25 godina Radio Marije

papa 5 cathopic 1200x888
Prilikom Angelusa u nedjelju 15. siječnja, Papa Franjo izrekao je sljedeći nagovor:

 

Draga braćo i sestre, dobro jutro!

Evanđelje današnje liturgije (usp. Iv 1, 29-34) donosi svjedočanstvo Ivana Krstitelja o Isusu, nakon što ga je krstio u rijeci Jordanu. On ovako kaže: Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene! (r. 29-30).

Ova rečenica otkriva Ivanov duh služenja. Bio je poslan pripremiti put Mesiji i to je učinio ne štedeći sebe. Ljudski bi netko mogao pomisliti da će mu se dati „nagrada“, istaknuto mjesto u javnom životu Isusa. No, Ivan se, nakon što je izvršio svoje poslanje, odmiče, povlači sa scene kako bi napravio mjesta za Isusa. Vidio je Duha kako silazi na njega (usp. r. 33-34), nazvao ga je Jaganjcem Božjim koji oduzima grijehe svijeta, a sada ponizno sluša. Propovijedao je narodu, okupljao učenike i dugo ih poučavao. Ipak, ne veže nikoga za sebe. To je teško, ali je znak pravog odgajatelja: ne vezati ljude za sebe. Ivan čini ovo: on učenike upravlja Isusovim stopama. Ne zanima ga sljedbeništvo za sebe, stjecanje ugleda i uspjeha, već svjedoči i zatim se odmiče, kako bi mnogi imali radost susreta s Isusom.

Svojim duhom služenja, svojom sposobnošću da napravi mjesta, Ivan Krstitelj nas uči važnoj stvari: slobodi od navezanosti. Da, jer lako se navežeš na uloge i položaje, na potrebu da budeš cijenjen, priznat i nagrađen. A to, iako prirodno, nije dobro, jer služenje je besplatno, ono uključuje brigu o drugima bez ikakvih prednosti za sebe, bez skrivenih namjera. I nama bi dobro došlo kada bismo, poput Ivana, njegovali vrlinu odstupanja u pravom trenutku, svjedočeći da je polazišna točka života Isus.

Razmislimo o tome koliko je to važno za svećenika, koji je pozvan propovijedati i slaviti ne iz protagonizma ili osobnog interesa, već kako bi doveo druge Isusu. Razmislimo o tome koliko je to važno za roditelje, koji svoju djecu odgajaju uz mnoga odricanja, ali ih onda moraju ostaviti slobodnima kako bi krenuli svojim putem u poslu, braku, životu. Dobro je i ispravno da roditelji i dalje ostaju prisutni govoreći svojoj djeci: Nećemo vas ostaviti same, ali diskretno, bez nametljivosti. Isto vrijedi i za druga područja, kao što su prijateljstvo, bračni život, život u zajednici. Osloboditi se navezanosti vlastitog ega i znati kako se povući – to košta, ali je vrlo važno: to je odlučujući korak za rast u duhu služenja.

Braćo, sestre, pokušajmo se zapitati: jesmo li sposobni napraviti mjesta za druge? Saslušati ih, ostaviti im slobodu, ne vezati ih za sebe tražeći priznanje? Privlačimo li druge Isusu ili sebi? I opet, slijedeći Ivanov primjer: znamo li se radovati činjenici da ljudi odlaze svojim putem i slijede vlastiti poziv, čak i ako to uključuje malo odvajanja od nas? Radujemo li se njihovim postignućima, iskreno i bez zavisti?

Neka nam Marija, službenica Gospodnja, pomogne osloboditi se navezanosti, napraviti mjesta Gospodinu i dati prostora drugima.


Prijevod: Nikolina Kolić

Izvor: Laudato TV

Radio Marija

23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.