IMG 6553

U Voćinu je 5. studenog 2022. proslavljen spomendan bl. Antona Muzića i bl. Serafina Glasnovića Kodića, mučenika, porijeklom iz Letnice i Janjeva na Kosovu. Program je započeo u Hrvatskom domu gdje su se okupili Letničani doseljeni u Župu Voćin i Đulovac te iz drugih hrvatskih krajeva a pridružili su im se i Janjevci, među njima i svećenici podrijetlom s Kosova. Akademiji su nazočili i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića; virovitičko-podravski župan Igor Andrović, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića; načelnik općine Voćin Predrag Filić, predsjednik Općinskog vijeća Roko Perić, te Pavle Matić, predsjednik Zajednice Kosovskih Hrvata „Letnica“.

IMG 6577 rotated

Središnji dio programa bilo je euharistijsko slavlje u bazilici Gospe Voćinske pred relikvijom bl. Antona Muzića, gdje je voditelj Svetišta i voćinski župnik Ivan Ereiz pozdravio predvoditelja euharistijskog slavlja dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića, podrijetlom iz Janjeva, domaćeg biskupa Antuna Škvorčevića, svećenike, časne sestre te okupljene vjernike. Istaknuo je kako je ovogodišnji blagdan spomenutih blaženika obojen tridesetom obljetnicom dolaska Letničana u Hrvatsku, prvenstveno u Voćin i Đulovac. Kazao je kako je Božja providnost htjela da letničko Svetište zamijene voćinskim te ovdje nastave njegovati marijansku pobožnost, koja je jačala i vjeru bl. Antona Muzića i svih drugih Hrvata na Kosovu. Biskupu Antunu zahvalio je za 25 godina vršenja pastirske brige za vjernike u Požeškoj biskupiji, napose za doseljene Letničane, što je očitovao i današnjim dolaskom, iako popodne u Mađarskoj predvodi euharistijsko slavlje za tamošnje Hrvate. Biskupu Roku čestitao je njegovo biskupsko ređenje i zahvalio za spremnost da po prvi puta u Voćinu predvodi euharistijsko slavlje. Nakon toga prigodnu riječ uputio je požeški biskup Antun, pozdravivši biskupa Roka, i pridruživiši se riječima zahvalnosti voditelja voćinskog Svetišta i župnika, što se rado odazvao doći u Voćin predvoditi slavlje prigodom spomendana bl. Antona i bl. Serafina. Kazao je kako putuje danas u Martince u Mađarskoj, gdje će predvoditi euharistijsko slavlje za tamošnje Hrvate, istaknuvši važnost međusobnog povezivanja Hrvata kojih ima na Kosovu, u Mađarskoj, i diljem cijeloga svijeta, ali da pri tom treba imati na umu najvažnije pitanje: koliko ih ima kod Boga i koliki s njime izgrađuju svoj život. „Vi Letničani koji ste doselili na ove prostore, donijeli ste sa sobom jednu duhovnu baštinu, snažniju od materijalne. Ono što ste materijalno imali ostavili ste na Kosovu, a ovamo donijeli vjernost Bogu i Crkvi, braku i obitelji te brojnom potomstvu, čime ste u hrvatsko biće u našoj državi unijeli evanđeoske vrijednosti“, istaknuo je biskup Antun. Zapitao je jesu li te vrijednosti tijekom proteklih 30 godina potamnile ili su, poput bl. Antona i Serafina u onim komunističkim okolnostima ostali vjerni Bogu i predali mu svoje živote. Potaknuo ih je da i dalje čuvaju navedene vrijednosti te na taj način svjedoče vjernost Bogu. „Molim s vama da vas prati zagovor Isusove Majke, koja je ista u Letnici i Voćinu, te bl. Antona Muzića kako biste ostali povezani s Bogom i tim putem očuvali svoju duhovnu baštinu“, zaključio je svoju prigodnu riječ požeški biskup Antun. Zatim su dvije djevojčice odjevene u narodne nošnje kosovskih Hrvata u znak dobrodošlice uručile cvijeće biskupu Roku i Antunu.

IMG 6586

Predvodeći euharistijsko slavlje, biskup Roko se u homiliji spomenuo 30. obljetnice doseljenja Hrvata s Kosova, i zahvalio Bogu koji u Crkvi ujedinjuje ljude sa svih strana svijeta, potaknuvši nazočne vjernike da nasljeduju primjere blaženih Antona Muzića i Serafina Glasnovića, slušajući i u život provodeći Božju riječ. Osvrnuo se na naviješteno čitanje iz Prve knjige o Makabejcima i upozorio na opasnost modernog idolopoklonstva u kojem suvremeni čovjek mnoge prolazne vrijednosti stavlja ispred Boga te je podsjetio vjernike kako nema spasenja bez križa i Krista. Upravo oni koji su strpljivo podnosili muke i teškoće ovoga svijeta zadobili su vječni život, kazao je.

IMG 6602 rotated

Potkrijepio je to naviještenim ulomkom iz Knjige otkrivenja i primjera iz života blaženih Antona i Serafina. Mučeništvo je jedini istinski kriterij iskrenosti vjere, rekao je biskup Glasnović te zaključio kako svaki vjernik koji ozbiljno shvaća svoju vjeru treba prihvatiti mučeništvo kao stvarnost koja pripada njegovoj budućnosti. Na kraju homilije ohrabrio je vjernike citirajući riječi kardinala Amata prigodom mise proglašenja blaženima Antona i Serafina: „Ne smijemo ih prepustiti zaboravu, nego im se uvijek možemo i trebamo obraćati u svojim molitvama“.

IMG 6499

Slavlje je završilo prigodnim programom ispred Hrvatskog doma gdje su izvedeni glazbeno-scenski sadržaji na kojem su nastupili Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana i Kulturno umjetnička udruga Letnica.

 

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

09:45 Glazba
10:30 Marulova kolijevka - tema: Epigrafički natpisi na iskopinama Salone (Izložba "Memento mori"); gost: Nino Švonja, kustos Epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja Split; ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
11:15 Glazba
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.