srima hrvati bih 003

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, u prvu nedjelju Došašća 27. studenog predvodio je svečano Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Srimi prigodom manifestacije „Dani kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije“, koja se održala trinaesti put. Koncelebrirao je župnik u Srimi don Anto Pavlovića i nadbiskupov tajnik don Dino Mustafi.

Srdačno zahvaljujem Zajednici Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko-kninske županije za poziv da, zajedno sa svima vama, sudjelujem na obilježavanju 13-ih dana kulturne baštine Hrvata BiH i da predvodim ovo svečano Misno slavlje u župi Srima, čiji je nebeski zaštitnik blaženi Alojzije Stepinac. Najiskrenija hvala šibenskom biskupu Tomislavu, s čijim blagoslovom se događa ovo Euharistijsko slavlje, te župniku don Anti i svim župljanima za prijateljsku otvorenost i velikodušnost, kojom su nas primili i ugostili. I poseban pozdrav svima vama iz Zajednice i organizacijskog odbora, koji svojim djelovanjem pokazujete koliko živo želite čuvati kulturne i druge veze s krajevima iz kojih potječete. I naravno srdačan pozdrav i zahvala predstavnicima lokalne i županijske vlasti, koji vas podržavaju u vašim plemenitim nastojanjima da, njegujući baštinu svojih rodnih krajeva ili krajeva svojih predaka, obogaćujete kulturni život ove županije i tako povezujete hrvatski narod iz različitih krajeva. To oplemenjuje i obogaćuje i vas, koji ste doselili, i vaše prijatelje, koje ste ovdje našli. I jer je važno i potrebno da se to radi i da u tomu budete otvoreni i ustrajni, zato ponizno molimo: Neka dragi Bog, po zagovoru blaženog Alojzija i svih ostalih hrvatskih blaženika i svetaca, blagoslovi vas i svako vaše nastojanje u tom smislu, poručio je u homiliji nadbiskup Vukšić.

Danas je prva nedjelja Došašća kojom cijela Crkva započinje vrijeme priprave za obilježavanje svetkovine Božića. Njome svečano proslavljamo uspomenu na rođenje Spasitelja svijeta, Isusa Krista, koji je postao čovjek i u sebi na savršen način ostvario susret i prijateljstvo Boga i čovjeka. Također, svatko od nas vjernika ovom nedjeljom započinje razdoblje svoje osobne priprave za duhovni susret s Gospodinom koji mu dolazi, kazao je nadbiskup.

srima hrvati bih 004

Naglasio je kako u odlomcima iz Svetoga Pisma, koji se danas navješćuju vjernicima po cijelom svijetu, dominiraju dvije teme. Jedna je dolazak Gospodinov a druga je budnost čovjeka. I osim što su to dvije vrlo uočljive tematike, istovremeno se radi o dva kretanja. Jedno je dolazak Božji ususret čovjeku a drugo je čovjekov duhovni hod prema Bogu. Svrha tih dvaju kretanja je susret Boga i čovjeka na način da se, po Božjem milosrđu i po svom obraćenju, čovjek oboži, i da se Isus u njemu na duhovan način očovječi. To jest, poruka je da Bog dolazi prema čovjeku ali je poruka također da Bog susreće samo onoga čovjeka koji je „pripravan”. To jest, onoga čovjeka koji je u duhovnom pokretu obraćenja i želi se susresti s Gospodinom koji dolazi. Ili, kako piše apostol Matej u današnjem Evanđelju, jedno je „dolazak Sina Čovječjega”, a drugo je ostvarenje Isusova poziva učenicima: „Bdijte…!” i: „Budite pripravni”.

Bog je uvijek onaj koji prvi u pokretu. Njegova je inicijativa na koju je čovjek pozvan odgovoriti. Tako je bilo kod povijesnog Isusova dolaska na ovaj svijet. Tako je u primjeru svakoga obraćena čovjeka sve do naših dana i tako će biti ubuduće, sve do posljednjega Isusova dolaska kojega s vjerom očekujemo i za koji se u nadi pripravljamo. I jer nam nije dato znati kada će se to dogoditi, u vremenu nade zlatno pravilo predstavljaju Isusove riječi: „Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi” (Mt 24.42). Ovo „bdijete” svakako ima duhovno značenje kretanja prema Bogu i poziv je na obraćenje, prvenstveno u svrhu naše priprave za vječno spasenje i za konačan Isusov dolazak. Obraćenje nas sprema da na prikladan način dočekamo svetkovinu Božića i da se na ispravan način pripravljamo za vječnost. To posebice naznačuju Isusove riječi: „Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi”, poručio je nadbiskup Vukšić.

srima hrvati bih 007

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

04:30 "Bog živi“ - emisija Križarske organizacije - ur. i vod.: Darijo Burjan
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.