svećenički dan sisačka biskupija 1
Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 10. studenoga u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Trinitarno i eklezijalno zajedništvo kao temelj sinodalnosti“ održala s. Valerija Kovač, profesorica dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na početku predvačica je istaknula da je rabljena terminologija, noviji izraz „sinodalnost“ i onaj već poznati „sinoda“ kao i suvremeni dokumenti i govori pape Franje o sinodalnosti koriste jedan spektar izraza iz kojih se može zaključiti, da je temeljni cilj suvremenih crkvenih nastojanja aktivirati, pojačati, produbiti i bolje realizirati zajedničku povezanost svih članova Crkve u njezinu odlučivanju, djelovanju i poslanju. Ta pak želja nije tek izraz ljudske ili političke težnje za prevladavanjem podijeljenosti, nego ima svoje utemeljenje u trojstvenom Bogu i u njegovu posebnom pozivu od njega stvorenome čovjeku i od njega sazvanom Božjemu narodu Crkvi.
svećenički dan sisačka biskupija 2Profesorica Kovač je kazala da je trojedini Bog u svome zajedništvu model za to kako se zajedništvo treba ostvarivati u njegovoj stvorenoj stvarnosti: najprije na razini čovjeka stvorena na sliku trojstvenoga Boga i pozvana da sve više urasta u tu trinitarnu sliku po odnosu s Bogom te zajedništvu s drugim ljudima i čitavim stvorenim svijetom. Još više, dar i zadatak ostvarivanja zajedništva potrebno je ostvarivati na razini okupljenih vjernika u Božje ime u jedan narod – Crkvu. Predavačica je zatim naglasila dinamičnost, relacionalnost i različitost u Bogu kao značajke zajedništva božanskih osoba te je ta ista obilježja u analognom smislu protumačila za Crkvu koja je „ikona“ Trojstva.
U daljnjem koraku profesorica Kovač istaknula je nekoliko načela i postupaka trenutnoga sinodalnog procesa po kojima se konkretno ostvaruju navedene značajke trinitarnoga i eklezijalnog zajedništva. Zatim se pozabavila mogućom povezivošću Crkve i demokratskoga ustroja: S jedne strane, Crkva se ne može poistovjetiti s demokracijom, jer je ona narod okupljen od Boga i za Boga. S druge pak strane, Crkva se već zalaže za neke vrijednosti koje se smatraju demokratskima, ali su zapravo iz perspektive vjere „trinitarne“, što znači njoj vlastite vrijednosti.

svećenički dan sisačka biskupija 3
Predavačica je zaključila i da je sinodalni stil Crkve zapravo teža varijanta ostvarivanja njezina hoda i poslanja u ovome svijetu, ali da nas papa Franjo podsjeća kako je „put sinodalnosti ono što Bog očekuje od Crkve u trećem tisućljeću. „Zato je važno imati na umu da biskupska sinoda o sinodalnosti neće biti završetak sinodalnih procesa u Crkvi. U tom smislu, „potrebno je razvijati kulturu sinodalnosti u Crkvi koja uključuje kulturu slušanja, razgovora, uvažavanja drugoga, ali i spremnosti na odstupanje od vlastitoga mišljenja kada je potrebno. Za to je potrebno stvoriti trajnije sustave i modele koji će u Crkvi sinodalnost podržavati i dalje razvijati. Pri tom ne bismo smjeli nostalgično idealizirati prošlost niti apokaliptički upozoravati na sadašnjost, samo zato što ne znamo što nam trenutne promjene donose“, kazala je profesorica Kovač.

Na početku drugog dijela susreta biskup je zahvalio svima koji su sudjelovali na hodočašću u Rim povodom 125. godišnjice smrti brata Ivana Bonifacija Pavletića te je i pozvao na misu zahvalnicu za to koja će se održati 19. studenoga u 11 sati u župnoj crkvi u Kutini. Govoreći o aktualnostima i nadolazećim događajima u biskupiji biskup je posebno istaknuo svečano otvorenje biskupijske Sinode koje će se održati 26. studenoga u 16 sati u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Također, biskup je pozvao svećenike na duhovne vježbe u Topuskom od 28. do 30 studenoga, a koje će predvoditi biskupi Josip Mrzljak i Želimir Puljić. Najavio je i trinaestu obljetnicu ponovne uspostave biskupije, a koja će se proslaviti misom 4. prosinca koju će u bazilici sv. Kvirina predvoditi biskup Željeznog Egidije Živković. Na kraju biskup je i novom postulatoru za proglašenje svetim i blaženim 25 svećenika mučenika mr. Ivanu Ćoriću uručio dekret.

svećenički dan sisačka biskupija 4
Svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić izvijestila je o tijeku radova na sanacije crkvi i župnih kuća nakon potresa, istaknuvši kako bi nakon prikupljanja i izrade opsežne dokumentacije tijekom ovog mjeseca trebali i započeti prvi radovi na konstruktivnoj obnovi. Povjerenik za pastoral mladih vlč. Marijan Štingl progovorio je o novoj sezoni katoličke malonogometne lige u biskupiji, a povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić govorio je o zaručničkim tečajevima koji će se sljedeće godine održati na pet lokacija u 12 termina.


Tekst: Stjepan Vego, predstojnik i glasnogovornik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije

Foto: Mediji Sisačke biskupije

Radio Marija

11:50 Glazba
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.