Gospa Guadalupska naslovno

Promatrati ukazanje Marijino, zatim doživjeti da ruže usred zime procvatu da bi to dokazali nadbiskupu i na kraju preobratiti 9 milijuna Asteka Indijanaca u sedam godina – to je nevjerojatno. A sve su to istiniti događaji.

 

Gospa se ukazala jednostavnom zemljoradniku


Svake godine 12. prosinca, Katolička Crkva slavi blagdan Gospe Guadalupske. 12. prosinca 1531. godine, Blažena Djevica Marija ukazala se 57-godišnjem zemljoradniku, Juan Diegu, u Meksiku. Prema najranijim pouzdanim zapisima, Juan Diego je šetao blizu današnjeg Mexico Cityja (Tepeyac brda) kada je naišao na ukazanje „djevojke“ koju je vrlo brzo prepoznao kao Blaženu Djevicu Mariju.

U pokušajima da uvjeri nadbiskupa u ono što je vidio, Juan Diega su zatražili neki znak dokaz. Prilikom povratka Blaženoj Djevici Mariji, podijelio je svoje jade s njom. Gospa ga je uputila da se popne na vrh brda, ubere cvijeće i odnese ga nadbiskupu. Došavši do vrha, Juan Diego je pronašao kastiljanske ruže. One inače u tom godišnjem dobu pa niti u toj regiji nisu cvale.

Blažena Djevica Marija je sama posložila cvijeće u Juanovu tilmu (plašt od jute) i poučila ga da plašt otvori tek kad se vrati pred nadbiskupa. Kada je stigao natrag u nadbiskupove odaje i otvorio svoj plašt, cvijeće je palo na pod ostavivši na tilmi sliku koju danas znamo kao Gospu od Guadalupe.

 

Tilma sa Gospinom slikom je postala izvor pokreta obraćenja koji se rijetko prije toga, ili poslije, viđao


Činjenica da Gospa pričala s Juan Diegom na njegovu materinjem jeziku i bila odjevena u haljinu astečke princeze pokrenula je milijune obraćenja u manje od sedam godina.

Svetište koje je nakon toga izgrađeno, u kojem se još uvijek nalazi tilma, postalo je jedno od najpopularnijih hodočasničkih odredišta. Ove četiri nevjerojatne činjenice govore upravo o tilmi, Juan Diegovu plaštu, na kojemu je utisnuta Gospina slika. U stoljećima nakon ukazanja, o tilmi su otkrivene neke nevjerojatne i neobjašnjive karakteristike. Ovdje ćemo nabrojati četiri doslovno nevjerojatne činjenice o tilmi Gospe Guadalupske.

1. Tilma ima svojstva koja je ljudski nemoguće replicirati


Napravljena prvenstveno od kaktusovih vlakana, tilma je u pravilu vrlo siromašne kvalitete. Ima grubu površinu koja je čini teškom za nositi, ali i za slikati po njoj.

Znanstvenici koji su je proučavali tvrde da ne postoji nikakav postupak koji se prije toga primijenio za tretiranje površine tilme. Površina na kojoj se slika nalazi, navodno je na dodir poput svile, dok je neiskorišteni dio tilme ostao grub.

Stručnjaci u termografiji su kasnih 1970-ih zaključili da nema nikakvih poteza kistom, kao da je slika prebačena na površinu u jednom potezu.

Phillip Callahan, biofizičar Sveučilišta na Floridi, otkrio je da se različitosti u teksturi i nijansama boja koje čine da koža Gospe izbliza i izdaleka izgleda drugačije ne mogu rekonstruirati:

„Takva tehnika bila bi nemoguće dostignuće ljudskih ruku. Često se može primijetiti u prirodi, u bojama ptičjeg perja i leptirovih krila te na pokrilju svjetlo obojenih buba… Polagano se odmičući od slike, na udaljenost na kojoj se pigment i površina spajaju, kao čarolijom se pojavljuje neodoljiva ljepota maslinaste Bogorodice.“

Utvrđeno je i da boje na slici nemaju elemente životinjskog ili mineralnog podrijetla, a sintetička bojila nisu postojala 1531. godine.

 

2. Ljudi kažu da je to samo slika, ali ih je tilma nadživjela


Jedna od prvih stvari koje skeptici kažu o slici jest da ona mora na neki način biti krivotvorina ili prijevara. Pa ipak svakim pokušajem da se slika replicira, dok se čini kako original nikada ne blijedi, replike su u kratkom vremenu propadale.

Miguel Cabrera, umjetnik sredine 18. stoljeća koji je napravio najpoznatije tri kopije – jednu za nadbiskupa, jednu za papu i jednu za sebe kako bi kasnije mogao raditi kopije – jednom je pisao o poteškoćama ponovnoga stvaranja slike i na onim najboljim platnima:

„Vjerujem da i najtalentiraniji i najpažljiviji slikar, ako se sprema kopirati svetu sliku na platnu toliko loše kvalitete, bez da si prethodno odredi veličine i u pokušaju da imitira četiri iskorištene likovne tehnike; na kraju bi nakon ogromnog i zamornog mučenja priznao da nije uspio. I ovo očito možemo potvrditi na bezbrojnim kopijama koje su napravljene uz pomoć lakova, na najpažljivije spremljenim platnima, i koristeći samo jednu likovnu tehniku, ulje, koje nudi najveće mogućnosti.“

Adolfo Orozco, fizičar na nacionalnom sveučilištu u Meksiku, 2009. godine je govorio o izuzetnoj očuvanosti tilme u usporedbi s njezinim nebrojenim kopijama. Kopija napravljena 1789. godine slikana je na sličnoj površini najboljom mogućom tehnikom toga vremena. Postavili su je u staklo i pohranili uz stvarnu tilmu. Izgledala je prekrasno kad je naslikana, ali nije prošlo ni osam godina prije no što je vruća i vlažna klima Meksika prouzrokovala njezino nestajanje i istrošenost. Tada su je uklonili.

Kako god, Orozco kaže da ne postoji moguće znanstveno objašnjenje za činjenicu da „je originalna tilma izložena već približno 116 godina bez ikakve zaštite, primajući na sebe infracrveno i ultraljubičasto zračenje desetaka tisuća svijeća koje gore u neposrednoj blizini te da je izložena vlažnom i slanom zraku oko hrama.“

 

3. Tilma je pokazala iznenađujuće karakteristike, koje inače pripisujemo samo živim bićima


Godine 1979. kada je Callahan, biofizičar iz Floride, analizirao tilmu koristeći tehnologiju infracrvenog zračenja, očito je otkrio i to da tilma zadržava stalnu temperaturu od 37ºC, jednako kao i živuća osoba.

Carlos Fernandez del Castillo, meksički ginekolog koji je proučavao tilmu, Najprije je uočio cvijet s četiri latice preko dijela koji je predstavljao Marijinu utrobu. Cvijet, koji su Asteci nazvali Nahui Ollin, bio je simbol sunca i obilja.

Prilikom daljnjih istraživanja, Castillo je zaključio da su veličine Gospina tijela na slici kao u trudnice koja uskoro ima roditi. Datum razotkrivanja ove činjenice, 9. prosinca, je jedva dva tjedna prije Božića.

Jedan od najčešćih obilježja i prijavljenih otkrića leži u očima Djevice na slici. Kada je Jose Aste Tonsmann, peruanski oftalmolog objavio istraživanje, jedan od njegovih testova uključivao je analiziranje očiju na tilmi pri povećanju od 2 500 puta. Sa slikama povećanih očiju, znanstvenik je navodno mogao identificirati čak 13 osoba u oba oka u različitim veličinama kao što bi ljudsko oko i inače reflektiralo sliku.

Pokazalo se da je to bio prikaz trenutka kada je Juan Diego pred nadbiskupom otvorio tilmu.

4. Čini se da je stvarno neuništiva


Kroz stoljeća, dva su odvojena događaja potencijalno mogla ugroziti tilmu. Jedan 1785. i drugi 1921. godine.

1785. godine radnik je čistio stakleni okvir slike te slučajno u ogromnoj količini prolio jako otapalo nitratne kiseline na samu sliku.

Slika i ostatak tilme, koje su nakon prolijevanja trebale biti odmah nagrizene, navodno su se same obnovile u sljedećih trideset dana te ostale neoštećene do dana današnjega bez obzira na manje mrlje koje su ostale na dijelovima, ali koje ne oštećuju sliku.

Godine 1921., protucrkveni aktivist je u vazi s cvijećem prokrijumčario bombu koja je sadržavala 29 štapića dinamita te je postavio ispred slike unutar bazilike u Guadalupi.

Kada je bomba eksplodirala, mramorni oltar i prozori od 45 metara su se razbili. Mjedeno raspelo se izobličilo i savinulo toliko da nije sličilo sebi. Ali tilma i stakleno postolje ostali su potpuno netaknuti.

 

Molitva Majci Božjoj Guadalupskoj


Majko Božja Guadalupska, zaštitnice začetog života,
pod svojim si Srcem nosila našega Spasitelja Isusa Krista.
Neka Njega, Izvora života i ljubavi, zauvijek slavi naš narod i cijeli svijet!

Pomozi nam uvijek prihvaćati i hrabro naviještati Božju zamisao o predbračnoj čistoći,
daru plodnosti, braku, obitelji, začeću djece i njihovom odgoju.
Izmoli nam kod Svoga Sina milost poštivati i spašavati život svakog čovjeka, od trenutka začeća do prirodne smrti!

Sačuvaj nas od ubojstva nerođenog djeteta, eutanazije, kontracepcije, sterilizacije, umjetne oplodnje i drugih grijeha!

Zaštiti nas od napasnika koji vrebaju s tolikih mjesta. Marijo, zaogrni nas i našu djecu svojim plaštem! Amen


Članak je izvorno objavljen u časopisu Mountain Catholic, ali je uređen za stranicu Crux.

Prevela: AMS

Preuzeto s: zenavrsna.com

Radio Marija

14:00 Musica sacra - ur. i vod.: Ksenija Sanjković
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica za nerođene

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.