25 godina Radio Marije

Biblija 365 naslovno

 

„VIŠE VRIJEDI JEDNA STRANICA SVETOGA PISMA, NEGO SVI ROMANI SVIJETA.‟ – BL. ALOJZIJE STEPINAC

„Tko ne poznaje Pisma, ne poznaje Krista.‟ – sv. Jeronim

Svi sveci i blaženici bili su svjesni važnosti Božje Riječi, pa tako i naš bl. Alojzije Stepinac i sv. Jeronim, te su je svakodnevno čitali. Štoviše, čak je i sam Isus rekao da „čovjek ne živi samo o kruhu, nego i o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta‟ (Mt 4, 4).

Međutim, nama se katolicima najviše spočitava da mi Božju Riječ uopće ne poznajemo i da nam Sveto pismo, zapravo ono najvrjednije što nam je Bog dao uz sv. misu i sakramente, najčešće skuplja prašinu na policama.

Zbog toga smo u sklopu projekta „Muževni budite‟ napravili plan ne samo kako svakodnevno čitati Bibliju, nego i kako je pročitati u vremenskom roku od 365 dana, od korica do korica. Za to postoje tri pristupa: linearni, usporedni i tematski pristup.

Kod linearnog se pristupa svakog dana čita nekoliko poglavlja, počevši od samog Postanka, a završava se Otkrivenjem. Svakog dana dovoljno je odvojiti po 5–10 minuta da se čitava Biblija takvim pristupom pročita u 365 dana i da se pročitana Božja Riječ svakodnevno razmatra. Plan čitanja linearnog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Usporedni pristup je nešto zahtjevniji i prema njemu se starije i novije svetopisamske knjige uspoređuju i razmatraju. Svakog se dana tako čitaju po dva čitanja iz Staroga zavjeta i jedan iz Novoga zavjeta, a za to je potrebno 10-ak minuta. Premda naizgled nepovezana, sva tri čitanja pokazuju određene dodirne točke i činjenicu kako se mnoge stvari najavljene u Starome zavjetu ispunjuju u Novome zavjetu. Takav se pristup osobito preporuča za čitanje u skupini (zajednici, obitelji) u kojoj pojedinci mogu podijeliti s drugima svoje dojmove i istaknuti svoje poveznice između čitanja. Plan čitanja usporednog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Kod tematskog pristupa Sveto je pismo podijeljeno na 14 tematskih područja kao što su Rani svijet, Patrijarsi, Egipat i Izlazak, Osvajanje Obećane zemlje i Suci, Prvo kraljevstvo, Davidovo kraljevstvo, Izgnanstvo, Rana crkva… Svaki se dan čitaju po dva ili tri čitanja iz Starog i(li) Novog zavjeta koja otkrivaju određene dodirne točke i produbljuju razumijevanje određenog tematskog područja. U sklopu ovog pristupa moguće je pratiti i dnevne videoepizode na engleskom jeziku koji donose objašnjenja dnevnih čitanja. Kao i kod usporednog pristupa, ovakav se pristup osobito preporuča za čitanje u skupini. Plan čitanja tematskog pristupa možeš preuzeti OVDJE.

Za bilo koji od ova tri navedena pristupa možeš se prijaviti javljanjem na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. U mailu je potrebno naznačiti za koji se pristup prijavljuješ. Tijekom mjeseci na mail će ti stizati poticajne misli iz Biblije, ohrabrujući odlomci, ali i kvizovi pomoću kojih ćeš moći provjeriti svoje poznavanje Božje Riječi.

Neka ti upravo Božja Riječ bude na rast i na poticaj i najvažnija novogodišnja odluka iz koje ćeš svakog dana crpsti Božju milost i blagoslove, a na čije ćeš čitanje i proučavanje poticati i druge. I ne zaboravi:

„SVE PISMO, BOGODUHO, KORISNO JE ZA POUČAVANJE, UVJERAVANJE, POPRAVLJANJE, ODGAJANJE U PRAVEDNOSTI, DA ČOVJEK BOŽJI BUDE VRSTAN, ZA SVAKO DOBRO DJELO PODOBAN‟ (2 TIM 3, 16–17)

Radio Marija

12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
12:30 Spomendar - ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
12:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Novo u programu: još više molitve!

Dragi slušatelji, u našem programu odlučili smo uvesti više molitvi u stalnim terminima. Uz naše redovite dnevne molitvene trenutke, dodali smo još...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.