25 godina Radio Marije

josipove obitelji 2023 1
Protekle subote 7. siječnja svetom su Josipu hodočastile Josipove obitelji. Bračni parovi s posvojenom djecom. Riječ je o udruzi „Josipove obitelji” osnovanoj prošle godine, s ciljem pružanja podrške posvojiteljima i udomiteljima na temelju kršćanskih vrijednosti. U tom osjetljivom životnom razdoblju žene i muškarci trebaju potporu i podršku. Sve je počelo prije nekoliko godina kada su se žene posvojiteljice povezale putem društvenih mreža, nakon čega je nastala zajednica „Josipove obitelji” koja sada ima više od stotinu članova koji svaki dan mole zagovor svetog Josipa za djecu i obitelji. Okupljanje zajednice i formiranje udruge „Josipove obitelji” nije se dogodilo s vrha, nego je došlo odozdo, iz baze, od obitelji koje su posvojile djecu ili su u procesu posvajanja. Zajednica i udruga „Josipove obitelji” nastala je među ljudima koji su praktični vjernici, koji redovito mole jedni za druge, za djecu i one koji su u procesu posvajanja, te su otvoreni i novim izazovima poput udomljavanja djece, kao i povremenom zbrinjavanju djece čiji roditelji zbog prevelikih problema ne mogu izvršiti svoju roditeljsko poslanje. Imaju i svog duhovnika.
josipove obitelji 2023 2Dakle, članovi opisane udruge i zajednice ponovno su htjeli organizirano doći svetom Josipu. Više je razloga za to. Karlovac je središte Hrvatske pa je zgodno doći i onima iz Zagreba i onim s mora ili nekog drugog kraja Lijepe Naše. Pri svetom Josipu u Karlovcu ima dosta mjesta za molitvu, ali i obiteljska druženja. I nekako im je lijepo biti u blizini svetog Josipa u kojem prepoznaju svog uzora jer i sveti je Josip posvojio Isusa za svoga sina. Nadalje, pri svetom Josipu djeluju jako dobri animatori koji znaju kreativnim igrama zaokupiti djecu i roditelje.

josipove obitelji 2023 3Susret je započeo srdačnim dočekom, motivacijskim radionicama i bansevima. Slijedilo je misno slavlje koje je predvodio duhovnik Josipovih obitelji mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta, tokom kojega su mnogi pristupili sakramentu pomirenja, a koje su svojim pjevanjem animirali članovi župnog dječjeg zbora „Josipove pahuljice”. Zatim su se bračni parovi razdijelili od svoje djece. Animatori su pripremili pregršt igara djeci, a duhovnik je za to vrijeme bračnim parovima na temelju biblijskih likova Josipa i Marije te starozavjetnog Josipa iz Egipta ukazivao na životne situacije. Zanimljivo je primijetiti da nema te životne situacije u kojoj se čovjek, bračni par, obitelj može naći a da već nije opisano u Bibliji, čak štoviše, proučavajući Božju riječ ona uvijek ponudi i odgovor odnosno dobro rješenje. Rasprava koja je uslijedila pokazala je da su dobro razumjeli duhovnika i da im je ovakva aktivnost bila potrebna. Očito su i djeca bila dobro zbrinuta, odnosno animirana od animatora jer su cijelo vrijeme sudjelovali u igrama, radionicama i nisu tražili utočište roditelja. Na kraju su se igrali svi zajedno: djeca, roditelji i animatori. Iako nisu bili vidljivi zemaljskim očima, u taj zaigrani duhovni susret pridružila se i sveta obitelj Josipa, Marije i Isusa. Kako drugačije razumjeti i protumačiti radošću ozarena lica koja imaju potrebu još dugo ostati zajedno iako je predviđeni program završio.

josipove obitelji 2023 4U razgovoru s članovima „Josipove obitelji” saznao sam da sve češće komuniciraju s različitim državnim institucijama, odnosno osobama koje su zadužene za pomoć ranjenim obiteljima. Upravo ti razgovori, kao i molitvena aktivnost samih članova, otvara im nove spoznaje i ukazuje na nove mogućnosti i aktivnosti kojima se može pomoć u raznim životnim teškoćama ranjenim roditeljima i djeci. Za malo vremena puno je toga ostvareno, puno više nego što su i sami mogli očekivati, stoga ih pomalo obuzima sveti strah što će sve nastati od onih početnih teških spoznaja da ne mogu roditi vlastitu djecu. Na kraju se pokazalo da taj križ, žrtva neplodnosti nije bila kazna ni prokletstvo, već dar pomoću kojega ih je Bog učinio roditeljima tako divnih stvorenja djece koja su postala njihova djeca i oni njihovi roditelji u punom smislu te riječi, odnosno jedna sretna i blagoslovljena obitelj. Zahvalni na toj spoznaji ne mogu ostati zatvoreni novim poticajima i pomoći koji poput njih pomoć traže. Kako je lijepo živjeti s ovakvim ljudima!, zaključio je tom prigodom mons. Sente.


Izvor: Župa BDMS

Radio Marija

11:10 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:30 Spomendar - ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.