sisak svi sveti 8
Na svetkovinu Svih svetih, u utorak 1. studenog, sisački biskup Vlado Košić predvodio je misno slavlje ispred crkve Pohoda BDM na sisačkom Viktorovcu, u neposrednoj blizini Gradskog groblja. U koncelebraciji bili su dekan Sisačko-katedralnog dekanata i domaći župnik Ivan Faletar, župnik sisačke župe sv. Kvirina Robert Jakica, župnik iz Budaševa Krešimir Bulić, župnik petrinjske župe Preobraženja Gospodnjeg Damir Ceković, župnik sisačke župe sv. Josipa Radnika fra Ivan Bradarić i domaći župni vikar Dario Stanković.
sisak svi sveti 2
Na početku svoje homilije biskup je rekao kako se danas jednim blagdanom slavi sve svete, svu našu braću i sestre koji su proslavljeni u nebeskoj slavi. Pojasnio je kako svaki dan u kalendaru imamo barem jednog sveca, ali znamo da postoji nepregledno mnoštvo svetih i zato je Crkva uvela jedan blagdan kojim se slave svi, i poznati i nepoznati sveci.
sisak svi sveti 3
Osvrnuvši se na Riječ Božju te čitanje iz Knjiga otkrivenja (Otk 7,2-4.9-14) biskup je podsjetio kako ono donosi riječi zadivljenog apostola Ivana, te kako je mnogo spašenih koji stoje pred licem Gospodnjim i hvale ga. „Oni su iz svih jezika, naroda, plemena… bijele su haljine znak njihove čistoće, a palme – znak mučeništva. Pa ako su i uprljali svoju nevinost, život milosti i nastojanje da ne griješe, njihove grijehe briše krv Krista Jaganjca. A nevolja velika, što je to? Je li to bolest, potres, epidemija, rat? Neki kažu da je sv. Ivan već vidio progone koji su se nadvili nad kršćane. I mnogi su učenici Isusovi bili ubijeni. To su sigurno bile nevolje velike. Ali mi možemo u to ubrojiti i sve spomenute i tolike druge nevolje, trpljenja, patnje, poniženja, boli… sveti Ivan ne kaže da će nas Gospodin osloboditi tih nevolja, ne, nego da treba proći kroz njih. Tako su i sveti koje danas slavimo, oni su podnijeli mnoge nevolje ali su ostali uspravni, kroz njih su prošli i zadobili vječnu nagradu“.
sisak svi sveti 4
U nastavku progovorivši o Matejevu evanđelju i osam blaženstava biskup je rekao kako Isusu bilo veoma važno to objaviti svojim učenicima. Jer jednako tada kao i sada, njegovi su učenici djeca ovoga svijeta i podložni su mnogim zahtjevima svog vremena i pravilima koje zadaje i po njima traži da živimo ovaj svijet koji nije Božji. Kako se othrvati zahtjevima ovoga svijeta, kako doći do Božjeg svijeta? Jednostavno: slušajući Isusa. Zato je jako važno što smo čuli, i kako mislim ispuniti ove Isusove riječi“, upozorio je biskup protumačivši u nastavku blaženstva.
sisak svi sveti 5
Na kraju biskup je zaključio kako nas blagdan Svih svetih povezuje i s našom braćom i sestrama koji su nas napustili te su s ovog svijeta prešli u onaj vječni. „Naime, nikada Crkva nikog nije proglasila svetim tko je još živ na zemlji. Tek njegov prijelaz s ovog svijeta pokazuje snagu njegove vjere. Poslanica Hebrejima savjetuje: Spominjite se svojih glavara koji su vam navješćivali riječ Božju: promatrajući kraj njihova života, nasljedujte njihovu vjeru (Heb 13,7).
sisak svi sveti 6
Premda je 2. studenog blagdan Svih vjernih mrtvih ili Dušni dan, s pravom vjernici već danas posjećuju grobove svojih najmilijih, kite ih cvijećem u znak povezanosti i pale svijeće u znak vjere u uskrsnuće. Vjerujemo da je i među mnogim našim preminulim svećenicima, djedovima i bakama, očevima i majkama, muškarcima i ženama, mladima i djecom velik broj spašenih koji su pridruženi svima svetima. I ne samo da se molimo za njih nego se molimo i njima, tj. preporučujemo u njihovu pomoć i molitve, zaštitu i ljubav jer ako nas je smrt rastavila na ovom svijetu, nismo odijeljeni u ljubavi jer oni koji su u Bogu, zajedno su, dapače jedno, bili oni još živi na zemlji, bili odijeljeni te su jedni još na ovom svijetu a drugi u vječnom životu“.
sisak svi sveti 7

Nakon mise biskup se sa svećenicima i okupljenim vjernicima, u procesiji uputio do središnjeg križa Gradskog groblja gdje su molili za pokoj svih duša čiji su posmrtni ostaci pohranjeni na ovom groblju.

sisak svi sveti 1


Tekst: Stjepan Vego, predstojnik i glasnogovornik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije

Foto: Mediji Sisačke biskupije

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.