dijete božićno drvce kićenje naslovna
Okićen bor za nas je znak vjere u ispunjenost Božjih obećanja. Kraj bora molimo za sve vjernike, osobito za obitelji, roditelje i djecu, za bake i djedove, za sve bolesne i nemoćne; molimo za ljude koji trpe i koji su daleko od topline doma. U svima njima prepoznajemo sliku Krista. Njega prepoznajemo u Djetetu koje ulazi u naše živote, da bismo mu se poklonili okićeni malenošću, strpljivošću i velikodušnošću. Neka taj duh odražava nakit na boru.

Uoči svetkovine Božića donosimo Obred kićenja bora koji se može slaviti u župnim zajednicama i/ili u obiteljskim domovima.

UVODNI OBREDI
Kad se zajednica okupi na predviđenome mjestu kod božićnoga drva, može se otpjevati prikladna pjesma.

P. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
O. Amen.
P. Milosrđe nebeskoga Oca, ljubav Isusa Krista i zajedništvu Duha Svetoga u novosti života, sa svima vama.
O. I s duhom tvojim.

Predvoditelj potom uvede zajednicu u slavlje prikladnim riječima:

Draga braćo i sestre!
Pokraj ovoga predivnog bora okupili smo se u radosti blizine svetkovine Božića, kako bi uz njega razmatrali otajstvo života, naše odnose s Bogom i s ljudima. Kraj ovoga bora molimo za sve vjernike, osobito za obitelji, roditelje i djecu, za bake i djedove, za sve bolesne i nemoćne; molimo za ljude koji trpe i koji su daleko od topline doma. U svima njima prepoznajemo sliku Krista.
Njega prepoznajemo u Djetetu koje ulazi u naše živote, da bismo mu se poklonili okićeni malenošću, strpljivošću i velikodušnošću. Neka taj duh odražava nakit na ovome boru.
 
Predvoditelj zatim blagoslovi ures (kuglice) za bor.
 
Pomolimo se. (Kratka šutnja.)
Svemogući vjekovječni Bože, ti si stvorio svijet i predivno ga ukrasio djelima svoje ljubavi. Svjetlom svoga Duha privodiš nas ispunjenju radosnoga iščekivanja dolaska tvoga Sina Isusa Krista. Ovom službom produbljujemo vjeru u njegov dolazak. On nam je rekao: „Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.“ Daj da se u našim životima vidi Tvoja ljepota i zajedništvo Crkve.
Blagoslovi ove kuglice kojima ćemo okititi sliku Onoga drveta po kojoj si nam darovao spasenje. Sve nas uresi darovima svoga mira da spremna duha pohrlimo njemu u susret i  svim ljudima budemo svjedoci spasenja koje nam donosi On koji živi i kraljuje u vijek vjekova. Amen.

NAVJEŠTAJ BOŽJE RIJEČI
Iz Evanđelja po Luki (Lk 1, 67-79)
U ono vrijeme: Zaharija, otac Ivanov, napuni se Duha Svetoga i stade prorokovati: »Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov, što pohodi i otkupi narod svoj! Podiže nam snagu spasenja u domu Davida, sluge svojega kao što obeća na usta svetih proroka svojih odvijeka: spasiti nas od neprijatelja naših i od ruke sviju koji nas mrze; iskazati dobrotu ocima našim i sjetiti se svetog Saveza svojega, zakletve kojom se zakle Abrahamu, ocu našemu: da će nam dati te mu, izbavljeni iz ruku neprijateljâ, služimo bez straha u svetosti i pravednosti pred njim u sve dane svoje. A ti, dijete, prorok ćeš se Svevišnjega zvati jer ćeš ići pred Gospodinom da mu pripraviš putove, da pružiš spoznaju spasenja narodu njegovu po otpuštenju grijeha njihovih, darom premilosrdnog srca Boga našega po kojem će nas pohoditi Mlado sunce s visine da obasja one što sjede u tmini i sjeni smrtnoj, da upravi noge naše na put mira.«
Riječ Gospodnja.
 
RAZMATRANJE
Iz homilije bl. Alojzija Stepinca (Zagrebačka katedrala, 25. 12. 1941.)

O ljubeznoj providnosti Božjoj govori svaki dan, svaka travka, svaki crvić, svaka ptica, svaka riba, svaka zvjerka, svaki potočić, svaka zvijezda, zrak i more, nebo i zemlja. Možda je najlakše izrazimo riječima proroka Habakuka: »Et laudis ejus plena est terra! - I hvale je Njegove puna zemlja!« (Hab 3,3). Padnimo dakle danas na koljena pred Isusom u jaslicama i istresimo srce  svoje pred Njim. Mali Isuse i veliki Bože, umnoži nam vjeru i ufanje!  Umnoži nam vjeru, da se ništa ne zbiva bez Tvoga dopuštenja na zemlji.  Umnoži nam vjeru, da se ništa ne može desiti nikom od nas osobno prije nego Ti dadeš dozvolu. Umnoži nam ufanje, da Ti želiš u svim stvarima ne  našu nesreću nego naše istinsko dobro. Želiš ga sigurno i pod ovim teškim  mudarcima, koji stizavaju čovječanstvo, jer zato si konačno sišao na zemlju - kako nas uči i naša lijepa božićna pjesma: S neba siđe dolje radi grješnika, rodi se u štali radi čovjeka! Mali Isuse i veliki Bože, umnoži nam vjeru i ufanje! Onda ćemo i kroz ovu  najtežu svjetsku oluju proći bez straha i bez štete, jer ništa ne manjka  onima, koji Tebe ljube! Nakon razmatranja može se ostati u kratkoj tišini, a zatim predvoditelj pozove na molitvu: Sve naše molitve i molitve ljudi kojima je potrebna blizina i ljubav sažmimo u Molitvu Gospodnju i radosno ju zapjevajmo.
Oče naš…

ZAVRŠNA MOLITVA
Bože, ti nas svake godine veseliš dočekom rođendana tvoga Sina. Sada ga s radošću primamo kao Otkupitelja: daj da ga bez straha ugledamo kao Suca. Po Gospodinu našem Isusu Kristu koji s tobom i s Duhom Svetim živi i kraljuje u vijeke vjekova.
O. Amen.

Predvoditelj (ako je svećenik) govori:

Gospodin s vama.
O. I s duhom tvojim.

Tada ispruži ruke nad narod i blagoslivlje ga riječima:

Bog, nepresušno vrelo ljubavi, uresio vas svojim mirom i obdario vas radošću istinskoga darivanja.
O. Amen.

Predvoditelj:
Bog, začetnik našega spasenja, neka vas nadahne svojim Duhom da jedni drugima budete svjedoci njegove ljubavi.
O. Amen.

Predvoditelj:
Bog, koji je vjeran svome obećanju ljubavi, nek vam otvori srca Kristu koji dolazi da u radosti i ljubavi proslavite otajstvo njegova utjelovljenja.
O. Amen.

Predvoditelj:
Blagoslovio vas svemogući Bog,
Otac i Sin i Duh Sveti.
Amen.

Predvoditelj:
Nosimo dar svjetla bližnjima! Blagoslovljajmo Gospodina!
Svi: Bogu hvala.

Ukoliko je predslavitelj laik, znamenujući se znakom križa, govori:

O.Blagoslovio nas svemogući Bog, sačuvao nas od svakoga zla i priveo nas u život vječni.
O. Amen.

Obred se može završiti prikladnom pjesmom

Tekst: vlč. Tomislav Hačko
Foto: Caroline Hernandez, Unsplash

Radio Marija

16:00 Da radost vaša bude potpuna - tema: Krunice za Kursiljo; gošće: Ivanka Ljubić i Jelena Vukadin, moliteljice; ur.i vod.: Petra Ćurlin
16:50 Glazba
17:00 Radio drama - "Iskoni bje Slovo ili U početku bijaše Riječ". Drama je inspirirana istoimenom predstavom koju su 2024. godine izveli članovi Suvremene dramske skupine Klasične gimnazije u Zagrebu pod vodstvom i u režiji prof. Darija Budimira
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Važnost Radio Marije u marijatonskim propovijedima naših suradnika

U tjednu Marijatona - projekta solidarnosti Svjetske obitelji, od ponedjeljka do petka u 13 sati slavimo smo svetu misu u našoj kapelici Navještenja Blažene...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.