dijete roditelji obitelj
Deseti Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska (u nastavku: SSMH) “Vrijednosti u vremenu promjena” nastavljen je okruglim stolom pod nazivom "Pravo na dijete ili prava djeteta” u srijedu 9. 11. 2022. godine s početkom u 19 sati u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14.

Okrugli stol “Pravo na dijete ili prava djeteta” obilježila su pitanja koja se odnose na surogat majčinstvo, na medicinski pomognutu oplodnju te pitanja koja govore o najboljem interesu djeteta u kontekstu udomiteljstva i posvojenja.

Na okruglom stolu govorili su: dr. sc. Barbara Preložnjak, dr. sc. Mirjana Radan, Krešimir Miletić, univ. spec. act. soc. i Matija Štahan, mag. litt. comp. Moderatorica okruglog stola bila je Mirta Bilać.

Barbara Preložnjak govorila je o zakonskim okvirima medicinski pomognute oplodnje (MPO) i prava na nju. Objasnila je kako ne postoji zakon koji navodi pravo na dijete. Istaknula je kako je pravo vezano uz povijest i tradiciju neke zemlje. Govoreći o definiciji zametka, navela je kako ne postoji pravna definicija zametka, nego se ona veže uz pojam stanica koje se mogu dijeliti i iz kojih može nastati dijete. Što se tiče pravnog statusa, Preložnjak je kazala kako se pravni subjektivitet stječe rođenjem, a gubi smrću, ali je nasciturus zaštićen u području nasljednog prava. Osvrnuvši se na surogatstvo, istaknula je kako se njime ruši pravni sustav na kojem se temelji pravo djece, a prvenstveno pravo djeteta da sazna vlastito podrijetlo. Zaključila je navodeći i probleme vezane uz biološko podrijetlo i uzdrmano krovno načelo majčinstva.

Mirjana Radan naglasila je kako u pitanjima vezanim uz medicinsku oplodnju treba biti oprezan jer postoje brojne manipulacije. Kao najvažniji problem ističe pitanje od kada čovjek postaje čovjekom. Ističe kako je biološki utemeljena činjenica da život nastaje začećem i da se razvija koordinirano, kontinuirano i sukcesivno te ako u trenutku začeća nema potencijal, neće ga ni imati. Kao problem surogatstva vidi narušavanje ideje obitelji. Zaključila je kako je to najsloženiji medicinski, socijalni i pravni sustav ljudskog začeća.

Krešimir Miletić istaknuo je kao najvažniju temu odnos prema čovjeku i ljudskom dostojanstvu. Medicinski pomognutu oplodnju definirao je kao ponižavajuću za ženu te je istaknuo statistički podatak da 30% embrija ne preživi odmrzavanje, a ostatak završi u kozmetičkoj industriji ili istraživanju. Uspoređujući udomiteljstvo i posvojenje, istaknuo je kako su to dva u potpunosti različita pojma jer se posvojenjem stječe novi identitet. S obzirom na dugotrajan postupak, danas se više osoba odlučuje za udomiteljstvo nego za posvojenje. Zaključio je kako je bitno da dijete ima i majku i oca jer na njihovim primjerima najbolje uče. Odsutnost jednog roditelja ostavlja brojne posljedice na dijete, a istospolne zajednice ne mogu ponuditi komplementarnost kao što to mogu parovi različitog spola.

Matija Štahan istaknuo je kako je problematično pitanje kada se postaje osobom. Razlog tome vidi u činjenici da se kao kriterij za postajanje osobom uzima svjesnost, a prema tome i bebe te mala djeca mogla bi se gledati kao nešto drugo, a ne kao osobe. Osvrnuvši se na MPO, Štahan je rekao kako sam postupak medicinski pomognute oplodnje dovodi do toga da razgraničuje ljudske živote na one koji su vrijedni življenja i na one koji nisu vrijedni življenja te je istaknuo kako se radi o eugenici. Zaključio je kako obitelj kao nuklearna jedinica društva može biti društveno korisna i da je gorivo cijelog društva, a s druge strane svako eksperimentiranje s onim što je prirodno vodi u propast.


Izvor: Svjetski savez mladih Hrvatska
Foto: Kelly Sikkema, Unsplash

Radio Marija

17:45 Glazba
18:10 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Sveta misa - prijenos trodnevnice uz blagdan bl. Ozane Kotorske iz kapelice ss. dominikanki na Krugama; misno slavlje predvodi vlč. Damir Ocvirk, župnik župe sv. Josipa u Zagrebu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.