Uz misli svetoga Franje Saleškoga, kojega se danas spominjemo, Papa je u katehezi na općoj audijenciji razmišljao o Isusovu rođenju i „stilu“ Boga koji se svijetu pokazao u DjetetuBožićno vrijeme koje živimo te 400. obljetnica preminuća svetoga Franje Saleškoga, biskupa i crkvenoga naučitelja, koja se slavi danas, teme su o kojima je papa Franjo govorio danas na općoj audijenciji. Započinjući katehezu Papa je najavio današnje objavljivanje apostolskoga pisma u spomen na tu obljetnicu te kazao:

 

Naslovljeno je „Sve pripada ljubavi“, preuzimajući karakterističan izraz svetoga ženevskog biskupa. Naime, on ovako piše u Traktatu o Božjoj ljubavi: „U svetoj Crkvi sve pripada ljubavi, živi u ljubavi, čini se zbog ljubavi i dolazi od ljubavi“ (Ed. Paoline, Milano 1989., str. 80). Kad bismo barem svi išli tim, tako lijepim, putem ljubavi!

Malo Djetešce u jaslama


Sveti Franjo Saleški – podsjetio je Papa – u vezi s Isusovim rođenjem napisao je u jednom pismu kako mu se čini da vidi Salomona na njegovu velikom prijestolju od bjelokosti, obložena čistim zlatom i ukrašena rezbarijama, kakvog nije bilo ni u jednom kraljevstvu, kao što se kaže u Pismu, ali da mu je sto puta draže vidjeti malo Djetešce u jaslama nego sve kraljeve i njihova prijestolja.

Isus, Kralj svemira, nije nikada sjeo na prijestolje, nikada: rođen je u štali – vidimo da ga se tako prikazuje – povijen u pelene i položen u jasle; na kraju je umro na križu i, umotan u plahtu, položen u grob. Doista, evanđelist Luka, pripovijedajući o Isusovu rođenju, snažno insistira na detalju jasli. To znači da su one vrlo važne ne samo kao logistički detalj, nego kao simbolički detalj koji pomaže shvatiti kakav je Mesija Onaj koji je rođen u Betlehemu, kakav je On Kralj, tko je Isus.

Božji stil – blizina, suosjećanje, nježnost


Isus je Sin Božji koji nas spašava postavši čovjekom, poput nas, lišavajući se svoje slave i ponizivši se (usp. Fil 2, 7-8). To otajstvo vidimo konkretno usred jasala, to jest u Djetešcu koje leži u jaslama – dodao je Papa. To je „znak“ koji nam Bog daje na Božić; pokazuje nam Božji 'stil': blizinu, suosjećanje i nježnost. Papa Franjo je istaknuo činjenicu da Bog ne čini nad nama prozelitizam, ne privlači nas silom, nego ljubavlju, te spomenuo još jedno pismo svetoga Franje Saleškoga u kojemu piše da bez obzira na stanje našega srca, bilo ono tvrdo ili slabo, trebamo dopustiti tome malom nebeskom Djetetu da nas privuče.

Bog je pronašao način da nas privuče onakvima kakvi jesmo: ljubavlju. Nije to posesivna i sebična ljubav, kakva je nažalost često ljudska ljubav. Njegova je ljubav čisti dar, čista milost, ona je sva i samo za nas, za naše dobro. I tako nas privlači, tom golorukom ljubavlju koja razoružava, jer kad vidimo tu Isusovu jednostavnost i mi odbacujemo oružje oholosti i idemo tamo, ponizni, tražiti spasenje, tražiti oproštenje, tražiti svjetlo za svoj život, kako bismo mogli ići naprijed. Ne zaboravite Isusovo prijestolje: jasle i križ, to je Isusovo prijestolje.

Ne dopustite da Božić bude konzumistički blagdan


Siromaštvo, koje je Isus izabrao, još je jedan element na kojemu se Papa ponovno zadržao u društvu svetca čiji se spomen u Crkvi slavi danas, a koji u Djetetu vidi savršeno odricanje od svih dobara, svake raskoši […] ovoga svijeta. Papa se osvrnuo na iskustvo ovoga posebnog razdoblja u kojemu živimo.

Da, pazimo da se ne srozamo na svjetovnu karikaturu Božića. I to je problem, zato što je Božić ovo prvo. Ali danas vidimo, iako je to „drugi Božić“, pod navodnicima, to je svjetovna karikatura Božića, koja Božić svodi na konzumerističku i sladunjavu proslavu. Treba slaviti, to svakako, ali neka ne bude to Božić, Božić je nešto drugo. Božja ljubav nije med i šećer, pokazuju nam to Isusove jasle. Božja ljubav nije licemjerni bonizam koji skriva traženje zadovoljstava i lagodnosti. Naši stari koji su upoznali rat pa i glad znali su to dobro: Božić je, svakako, radost i svetkovanje, ali u jednostavnosti i skromnosti.

Bog nas voli i uvijek nam želi dobro


Promatrajući maloga Isusa u jaslicama, sveti Franjo Saleški je, dva dana prije preminuća, rekao da u njemu vidi prihvaćanje svega što se oko njega događa, i potpuno se prepustio Majčinoj brizi, ništa ne tražeći. Tako ne smijemo ništa željeti niti odbijati, nego nam valja podnositi sve što nam Bog šalje, hladnoću i vremenske nepogode.

Tu je, draga braćo i sestre velika pouka koja nam dolazi od Djetešca Isusa po mudrosti svetoga Franje Saleškoga: ništa ne željeti, ništa ne odbijati, prihvaćati sve ono što nam Bog šalje. Ali, pazite! Uvijek i samo iz ljubavi, zato što nas Bog ljubi i želi uvijek i samo naše dobro.

(Vatican News - am; aa)

Radio Marija

05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2023
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.