Kardinal Bozanić predvodio misu zahvalnicu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca 2022 9 1


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio misu zahvalnicu na kraju građanske godine, u subotu 31. prosinca 2022. u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca. Na misnom slavlju koncelebrirali su pomoćni zagrebački biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec, kanonici i prebendari Prvostolnog kaptola zagrebačkog, nadbiskupijski ekonom preč. Tomica Šestak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak i odgojitelji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić te nadbiskupski tajnik vlč. Petar Belina.

Na misnom slavlju propovijedao je mons. Ivan Šaško koji je istaknuo da je zahvaljivanje način kršćanskog življenja, a ono dobiva posebno značenje na kraju građanske godine. "Okupljeni u ovome zajedništvu s pogledom prema prošlomu i darovima koje smo primili kao mjesna Crkva, lakše prepoznajemo milosni put kojim nas je Gospodin vodio u vjerničkome zajedništvu, u osobnome, obiteljskome i društvenome životu."

Spomenuvši konfuziju, osvrćući se na himan Te Deum i Psalam 31. i Psalam 71., biskup Šaško istaknuo je da je to "metež, zbrka, nered, pomutnja, zbunjenost, smetenost, a time i zalutalost, izgubljenost. Da ne bismo bili konfuzni, zbunjeni u zbrci, potrebno nam je pouzdanje u Gospodina. Nadam se da neću pretjerati, ako kažem da vrijeme, to jest okolnosti u kojima živimo u sebi nose odlike zbrke, nejasnoća; da čovjeka mnogočime zbunjuju neočekivane mješavine teško povezivoga. Štoviše, čini se da je poželjna zbrka i nejasnoća kako bi se sve dublje i dublje mogle ugrađivale sastavnice sposobne razvijati pomutnju."

 Kardinal Bozanić predvodio misu zahvalnicu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca 2022 8 1

"Ova je godina, kao i svaka bila milosna, ali smo svjedoci i raznim oblicima konfuzije, u kojima nije lako razlučiti događanja, nakane, utjecaje. Zato mi u svojoj Zagrebačkoj Crkvi cijenimo dar bl. Alojzija. On nam pomaže čitati život i nositi se s kušnjama koje nas mogu odvesti u konfuziju. Jer on je i u najtežim pitanjima koja lako završavaju u neskladu i zbunjenosti, stvorenoj grijehom ljudi, unosio jasnoću koju je primio od Gospodina u koga se pouzdao.On sam nije ostao ni postiđen ni smeten ni zbunjen, premda ga mnogi žele i dalje nagrditi i ocrniti i premda je odgađanje njegove kanonizacije rodilo zbrku, konfuziju u životu Crkve i našega društva," naglasio je biskup Šaško.

Osvrćući se na preminulog papu Benedikta XVI. istaknuo je kako je papa preminuo u naručju Crkve moliteljice jer je cijela Crkva bila okupljena u molitvi za njega. "Umro je papa proročkoga duha i britkosti nauka koji Crkvi pomaže i pomagat će joj u budućnosti u otklanjanju raznih konfuzija."

U nastavku homilije biskup Šaško osvrnuo se na život Nadbiskupije koji se odvijao protekle godine počevši od samog Bogoslužnog prostora u kojem je prvu euharistiju Večere Gospodnje na Veliki četvrtak predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Završena je Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije i zahvalno je proslavljen dvadesetogodišnji proces 1. listopada u svetištu Majke Božje Bistričke kada je objavljen dekret proglašenja izjava i odluka Sinode te su na Badnjak te izjave i odluke bile objavljene u elektroničkom obliku i predane na razmatranje zajednicama i svim vjernicima. Osim toga, ovu su godinu obilježile važne obljetnice: 25 godina nadbiskupske službe zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te osnivanje Požeške i Varaždinske biskupije na koju prva obljetnica upućuje jer su obje biskupije rođene iz krila Zagrebačke nadbiskupije.

 Kardinal Bozanić predvodio misu zahvalnicu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca 2022 5 1

Također, biskup Šaško naglasio je da se polako naziru plodovi obnove, ali da je bitna ona živa Crkva u kojoj je ove godine na području Zagrebačke nadbiskupije kršteno sto jedanaest djece koja su rođena kao peto, šesto ili daljnje dijete u obitelji i nadodao da su ove godine sveti red prezbiterata primila osmorica prezbitera te su zaređena četiri đakona, a umrlo je sedam svećenika .

Na kraju homilije biskup Šaško istaknuo je dvije obljetnice u nadolazećoj godini: 300. Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu i 25. Obljetnica od beatifikacije bl. Alojzija Stepinca.

Misno slavlje pjevanjem su uveličali Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

00:30 Semper magis – emisija novaka Družbe Isusove – ur. i vod.: Robert Matečić, novak
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.