sv antun sv duh web

PETI DAN: CRKVA OD DRVA, KAMENA I METALA (TREĆI DIO)

 

Drage sestre i braćo, nastavljamo s crticama iz povijesti i sadašnjosti župe i svetišta.

Obogaćenje crkve bilo je i postavljanje dvaju kipova: Raspetoga Krista sa sv. Franjom i kipa Bezgrješne. Oba kipa je izradio akademski kipar Vladimir Radas. Postavljeni su u prezbiterij pokraj obaju ambona. Pokrajnje lađe obložene su kasetiranim drvom u visini od 5 metara. U kasetirane plohe postavljene su postaje križnoga puta, koje se vrlo lijepo uklapaju u drvenu pozadinu. Križni put je izradio akademski slikar Vasilije Jordan.

Na mjestima nekadašnjih pokrajnjih oltara postavljene su slike Tihomira Lončara koje prikazuju: Srce Isusovo te hrvatske svece sv. Nikolu Tavelića i sv. Leopolda Mandića s Kristom uskrslim, sv. Maksimilijana Kolbea i sv. Obitelj. Na pročelju crkve, podno rozete, postavljen je brončani kip sv. Antuna, rad kipara Krune Bošnjaka. U predvorju crkve je smješten kip – Isus pod teretom križa, rad umjetnika Jurja Škarpe, koji je izradio i dva reljefa sv. Antuna, koji se nalaze s unutrašnje strane srednjeg ulaza.

Nakon unutrašnje obnove crkve 2007. godine braća svetoduškog samostana započela su gradnju zvonika, koji je bio predviđen i u prvotnim nacrtima. Zvonik je završen 2008. godine te se u novi zvonik postavljena tri nova zvona, koja će biti blagoslovljena 2009. godine.

Na blagdan Krštenja Gospodinova 2016. godine blagoslovljena je u crkvi nova krstionica, rad prof. Hrvoja Ljubića.

U korizmi 2017. na novouređeni zavjetni oltar sv. Antuna, u desnoj lađi crkve, prenesen je moćnik sv. Antuna, kako bi bio stalno dostupan vjernicima za čašćenje i  pobožnosti Svecu svega svijeta.

U listopadu iste godine blagoslovljene su nove ispovjedaonice: rad talijanskih majstora.

Na godišnjicu posvete crkve 24. studenog 2017. mons. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup, blagoslovio je novu fresku sv. Antuna rad akademskog slikara g. Tihomira Lončara i novouređene klupe kora i kamene obloge u apsidi iza glavnog oltara. Sve ove radove na uređenju svetišta pomogli su vjernici ove župe i svetišta.  

Ujesen 2019. Na Godišnjicu posvete crkve kod ulaza u crkvu s desne strane postavljene su biste bl. kard. Alojzija Stepinca i kard. Franje Kuharića rad akademskog kipara Vida Vučaka. Biste su postavljene na kamenim blokovima doniranim od obnove zagrebačke katedrale. Biste je blagoslovio u zajedništvu kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog kanonik mons. Zvonimir Sekelj.  

U protekloj pastoralnoj godini proslavili smo 90 godina od postajanja župe i 100 godina dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh, te predali molbu za proglašenjem bazilikom minor. U tom duhu smo uredili prezbiterij, čije je uređenje predvodio fra Zlatko Vlahek, doktor liturgike. Osobito ističemo grb, godpodina dr. Željka Heimera, predsjednika Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva. Iste godine kolaudirane su i blagoslovljenje nove orgulje tvrtke Škrabl (41 registar u tri manuala i pedal). Iste godine, g. Tihomir Lončar naslikao je fresku „Duhovi“ na koru crkve. Orgulje i fresku blagoslovio je apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua. Uoči blagdana Rana sv. Franje kardinal Josip Bozanić je uručio fra Miljenku Hontiću, provincijalu, Dekret o proglašenju bazilikom koji je pristigao i glasi na dan 8. kolovoza.

I na kraju, još jedna kratka šetnja prirodom, u franjevačkom duhu. Samostanskom kompleksu na Svetom Duhu pripada vrt u kojem braća sade povrće, brinu za voćnjak, vinograd, održavaju park s borovima, čempresima… Njihov meditativni park svojevremeno je prepoznao i Grad Zagreb kao jedan od najljepših vrtova.

 


Tekst: fra Ivan Marija Lotar

Foto: Župa sv. Antuna Padovanskog

Radio Marija

17:00 Izazovi - tema: 6. međunarodna konferencija za život pod geslom „Život, dakle, biraj!“; gošća: Petra Milković, dopredsjednica udruge Hrvatska za život; ur. i vod.: Slavica Janković, viša med. sestra
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:25 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.