varaždin knjižnica web 7
Na blagdan sv. Andrije apostola, 30. studenog 2012. godine službeno je i formalno osnovana Biskupijska knjižnica Varaždin kao specijalna knjižnica u sastavu Varaždinske biskupije dekretom biskupa Josipa Mrzljaka. Deset godina kasnije, u srijedu 30. studenog 2022. Biskupijska knjižnica proslavila je svoj mali jubilej, 10. rođendan, u zajedništvu sa svojim članovima, a proslavi su se točno u podne pridružili i varaždinski biskup Bože Radoš, umirovljeni biskup Josip Mrzljak te drugi svećenici.

Nakon što su okupljeni izmolili molitvu „Anđeo Gospodnji“, uzvanike je pozdravio predstojnik Knjižnice, preč. Damir Bobovec, a potom progovorio o povijesti nastanka ove specijalne knjižnice, ali i o vrijednosti i važnosti ove knjižnice danas.
varaždin knjižnica web 1
Naime, već od samog osnutka Varaždinske biskupije prvi je njezin biskup Marko Culej mislio i na buduću knjižnicu pa se pobrinuo za prikupljanje knjižne građe koja se stalno povećavala ostavštinama umrlih svećenika, donacijama i kupnjom. Brigu o tom početnom knjižnom fondu, tj. o knjižnici u nastajanju, 2002. godine povjerio je upravo preč. Damiru Bobovcu. Prilikom izgradnje biskupijskog kompleksa u Zagrebačkoj 3, predviđen je i prostor za knjižnicu, konkretno za čitaonicu i spremište, u koje je potom bila smještena postojeća građa.

„Sasvim novi trenutak nastupio je uvidjevši da nema ozbiljne ni prave knjižnice bez zapošljavanja stručnog kadra koji smo pronašli u osobi gđe. Irene Gotal, vjeroučiteljice koja je završila i studij bibliotekarstva. S njom je tako počela stručna obrada građe koju smo do tad prikupili, inventarizacija, katalogizacija i klasifikacija“, rekao je preč. Bobovec te dodao kako su od početnih dvjestotinjak knjiga danas došli do 40 tisuća svezaka.
varaždin knjižnica web 2
Knjižnica, s obzirom na svoju narav, nabavlja građu uglavnom s područja teologije, religijskih znanosti, filozofije, povijesti, povijesti umjetnosti i graničnih područja. U nabavi nove građe, nastoje osluškivati interese, želje, potrebe i sugestije svojih korisnika.

Važno je reći i da je Knjižnica u svoj fond povukla nekoliko župnih knjižnica kako bi ih sačuvala. I premda više nemaju mogućnosti povlačenja istih, kao zadatak im ostaje pomagati župnicima u evidenciji, vrednovanju, prijavi za preventivnu zaštitu i eventualnu restauraciju stare i vrijedne građe, a koje u župama Varaždinske biskupije doista ima mnogo. Knjižnica to čini u skladu sa svojim ljudskim resursima i financijskim mogućnostima.
varaždin knjižnica web 3
Dakle, uloga Biskupijske knjižnice, kako je rekao preč. Bobovec, jest ta da ona bude referentni punkt, prepoznatljivo mjesto, na kojem će se prikupljati, stručno obrađivati, čuvati i davati na korištenje knjižna građa koja se tiče života, djelovanja i nauka Katoličke Crkve, kršćanstva, religijskog fenomena općenito i to uglavnom na hrvatskom jeziku.

„Vjernici i oni koji to nisu, svi oni koji se zanimaju za ta pitanja mogu znati gdje bi mogli potražiti pisanu riječ na tu tematiku“, poručio je preč. Bobovec.

Također, istaknuo je i kako život Crkve, njezino djelovanje, evangelizaciju, pastoral nije moguće zamisliti bez pisane riječi, bez knjige, bez knjižnice.

Na kraju je zahvalio svima koji su se odazvali ovom slavlju, a na poseban način izrazio je i zahvalu voditeljici Biskupijske knjižnice Ireni Gotal kao i knjižničarki Ivani Anđelković pohvalivši njihovu zauzetost te predanost u radu.
varaždin knjižnica web 4
Deseti rođendan Biskupijskoj knjižnici Varaždin čestitao je i biskup Radoš istaknuvši vrijednost djelatnika knjižnice te naglasivši kako ona ima poseban put i poseban pastoralni cilj: da bude duhovna biblioteka, da bude kršćanska biblioteka, da se Krist po ovim knjigama prenese i usadi u živote ljudi, korisnika. I premda deseti rođendan nije velika obljetnica, skreće nam pozornost da rođendane slavimo za one koji su mali – s njima slavimo i radujemo se jer znamo da će rasti.

„Znamo da će ova knjižnica rasti po svima onima koji ovdje rade, a posebno po onima koji budu ovdje uzimali, čitali i “zasladili“ se s onim što je lijepo, dobro, a to je u središtu svake od ovih knjiga – Krist“, rekao je biskup Radoš
varaždin knjižnica web 5
Slavljenički dan biskupijske knjižnice Varaždin trajao je od 9 do 18 sati kada je knjižnica bila otvorena za sve postojeće članove te one koji su to željeli postati. Za sve posjetitelje je, osim slavljeničke torte i drugih slastica, bila pripremljena i tombola s vrijednim nagradama.
A da se u ovoj knjižnici može pronaći vrijedne građe posvjedočili su nam i neki od njezinih članova.

„Knjižnica je veoma sadržajna, moguće je pronaći naslove raznih tema: o umjetnosti, književnosti, zatim suvremene literature, vrlo je bogata i svatko dođe na svoje“, rekao nam je Drago Ilić.

Ines Leskovar rekla nam je kako se u ovoj knjižnici duhovno obogaćuje.
varaždin knjižnica web 6
„Tu pronalazim mnoštvo naslova za moj osobni rast, a dragocjen je i dječji kutak s puno naslova. Tu zaista ima pregršt svega, djecu vodim sa sobom i ovdje se svi osjećamo kao doma. Vlada obiteljsko ozračje, volimo tu dolaziti i ova knjižnica je baš na blagoslov.“

„Vrijednost ove knjižnice vidim u tome što se ovdje može pronaći, a onda i pročitati lijepa riječ koja danas ionako toliko fali. Oduševljava me to što ovdje mogu pronaći baš ono što mi u određenom trenutku treba. Ponekad bih možda htio saznati nešto s duhovne strane, nemaš koga pitati, onda pronađem u nekoj od knjiga iz Biskupijske knjižnice Varaždin“, podijelio je s nama Stjepan Kosi


Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Anita Treščec
Izvor: Varaždinska biskupija

Radio Marija

16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.