20210103

2023. godine obilježavamo 150. obljetnicu rođenja i 100. obljetnicu beatifikacije sv. Terezije iz Lisieuxa – žene kulture, obrazovanja i mira. Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u svoj dvogodišnji plan obilježavanja važnih obljetnica uvrstila je upravo 150. obljetnicu rođenja svete Terezije iz Lisieuxa poznate i kao svete Terezije od Djeteta Isusa i Svetog Lica.

Kako je došlo do ove odluke, što je cilj obilježavanja, kakve odjeke ima na proslavu jubileja u Hrvatskoj, po čemu je sv.Terezija od Djeteta Isusa jedinstevna i kako je njezin samozatajni duhovni život i duhovna ostavština donosila i donosi nebrojene plodove, zašto ju je sv. papa Ivan Pavao II. imenovao naučiteljicom crkve nazvavši je „doktoricom zannosti ljubavi“ te kako je njezina obitelj bila prva škola posvećenja samo su neke od tema o kojima smo razgovarali u prigodnoj emisiji s gostima s. M. Petrom od Presvete Euharistije, bosonogom karmelićankom iz Karmela u Mariji Bistrici, s. Marinom Kosinom, karmelićankom Božanskog Srca Isusova i Petrom – Krešimirom Hodžićem, dr.med., voditeljem Ureda HBK za život i obitelj.

150 obljetnica sv terezije naslovno

Govoreći o UNESCO – ovom obrazloženju uvrštavanja sv.Male Terezije u program uvrštavanja obilježavanja važnih obljetnica, dr.Hodžić je istaknuo kako je ova odluka još jedna potvrda njezine planetarne popularnosti koja se osobito počela širiti nakon završetka Prvog svjetskoga rata tijekom kojega su joj se za zagovor i pomoć molili mnogi francuski vojnici, a koji su kasnije svjedočili o čudesnim uslišanjima. Iako je u Katoličkoj crkvi tada vrijedilo pravilo da za beatifikaciju neke osobe treba proći 50 godina, pod pritiskom velikog broja svjedočanstava, u Terezijinom slučaju učinjena je iznimka te je ona proglašena blaženom 29. travnja 1923. Samo dvije godine kasnije 1925. proglašena je i svetom što je omogućilo njezino čašćenje diljem svijeta, a to je dodano pojačano time da je 1927. imenovana zaštitnicom misija. O njezinom značaju govori i podatak da ju je, na prijedloge pristigle iz čitavog svijeta uključujući i onaj iz Hrvatske, na 100. godišnjicu smrti sveti papa Ivana Pavao II. 1997. proglasio naučiteljicom Crkve nazvavši je „doktoricom znanosti ljubavi“. Time je postala jedna od samo četiri žene kojima je kroz povijest Crkve ukazana takva čast.

U kontekstu poslanja kao voditelja ureda HBK za život u obitelji, Petar – Krešimir Hodžić, istaknuo je važnost obiteljskog okruženja, koliko je i kako život supružnika Martin izgledao prije dolaska sv.Male Terezije njihovog najmlađeg djeteta te podsjetio na aktualnost poziva na svetost i obitelj kao prvo mjesto posvećenja. Podsjetimo Ljudevit i Zelija Martin, Terezijini roditelji, prvi su bračni par u povijesti Crkve koji su zajedno proglašeni svetima.

S. Petra od Presvete Euharistije, bosonoga karmelićanka, u emisiju se uključila iz Karmela u Mariji Bistrici i posvjedočila kako je mislila, kada je prvi puta uzela u ruke knjigu Povijest jedne duše, da je takav život nemoguć, tako neopisivo lijep, a sada, nadahnjujući se na primjeru sv.Terezije od Djeteta Isusa, u Karmelu, tu stavrnost živi. Objasnila je i svoje sudjelovanje u promociji sv.Terezije kao naučiteljice Crkve.

Veliku karmelsku obitelj predstavila je s.Marina Kosina te posvjedočila u čemu vidi jedinstvenost i aktualnost poruke sv.Terezije od Djeteta Isusa i sv.Lica danas te kako se u svakodnevnom redovničkom životu prožima kontemplativno i aktivno djelovanje u svijetu, brineći se o napuštenoj djeci, vrtiću, radu  s mladima i drugim obvezama.

Emisiju je uredila i vodila Ivka Malkoč Bastašić.

Emisiju poslušajte na YouTube kanalu RadioMarijaHR:

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:02 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2019
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.