25 godina Radio Marije

papa franjo 12410

U knjizi objavljenoj u studenom 2022. papa Franjo govori o tome kako postići sreću i podsjeća nas da Bog, kao naš stvoritelj, želi najbolje za naše živote. Knjiga pape Franje je za sada dostupna samo na talijanskom jeziku i nosi naslov “Želim da budeš sretan: Stostruko u ovom životu” (“Ti voglio felice. Il centuplo in questa vita,” Pienogiorno).

U prvom poglavlju Papa savjetuje 15 “koraka do sreće”:

1. “Čitaj u sebi” Papa Franjo objašnjava da je “naš život najdragocjenija knjiga koja nam je dana” i da upravo na tim stranicama možemo pronaći istinu i sreću za kojima čeznemo i tragamo. Papa citira svetog Augustina koji je rekao „vratite se u sebe; istina prebiva u unutarnjem čovjeku.” Poziva sve, uključujući i sebe, da čitaju vlastite živote i putovanja “s mirom”.

2. “Zapamtite da ste jedinstveni” “Svatko od nas jest i na svijetu je da se osjeća ljubljenim u svojoj jedinstvenosti i da ljubi druge kao što to nitko drugi ne može učiniti umjesto nas”, poziva Poglavar Katoličke Crkve, dodajući da ne treba sjediti na klupi, nego čeka da bude pozvan kao nečija rezerva. Kroz našu jedinstvenost učimo voljeti. “Svaka je osoba jedinstvena u Božjim očima” i zapamtite “na svijetu smo da živimo ljubavnu priču, ljubavnu priču s Bogom, da prigrlimo smjelost snažnih izbora, da se odvažimo na prekrasan rizik ljubavi”, Papa objašnjava.


3. “Istaknite svoju ljepotu” Rimski biskup navodi da je “ljepota jedan od povlaštenih načina da se dođe” do Boga koji je “neodvojivo dobar, istinit i lijep”. Ova ljepota nije “po modi svijeta”, niti “okrenuta sama sebi”, niti ona koja se “miri sa zlom”, precizira on. On navodi Narcisa i Doriana Graya, kao primjere onih koji su tražili pogrešne vrste ljepote. “Govorim o ljepoti koja nikada ne blijedi jer je odraz božanske ljepote”, objašnjava Franjo.

4. “Naučite se smijati sami sebi” U svijetu koji nas neprestano pritišće da budemo savršeni, papa Franjo preporučuje “povremeno se pogledati u ogledalo i nasmijati se sam sebi!” “Dobro će ti doći”, dodaje Papa.

5. “Živite zdravo nemirno” Papa upozorava da ne postanete “Petar Pan koji ne želi odrasti” i ostaje zatvoren u svojoj sobi. On nas potiče da živimo zdrav nemir u našim “željama i namjerama”. “Taj nemir koji vas uvijek tjera da se promijenite, da se nikada ne osjećate kao da ste ‘stigli’”, objašnjava.

6. “Naučite se ispričati” Svi smo svjesni da u našim ulogama majki, očeva, prijatelja, sinova, kćeri itd. ponekad ne uspijevamo ispuniti svoja i tuđa očekivanja ili težnje. “Svi smo mi u životu ‘u deficitu’”, objašnjava Papa. No, dodaje da “svi trebamo milosrđe” i zapravo nas podsjeća da “Bog uvijek ide ispred tebe i prvi ti oprašta”.

7. “Naučite čitati svoju tugu” U svijetu u kojem se tuga smatra “zlom od kojeg treba pobjeći pod svaku cijenu”, papa Franjo nudi drugačiji pogled. Tugu vidi kao “neophodan poziv na buđenje”. “Ponekad tuga djeluje poput semafora, govoreći nam: crveno je, stanite”, objašnjava, pozivajući nas da prigrlimo ovu bitnu emociju.

8. “Imaj velike snove” “Gospodin ne želi da suzimo svoje horizonte, ne želi da budemo parkirani na rubovima života, nego da s radošću i odvažnošću trčimo prema visokim ciljevima”, poziva Papa. Osim toga, ispunjenje Božjih snova za nas treba se događati u našem svakodnevnom životu, a ne samo vikendom ili na godišnjem odmoru, ističe Papa. Sanjarenje je način na koji možemo prigrliti ljepotu života, kaže on.

9. “Ne slušajte one koji prodaju iluzije” Papa Franjo upozorava na one koji “govore o snovima i prodaju iluzije”, jer su “manipulatori srećom”.

10. “Budi revolucionaran, idi protiv plime” U društvu u kojem je norma uživati u trenutku i ne brinuti o donošenju konkretnih i konačnih odluka, poglavar Katoličke crkve traži od nas da budemo “revolucionarni, da se pobunimo protiv ove kulture koja u osnovi vjeruje da niste sposobni preuzeti odgovornost”. “Imajte hrabrosti da budete sretni”, poziva Papa.

11. “Riskiraj, čak i ako na kraju pogriješiš” Kako bismo bili sretni, Papa kaže da moramo biti aktivni u svojim životima, a ne to promatrati “s balkona” ili biti poput “parkiranog automobila”. “Nemojte brkati sreću s kaučem”, kaže, potičući nas da riskiramo i prevladamo svoje strahove kako ne bismo živjeli s “anesteziranom dušom”.

12. “Hodajte s drugima” Papa Franjo ističe važnost postojanja zajednice i bliskih odnosa koji nam omogućuju da budemo sretni. “Hodajte u zajednici, s prijateljima, s onima koji vas vole: to vam pomaže da dođete do svog cilja. A ako padnete, ustanite”, navodi on, govoreći da je važno ne “ostati onaj koji je pao”.

13. “Napojnice uživo” Papa Franjo nas potiče da učimo od Boga koji “besplatno daje, do te mjere da čak pomaže i onima koji nisu vjerni”. Poziva nas da ne mjerimo stalno ono što dajemo i primamo zauzvrat. “ Dobili smo život besplatno; nismo ga platili. Tako da svi možemo davati ne očekujući ništa”, objašnjava Papa.

14. “Pogledaj dalje od tame” “Nemojte prestati tražiti svjetlo usred tame koju tako često nosimo u našim srcima i vidimo oko sebe”, potiče Franjo. Poziva nas da “podignemo pogled” kako bismo “prevladali iskušenje da ostanemo ležati na podu svojih strahova”.

15. “Zapamtite da ste predodređeni za najbolje” Na kraju, kao posljednji savjet, papa Franjo nas ponovno podsjeća da “Bog želi najbolje za nas: želi da smo sretni.” Bog od nas ne traži ništa, nego jednostavno ostavlja u našim srcima radost koja je “puna i nesebična” i “nikada razvodnjena”.

 

Izvor: Aleteia

Preuzeto s: www.medjugorje-news.com

Radio Marija

00:30 Na kavi sa sv. Ignacijem – tema: Iskustvo misija - projekt Volim GA koji djeluje u sklopu Centra za duhovnost i kulturu Ignacije; gošća: Mia Majić; ur. i vod.: s. Benedikta Nina Krapić i Klara Špančić
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.