25 godina Radio Marije

Biskup Šaško predvodio sprovodne obrede i misu zadušnicu za vlč. Jurja Župančića 1

Sprovodnim obredima koje je u ponedjeljak 2. siječnja na gradskom groblju Otruševec (Samobor) predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško okupljena zajednica svećenika i vjernika oprostila se od preminulog svećenika vlč. Jurja Župančića.

 Biskup Šaško predvodio sprovodne obrede i misu zadušnicu za vlč. Jurja Župančića 2

Biskup Šaško u uvodnim riječima istaknuo je da "smo ovdje pred jednim životom koji je na zemlji trajao sedamdeset i sedam godina, od čega su pedeset i dvije godine svećeništva. Ovdje smo pred zvanjem kojemu je temeljno poslanje naviještati da ljudski život nije stvoren za raspadljivost prolaznoga, nego za besmrtnost i ispunjenost u Božjemu zagrljaju" te nadodao da je "sav kršćanski život obilježen upravo vjerom da je Krist pobijedio smrt i čovjeku otvorio vrata novoga života koji nema kraja. I u toj vjeri nastojimo živjeti svoje dane na ovome svijetu, u radosti što nam je Bog darovao svoga Sina i po njemu Duha Svetoga, da nas tješi u svakoj našoj kušnji i nevolji te da čuva pogled naše duše u sigurnosti zajedništva sa svetima i pokojnima u nebeskoj slavi."

 Biskup Šaško predvodio sprovodne obrede i misu zadušnicu za vlč. Jurja Župančića 3

"Dok tako razmišljamo i danas pribiremo sjećanja, nemoguće se ne zapitati što bi bilo s našim životima da nema svećenika. Zato je svaka svećenička smrt i sprovod novi poticaj da molimo za svećenička zvanja, da Božja prisutnost bude vidljivija, ta s njome budemo radosniji", naglasio je biskup Šaško.

 Biskup Šaško predvodio sprovodne obrede i misu zadušnicu za vlč. Jurja Župančića 4

Dekan Samoborsko-okićkog dekanata i župnik Župe sv. Anastazije, mučenice u Samoboru preč. Ivica Cik prisjetio se života vlč. Župančića te istaknuo bogati svećenički život ispunjen pastoralnim djelovanjem.

 Biskup Šaško predvodio sprovodne obrede i misu zadušnicu za vlč. Jurja Župančića 5

Na osobit način od vlč. Župančića oprostili su se i vjernici Župe sv. Josipa Radnika u Klinčim Selima – Zdenčina koji su napomenuli kako se vlč. Župančić vjernicima svojim pastirskim radom nesebično davao učeći ih kako biti dobar čovjek i dobar vjernik.

 Biskup Šaško predvodio sprovodne obrede i misu zadušnicu za vlč. Jurja Župančića 6

Nakon sprovodnih obreda uslijedilo je misno slave u župnoj crkvi sv. Anastazije, mučenice u Samoboru koje je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u zajedništvu sa svećenicima koji su došli iskazati svoju zahvalnost prema pokojnom svećeniku i uputiti molitvu za njegovu dušu.

U svojoj homiliji biskup Šaško rekao je kako je svećenik služitelj Kristova dara vječnosti. "S pravom se kaže da je svećenik dragocjen zbog toga jer je navjestitelj Božje istine, djelitelj Božjih otajstava, posadašnjitelj Kristove žrtve" istaknuo je propovjednik i nadodao da će "netko i svećeništvo vidjeti tek kao jedno od zanimanja i možda plemenitih poziva, ali ono u konačnici nije nošeno zemaljskim razlozima. Istina je: i mi svećenici prolazimo kušnje da svoj poziv gledamo u svjetlu zemaljskih traženja, postignuća i uspjeha, ali istinska vrijednost nalazi se u služenju vječnosti, u donošenju vječnosti drugima."

"Svećenik je – kako kažemo – službenik Crkve, ali je baš zato pozvan biti ponajprije službenik Božje ljubavi i vječnosti. Svećenički je život takav da je protegnut u vremenu ali uvijek uprisutnjuje i dodiruje vječnost", zaključio je biskup Šaško.

Pjevanje su animirali zborovi Župe sv. Josipa Radnika, Klinča Sela - Zdenčina i Župe sv. Anastazije u Samoboru.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.