komarevo 2022 web 1
Župa sv. Katarine u Komarevu svečano je u petak, 25. studenoga proslavila svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. Misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru župe predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Josipom Bulatom, biskupijskim ekonomom Zdravkom Novakom, biskupskim vikarom Markom Cvitkušićem i svećenicima Sisačko-katedralnog dekanata.
komarevo 2022 web 2U homiliji biskup je progovorio o smislu i snazi kršćanskog mučeništva istaknuvši kako su se prije mise svećenici i branitelji pomolili kod križa ispred župne crkve za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu te kako i ta žrtva zavrjeđuje naše poštovanje i neprestano sjećanje. Govoreći o pročitanoj Riječi Božjoj biskup je rekao kako ona govori o žrtvi i tome kako je za one koji ne vjeruju žrtva zapravo bezvrijedna. „Vidite kada čovjek trpi, kako kaže sveti Pavao, u poslanici Rimljanima: Proći nam je kroz nevolje, ali one rađaju postojanošću i postojanost strpljivošću. To što se žrtvujemo, to će uroditi velikim plodom. Tako i Gospodin govori u Evanđelju da je pšenično zrno ono koje treba umrijeti.
komarevo 2022 web 3
Treba se baciti u zemlju te kada se posije, ono istrune u zemlji, ali njegova smrt rodi stostruki život, puno više novih klasova i novog zrnja. Evo taj paradoks 'umrijeti da bi se živjelo, žrtvovati se da bi bilo budućnosti', bio je također moto i naših svetih mučenika od svetog Kvirina pa do današnjih dana i blaženog Alojzija Stepinca. Bio je to moto i naših sisačkih svećenika mučenika, Antuna Grahovara i onih za koje smo pokrenuli da se ih proglasi blaženima jer su bili žrtve mržnje prema vjeri“, rekao je biskup dodavši kako nam o tom paradoksu žrtve radi života i iz ljubavi prema Kristu Gospodinu govori i zaštitnica ove župe sv. Katarina.
komarevo 2022 web 4Podsjetivši u nastavku na njezin život i mučeništvo biskup je ispričao i zgodu zbog koje je postala zaštitnica znanstvenika, a koja dokazuje da vjera i znanost nisu u suprotnosti. „Dapače, najveći su umovi ovoga svijeta vjerovali u Boga i klanjali su se Isusu Kristu Spasitelju. Takva je bila i Katarina i tolike druge svetice i sveci koji su proslavili Gospodina, a napisali su mnoge učene knjige i postali naučitelji Crkve. Pomolimo se i njoj i tolikim našim svecima mučenicima, našem svetom Kvirinu, koji je također život dao za Gospodina Isusa, te se nadahnjujmo na njihovu primjeru kako bismo bili hrabri ljudi.
komarevo 2022 web 5
Evo, naši su branitelji, koji su ovdje u Komarevu branili Sisak, bili hrabri ljudi. Oni su, dakle, stali ispred metaka i ispred nasilja i terora. Oni su se izložili i poginuli su, ali nisu uzalud dali život. Mi njih štujemo i za njih se molimo. Molimo tako i za naše mučenike, svećenike koji su također bili žrtve mnogih progona Crkve i mržnje prema vjeri… Molimo se tako i za nas sve da nas Gospodin nadahne, kako bismo bili sposobni nositi se s nevoljama života“, zaključio je biskup prisjetivši se na kraju žrtve Vukovara i Škabrnje.
komarevo 2022 web 6

Nakon popričesne molitve sve okupljene pozdravio je župnik Bulat zahvalivši svima na dolasku i pomoći, a biskup je župniku Josipu, ovogodišnjem mladomisniku, zaželio obilje Božjeg blagoslova u radu na ovoj župi.

Nakon mise biskup i svećenici uputili su se do novouređene župne kuće koju je biskup tom prigodom i blagoslovio.


Tekst: Stjepan Vego, predstojnik i glasnogovornik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije
Izvor: Mediji Sisačke biskupije

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa
15:15 Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.