25 godina Radio Marije

IMG 8051


Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 2023., euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali sv. Terezije u zajedništvu sa svećenicima Župe sv. Terezije Avilske i onima djelatnima u središnjim biskupijskim ustanovama, predvodio je prepošt Stolnog kaptola Ivica Žuljević.

Pozdravljajući nazočne svećenike i vjernike, podsjetio je da na svetkovinu Bogojavljenja Crkva slavi Božu objavu u Isusu Kristu svim narodima svijeta, predstavljenih po Mudracima s Istoka koji su se došli pokloniti betlehemskom Djetetu kazavši da smo danas svojom molitvom i razmišljanjima usmjereni prema svima onima u misijskim zemljama do kojih Isus Krist još nije došao. Izrazio je radost što su djeca pod vodstvom s. Slavke Vrbanić prigodnim programom prije početka svete mise sudionike slavlja u Katedrali podsjetili da je danas ujedno Dan Svetog Djetinjstva, kada „pjevači zvijezde“ upozoravaju ljude da u svijetu ima djece koja žive u oskudici, a kojima želimo biti blizu ne samo svojom molitvom, nego i svojim darom. Pozvao je nazočne da također u svoje molitve uključe i one koji su pogođeni ratom u Ukrajini te zahvale Bogu za služenje pape Benedikta XVI., koji je jučer pokopan u Bazilici sv. Petra u Rimu.

IMG 7942

Na temelju naviještenih svetih čitanja, prepošt Žuljević je u homiliji pojasnio prisutnima kako svetkovinu Bogojavljenja obično pučki nazivamo i „Sveta tri kralja“ pri čemu mislimo na objavu Boga u utjelovljenom Sinu koji je svoju slavu objavio i drugim narodima, a ne samo izabranom Izraelskom narodu. Sve druge narode predstavljaju mudraci koji su došli s istoka, iz pustinjskih krajeva, gdje su promatrali i proučavali zvijezde. Bili su mudri i dobro poznavali zakonitost kretanja zvijezda, ali su u isto vrijeme bili pobožni – željeli su otkriti Božju volju i slijediti Božje znakove. Bog im je dao naslutiti da se u Izraelu dogodilo nešto posebno, da se rodio kralj te im je upravo zvijezda pokazala put do tog novorođenog Kralja u Betlehemu. Tamo su iznenađeni pronašli siromašno i slabo dijete uz jednako tako siromašne roditelje te mu se poklonili i prinijeli mu svoje darove, kazao je prepošt Žuljević. Pojasnio je kako su u poklonu Djetetu mudraci shvatili da sve ono što ima istinsku vrijednost vječnost jest dobrota, ljubav, plemenitost, zajedništvo života s Bogom te da sve veliko zapravo izlazi iz jednostavnosti, siromaštva. Prosvjetljeni susretom s Djetetom mudraci su iz Betlehema krenuli drugim putem, novim životnim putem ne prozrevši tako Herodove zle planove. Prepošt Žuljević je stoga prisutne pozvao da se poput mudraca poklone Isusu i odreknu svoje dosadašnje sebičnosti i želje za uspjesima, bogatstvom, vlašću te ga zamole da im poput mudraca pokaže put do srca, ljubavi, strpljivosti, dobrote, poniznosti, nesebičnosti, praštanja. Upravo je na tom tragu Požeška biskupija koja u ljubavi prema Isusu Kristu njeguje i svoje misijsko poslanje pomažući djelovanje Biskupije Ngaoundéré u afričkoj državi Kamerun, gdje 33 godina djeluje svećenik Požeške biskupije Karlo Prpić. Uz vjerničku osjetljivost i dobrovoljne priloge Biskupija pomaže školovanje bogoslova i drugih siromašnih učenika, gradi crkve i pastoralne centre, a svećenicima dostavlja misne nakane vjernika Požeške biskupije od kojih si osiguravaju osnovne uvjete za život.

IMG 8008

Na svršetku misnog slavlja prepošt Žuljević je poručio sudionicima da odlazeći svojim kućama u srcu ponesu Isusa Krista kao putokaz prema kojem će se ravnati u svim kušnjama i nevoljama života te je zazivajući Božji blagoslov, zahvalio svima onima koji će na dječji poticaj na izlasku iz Katedrale darovati svoj novčani prilog za djecu u siromašnim zemljama.

IMG 8017

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

11:10 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:30 Spomendar - ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.