25 godina Radio Marije

11 01 komemoracija 2

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu 10. siječnja 2023. godine održana je komemoracija za pokojnog papu emeritusa Benedikta XVI. Komemoracija je započela izvedbom gregorijanskog korala „Ja sam uskrsnuće i život“ u izvedbi pjevačkog zbora KBF-a u Đakovu. Nakon pjesme student Petar Tustanovski i studentica Lucia Tica pročitali su nekoliko važnijih podataka iz životopisa Benedikta XVI., napose o njegovu rođenju, krštenju, biskupskom ređenju i geslu, te naposljetku o njegovu mandatu Rimskog prvosvećenika.

Poticajnu riječ o papinu životu i djelu u tri misli izrekao je v.d. dekana, prof. dr. sc. Ivica Raguž. U prvoj misli govorio je o lakoći čitanja, navodeći kako su tekstovi Benedikta XVI. napisani da ih se može lako čitati i tako upoznati vjera u Isusa Krista, da se može upoznati i tradicija Crkve. „Razlog laganog stila/jednostavnog stila pisanja Benedikita XVI., koji omogućuje lakoću čitanja i učestalost čitanja, jest takozvani „ribarski stil“ – ponizni stil, koji ne čini ništa drugo nego imitira/nasljeduje stil Svetoga pisma. To je stil svih crkvenih otaca. Što jednostavnije se piše, tim kroz jednostavnost ne progovara ljudska mudrost nego Kristova mudrost. Možda je sada tek početak istinske recepcije njegove misli, jer se više na njemu ne može graditi vlastita karijera“, rekao je dekan Raguž.

U drugoj misli govorio je o jeziku teologa, rekavši kako se i danas u teologiji čuje samo jezik filozofije, sociologije, psihologije i svih mogućih studija. Uvijek se govori jezikom drugih. „Ono što je Ratzinger htio postići i kao teolog i kao papa je upravo suprotno: biti sposoban govoriti jezikom Pisma, Tradicije, a ne jezikom filozofije, sociologije, psihologije i drugih znanosti. Ratzinger se u mnogim svojim promišljanjima žestoko suprotstavio takvoj teologiji ‘koja govori jezikom drugih’, koja se, da bi opstala na sveučilištu, pretvara u historijsku teologiju, praktičnu teologiju, psihologizirajuću teologiju, psihoterapijsku teologiju“, rekao je među ostalim, dodajući kako papa Benedikt XVI. poziva na otkrivanje teologije koja će govoriti Kristovim jezikom – jezikom Pisma i Tradicije.

U trećoj misli dekan je govorio o jednom promišljaju pape Benedikta XVI. kada je tumačio reljef s crkvene propovjedaonice u talijanskom mjestu Troia. Rekao je: „Do sada nije odgonetnut smisao reljefa. U središtu je lav koji proždire janje, a protiv toga lava bori se psić. Današnja teologija, a i sam Benedikt XVI., nisu sigurni koga predstavlja lav i psić. Možda današnja sveučilišna teologija predstavlja lava koji proždire vjeru kršćansku. I Papa naziva takvog teologa „žderačem“ kršćanske vjere. A možda je teolog, kaže Joseph Ratzinger, nismo sigurni, možda je teolog upravo taj smiješni psić koji pokušava pružiti otpor duhu ovoga svijeta, koji se trudi biti ne žderač, već niti „čuvar vjere“. Taj reljef predstavlja veliko upozorenje za današnju modernu teologiju, za teologe i vjeroučitelje, da se preispitamo jesmo li znanstveni žderači vjere ili pak, što da košta, smiješni psići, ali koji hrabro pružaju otpor lavu današnjega društva i čuvaju vjeru.“

U drugom dijelu svojega govora prof. Raguž istaknuo je i protumačio neke misli iz članka Benedikta XVI. „Duhovni temelj i crkveno mjesto teologije“. Na kraju komemoracije studentica Maria Dragomirović i student David Ferić pročitali su nekoliko citata iz tekstova Benedikta XVI., dok ih je na klaviru pratio student Mario Perinec. Uslijedila je kratka molitva, a program je završio pjesmom „Na gozbu kralja Jaganjca“.

Tekst i foto: David Ferić

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

00:03 Glazba
00:30 Na kavi sa sv. Ignacijem – tema: Iskustvo misija - projekt Volim GA koji djeluje u sklopu Centra za duhovnost i kulturu Ignacije; gošća: Mia Majić; ur. i vod.: s. Benedikta Nina Krapić i Klara Špančić
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.