25 godina Radio Marije

DSC08770

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 2. siječnja 2023. Dom za stare i nemoćne osobe u Velikoj nedaleko Požege i predvodio euharistijsko slavlje za korisnike i djelatnike navedene ustanove. Uvodeći u svetu misu, biskup je čestitao Božić i Novu godinu korisnicima i djelatnicima Doma. Kazao je kako se pitanje je li godina nova ili stara očituje po našim srcima koja mogu ostarjeti ili pomladiti se. Zaželio im je da unatoč svim životnim poteškoćama u godini koja je započela budu novi u srcima po Božjoj prisutnosti u njima. Zatim je ravnateljica Doma Mirjana Novak pozdravila biskupa Antuna, zahvalila mu za posjet i čestitala Božić i Novu godinu.

U homiliji biskup Antun je ustvrdio kako je današnja Božja riječ izazovna po tom što sv. Ivan u prvom čitanju tumači kako ima onih ljudi koji lažu, dok u evanđelju spominje kako ima nedobronamjernih ljudi. Istaknuo je da je onaj tko se pretvara te govori i živi neistinu, izgubljen čovjek, a da je najteža laž s obzirom na Isusa Krista, koja ne vjeruje da je on Bog i čovjek i da je u njem ostvareno najviše što je jedino Bogu moguće: pobjeda naše prolaznosti i smrti. Biskup je potom kazao kako se Ivan Krstitelj u današnjem evanđelju odnosi prema Isusu Kristu kao istini s obzirom na Božje djelo za naše spasenje. Izaslanicima farizeja i pismoznanaca tumači da on nije Krist, nego glas koji mu pripravlja put, a Krist je Riječ koja daje smisao svemu postojećem. Ivanovo svjedočanstvo da se čovjekova punina postojanja ne nalazi u predmetnoj, materijalnoj stvarnosti koju treba prikupljati, nego u osobi Isusa Krista, čija je prisutnost u našem srcu bogatstvo i moć kojim se pobjeđuje našu ograničenost, silno je aktualna za suvremenog čovjeka, usmjerena na materijalna dobra oko sebe, a u sebi ostaje prazan i u konačnici izgubljen.

DSC08763

Biskup je istaknuo starijim stanovnicima Doma kako su pritisnuti tjelesnom nemoći, ali da su unatoč tome bića srca u koje se može nastaniti Isusova blizina i snaga njegova Duha po kojoj nisu samo ono što su tjelesno, nego ono što on može u njima ostvariti. Poželio im je da im i ova godina bude blagoslovljena i lijepa po svemu onome što se u njihovim srcima događa po toj prisutnosti te po njoj budu jači od svih nevolja prolaznog života. Zaključio je kako onaj tko vjeruje Isusu Kristu nije lažac samome sebi, jer po svojoj otvorenosti za njega postaje dionik djela koje je on ostvario kad je stao na smrtnu granicu našeg postojanja i na njoj ostvario pobjedu za nas.

Nakon popričesne molitve, biskup je zahvalio vodstvu Doma i svim djelatnicima što nastoje biti dobri prema korisnicima, a korisnicima je zahvalio što na to uzvraćaju svojom plemenitošću. Poželio im je da na taj način budu ohrabreni utjehom vjere u kojoj prepoznaju da nisu sami na putu, nego je s njima sâm Bog. Spomenuo je kako o 25. obljetnici Biskupije želi zahvaliti za povezanost stanovnika Doma i Biskupije od samog osnutka 1997. godine te za njihovu trajnu molitvu. Zahvalio je i župniku Draženu Akmačiću za djelovanje u Domu, kako bi svi njegovi stanovnici bili povezani s Bogom i Crkvom. Na kraju je preporučio u njihove molitve dušu preminulog pape Benedikta XVI.

 DSC08760

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

11:10 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:30 Spomendar - ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.