogu što nam je podario svetu Anastaziju mučenicu za nebesku zaštitnicu. Stoljećima čuva grad Samobor i ovu veliku župu. Njezin život i sveta smrt poticaj su nam da se više utječemo u njezin moćni zagovor kod Boga", rekao je samoborski župnik.

Misna molitva i pjesma na kraju bogoslužja bila je posvećena i našoj domovini koja 15. siječnja proslavlja obljetnicu svog međunarodnog priznanja.


Tekst: Edi Kirschenheuter

Radio Marija

23:20 Glazba
23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.