sveta obitelj cathopic naslovno

Kako bi lijepo i utješno bilo u miru zastati, promatrati milo djetešce od Boga darovano, klanjati mu se i moliti, hvaliti Boga. Bilo bi to duši korisno, krijepilo bi je. Donijelo bi plod. Ali Sveta Obitelj prolazi ono što i današnje obitelji dobro poznaju. Djetetu je ugrožen život. Treba brzo djelovati. Još iste noći.

Sveti Josip otpočetka je uzor muž – muškarac koji, baš kao i Majka Marija, razumije jezik Božjega glasnika. Pažljiv je na upute koje prima i spremno sluša. U noćnom miru kad je duša otvorena, nije sputana obrambenim mehanizmima, nema naučenih laži i prikrivanja, anđeo mu dolazi. A na javi, budan, Josip izvršava.

Tako je bilo kad je Mariju uzeo k sebi. Tako je kad bez odgađanja polazi u stari, dobro poznati Egipat. Tako je kad po Božjoj zapovijedi slijedi put otkupljenja Božjega naroda – iz Egipta ide u Obećanu zemlju izraelsku. Tako će biti i još jednom, četvrti put, kad opet u snu prima pouku da pođe u galilejski kraj. Njegov strah Bog vidi i daje rješenje.

Je li to već ostvarenje velikoga biblijskog ujedinjenja i obnove? Po riječima anđela u Božjim očima sve je to Izrael: i Judeja na jugu koju će ovaj put zbog Arhelaja zaobići, i Galileja, daleko na sjeveru, s onu stranu Samarije, gdje je Nazaret.

Muž pravednik, otac obitelji, pažljiv je na ono što se u njegovoj duši zbiva, marljivo motri, sluša i poučljivo priznaje Božje vodstvo, kao što Marija brižljivo čuva događaje u srcu, pohranjuje ih, prebire. Duhovni život važan je i spasonosan, najbolji oslonac za roditeljstvo.

Kakva je pedagogija koju anđeo donosi? Bog traži akciju, poduzimanje. Opet i opet Josip najprije čuje i spremno izvršava: »Ustani!« Za svaki »ustani!« u Evanđelju nalazimo poslušno: »ustao je«, pa bilo to, evo, i usred noći. A koliko je »ustajanje« važno, znamo, zato što je na isti način Isusovo ustajanje iz groba u Pismu zabilježeno.

U svakoj akciji Josipa anđeo usmjerava na njegove bližnje. U svom životu Josip nalazi mjesta za njih, prima ih: »Uzmi Mariju!«, »Uzmi Dijete i Majku njegovu!«

Anđeo ne daje unaprijed gotove podatke o budućnosti i rješenje na pladnju, nego traži pažljivu otvorenost, promatranje i slušanje za daljnju komunikaciju: »Ostani dok ti ne kažem!« – Reći ću ti, javit ću ti. Pazi na moje riječi!

Božje postupanje slijedi ono što je iz Pisma poznato. Najprije tu je Božja taktika, sveti rat, boj Gospodnji: Herod koji je htio Dijete poslati u propast, sam je došao do svojega skončanja. Zatim tu je ono još važnije! Na uskrsni će dan jednom, znamo, Gospodin učenicima tumačiti što sve ima o njemu od početka Svetog pisma. Nije to samo opis Kristova javnoga djelovanja i njegove Pashe, nego sve od začeća i ranoga djetinjstva.

Kod proroka Hošee bilo je to simbolično. Bog je svoj narod, sina svoga, po Mojsiju izveo iz Egipta. A sada to je stvarnost: Božji Sin već kao dijete uzima na sebe povijest Božjega naroda, iz Egipta dolazi u Svetu zemlju.

Otići će u Nazaret, ne samo zato što ga pravednik Josip u svojoj Svetoj Obitelji tako štiti od nove opasnosti za njegovo djetinjstvo, nego zato što Bog od početka želi da on, Isus, bude Nazarećanin. U Jeruzalemu je središte i sveti Dom Božji, ondje će Isus djelovati i poučavati; u Betlehemu, Davidovu zavičaju, Isus je rođen, ali on je Nazarećanin.

Sveta Obitelj, eto, drži se Pisma, sluša Riječ Božju i primjenjuje ju, baš kao što mi u svakoj sv. Misi nastojimo da bismo još dublje upoznali put Kristov koji ga i na naš oltar, danas, u euharistijskom kruhu i vinu, dovodi.

Autor: p. Niko Bilić, SJ

Izvor: Biblijski portal

Radio Marija

06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba i meditacije
07:30 Molitva - Jutarnja
07:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.