Emaus Trogir web 0

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Dražen Kutleša blagoslovio je odgojitelje, roditelje, djecu i prostorije novootvorenoga Dječjeg vrtića "Emaus" u Trogiru u utorak 15. studenoga.

Riječ pozdrava okupljenima u prepunoj trogirskoj crkvi sv. Ivana Pavla II. uputila je ravnateljica s. Martina Grmoja. Pozdravivši nadbiskupa Kutlešu, generalnog vikara don Franju Frankopana Velića, vikara za kler don Zvonimira Mijića, župnika župe Gospe od Anđela don Stipana Bodrožića i župnike okolnih župa kazala je kako je Splitsko-makarska nadbiskupija odgovarajući na potrebe zajednice odlučila osnovati DV „Emaus“ na području grada Trogira, u sklopu novoizgrađenog Pastoralnog centra župe Gospe od Anđela.
Emaus Trogir web 6„Svjesni problema pred kojima su se nalazili roditelji zbog nedovoljnih kapaciteta postojećih vrtićkih jedinica, uložen je izuzetan trud i angažman kako bi vrtić otvorio svoja vrata djeci i roditeljima u rujnu ove godine. Prilikom realizacije ovog projekta promišljali smo o obitelji kao temelju društva, koja se svakodnevno susreće sa novim izazovima. Zato i jesmo tu, kao zajednica i kao pojedinci, kako bismo bili podrška i oslonac obitelji u ovim turbulentnim vremenima“, naglasila je ravnateljica vrtića, koja ima dugogodišnje iskustvo u radu i vođenju vrtića.
Emaus Trogir web 5„Misija nam je biti ustanova koja svoj odgojno-obrazovni rad temelji na kršćanskim vrednotama. U vremenima kada, nažalost, prave životne vrijednosti gube na značaju, želimo usmjeravati našu djecu da rastu i razvijaju se u kompetentne i aktivne članove društva koji će mijenjati sredinu u kojoj žive, ostaviti trag. Cilj nam je poticati, usmjeravati i sudjelovati u odgoju i obrazovanju samostalnog, kreativnog i radoznalog djeteta, te mu osigurati poticajno okruženje koje će mu omogućiti razvoj njegovih kompetencija za cjeloživotno učenje, kao temelj sretnog odrastanja“, istaknula je s. Martina.
Emaus Trogir web 3Ove je godine u vrtić upisano sedamdeset sedmero djece u četiri odgojne skupine, a o njima skrbi četrnaest djelatnika. „Ponosni smo i zahvalni što je naša Ustanova okupila djelatnike i stručne suradnike koji u svakodnevni rad unose svoja profesionalna i stručna znanja, vještine i vrijednosti. Želimo da naš vrtić bude mjesto zajedništva i razumijevanja, dogovora i podrške“, kazala je s. Martina te dodala: „Na svome putu u Emaus uskrsli Gospodin hodio je sa svojim učenicima, podržavao njihovo sazrijevanje, izgrađivao njihovo zajedništvo i upućivao ih na povezanost s Dobrim Ocem. Želja nam je da naš dječji vrtić 'Emaus' uistinu bude mjesto susreta, igre, učenja i zajedništva djece, roditelja i odgojitelja jer svi smo djeca Nebeskog Oca.“

Pozdravila je također nazočne predstavnike županijskih i gradskih vlasti: pročelnika za društvene djelatnosti Tomislava Đonlića, trogirskog gradonačelnika Antu Bilića, gradonačelnike i načelnike okolnih gradova i općina.
Emaus Trogir web 2Prigodnu riječ uputio je nadbiskup Kutleša. Pozdravivši nazočne, osobito dječicu nadbiskup je naglasio kako nam Isus stavlja djecu za primjer ako želimo baštiniti kraljevstvo nebesko. Upitavši što je to Isus vidio kod djece a što nemamo mi odrasli?, nadbiskup je odgovorio: „U prvom redu djeca su ponizna, skrivaju se iza svojih roditelja koje stavljaju u prvi plan, nisu ohola, ne žele se drugima svidjeti, niti dodvoriti. Ona su redovito poslušna svojim roditeljima, a što je nama odraslima često problem. Zato nas Isus poziva da budemo poslušni Ocu svome nebeskome.“ Djeca, nadalje, imaju pouzdanje u ljude, prvenstveno u svoje roditelje i činu ono što im oni kažu jer imaju sigurnost da im oni žele ono što je za njih najbolje. Kada ih mi odrasli razočaramo djeca krenu svojim putem, zato to traži veliku odgovornost od nas odraslih, osobito roditelja. Nadbiskup je, također, naglasio kako djeca pamte dobrotu a zaboravljaju ono što ih je povrijedilo od roditelja. Stoga, trebamo biti kao djeca djeca ako želimo u kraljevstvo nebesko.
Emaus Trogir web 8Nadbiskup Kutleša je u svoje osobno ime i uime Splitsko-makarske nadbiskupije zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu osobito s. Martini i s. Mirjani koje su najviše učinile da bismo danas mogli blagosloviti ovaj dječji vrtić. Zazvao je Božji blagoslov na sve nazočne, osobito na djecu sa željom da izrastu u dobre i poštene ljude na radost svojih roditelja i cijele crkvene zajednice.

Uime roditelja riječ zahvale ocu nadbiskupu uputila je Tina Rožić kazavši između ostaloga: „Radosna sam i ponosna, kao župljanka župe Gospe od Anđela, što vas sve mogu pozdraviti na ovom mjestu koje je radost i budućnost, izvor nade i vjere u bolje sutra i zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta. Ideja o izgradnji katoličkog vrtića u sklopu nove crkve i pastoralnog centra, za koje smo godinama molili, s oduševljenjem je prihvaćena od samog početka.“
Emaus Trogir web 7Kao roditelji željeli smo, nastavila je gospođa Rožić, da vrtić bude mjesto gdje će naša djeca jačati svoje korijene i kršćanski identitet, ali isto tako da im ono bude mjesto sretnog i sigurnijeg odrastanja, u kojemu će u ovom surovom svijetu, punom izazova, učiti najvažnije stvari: ljubav prema Bogu, obitelji i domovini. „Svako jutro kada u njihovim malenim očima zaiskri sreća mi roditelji znamo da činimo najbolje za njih i da će dan provesti u najboljem društvu okruženi divnim ljudima punim razumijevanja i ljubavi“, kazala je Rožić zahvalivši nadbiskupu na dolasku, blagoslovu, svim darovanim sredstvima, potpori i molitvi. Tim povodom u znak zahvalnosti djeca, roditelji i djelatnici vrtića darovali su nadbiskupu Kutleši prigodni dar.

Emaus Trogir web 1
Nakon pjesme dječice pod vodstvom njihovih odgajateljica i nadbiskupova blagoslova upriličen je prigodni domjenak uz pjesmu u prostorijama vrtića.


Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Slavna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.