dj svisveti 1

Velik broj vjernika obiju đakovačkih župa: Svih svetih i Dobroga Pastira, okupio se na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga na ulazu u Gradsko groblje u Đakovu, gdje je svečano misno slavlje predvodio pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić. Uz nadbiskupa Đuru Hranića, koncelebrirali su đakovački župnici Ivan Lenić i Ilija Dogan, dok je uz asistenciju ministranata Župe Svih svetih posluživao đakon Antonio Ihaz. Slavlje su pjevanjem pratili članovi Katedralnog zbora, uz voditelja mo. Ivana Andrića.

dj svisveti 2

„Kako lijepo želimo označiti današnju veliku svetkovinu slaveći ovu Euharistiju! Činimo to ovdje, u „predvorju“ ovog lijepo uređena i njegovana đakovačkog groblja, odazivajući se posebnom pozivu župnika Ivana da baš ovdje rasprostremo euharistijski stol, koji u zajedništvu s našim nadbiskupom na današnju svetkovinu ovdje u gradu Đakovu danas izvanredno postaje najsvečaniji „katedralni“ oltar, ujedno i mjesto našeg pobožnog bogoslužja kojim se pridružujemo već stotinama naraštaja Đakovčana u slavlju crkvenoga goda“, rekao je na početku svoje propovijedi biskup Ivan, spominjući povezanost župe svečarice s drugom đakovačkom župom Dobroga Pastira.

dj svisveti 3

Nadalje je biskup u propovijedi razmatrao nekoliko važnih oznaka kršćanske svetosti, a kao prvu je izdvojio univerzalni, sveopći poziv na svetost. Podsjetio je na prvo čitanje iz Knjige otkrivenja koje govori o velikom mnoštvu naroda, koji „Dođoše iz nevolje velike i opraše haljine svoje i ubijeliše ih u krvi Jaganjčevoj“. „Tko su ti što tvore taj nepregledni, veliki narod? Sveti – zapravo, svi koji su postigli blaženstvo, trajno spasenje, konačno i savršeno zajedništvo s Bogom. Među njima u nadi spasenja prepoznajemo i svoje bližnje, sve koji su po Kristu i zajedništvu s njim prispjeli proslavljenoj Crkvi, nebeskoj zajednici svetih“, rekao je biskup Ivan, nastavljajući kako biblijska riječ pokazuje da je poziv na svetost upućen svim ljudima i da je iskrivljeno mišljenje kako je svetost pridržana tek malom broju izabranih. Pritom je podsjetio kako je papa sv. Ivan Pavao II. u Osijeku 2003. g. okupljenima kazao da je došao „podsjetiti vas, u Gospodinovo ime, da ste pozvani na svetost već sada ovdje na zemlji, u svakome životnom razdoblju“, od proljeća mladosti do zrele dobi i starosti, sve do „trenutka smrti i nakon nje, u posljednjemu čišćenju, što ga je pripravila milosrdna Božja ljubav“.

dj svisveti 4

Druga oznaka kršćanske svetosti jest da svetost raste iz dara spasenja, kazao je biskup Ivan, naglasivši kako je važno živjeti svijest da smo Božji, da nas Bog želi i da nas ljubi: „Zato svetost najprije doživljavamo kao Božji dar, kad svoje živote prihvaćamo i gradimo u svjetlu istine da smo Božji sinovi i kćeri. To svjedoče sveci – da je spasenje po Kristu jače od svakoga zla; da ih u životu najviše vodi i usmjerava iskustvo povjerenja u Božju ljubav – ona im je najdublja sigurnost. To ih iskustvo uvijek ispunja nadom, u svim mijenama života, unatoč žalostima, pa i osobnim padovima i grijesima, jer Božja ljubav uvijek vodi k spasenju, poziva na obraćenje i daruje milost oproštenja.“

dj svisveti 5 scaled

Svetost uvijek živi od uskrsne radosti, rekao je biskup Ivan, označavajući rečeno kao treću oznaku kršćanske svetosti, te podsjećajući na naviješteno evanđelje o blaženstvima, u kojima je izrečen temeljni Kristov nauk, program ostvarenja Božjega kraljevstva. „U njima je, unatoč „paradoksu“ prvoga dojma, toliko životne istinitosti i realizma. Na površini to možda ne vidimo, ali čim pogledamo malo dubljim, ‘mudrijim’ okom, uočavamo kako su upravo blaženstva pravi životni put, osoban i konkretan, dostupan svima, ali i svima jednako zahtjevan. Kad malo bolje pogledamo, bez ‘siromaštva duhom’, bez ‘milosrđa’, ‘mirotvorstva’ i ‘čistoće srca’ na koje Isus poziva sve se tako lako izobliči i uruši, na planu osobnog i zajedničkog života. Brzo se izgubi povjerenje, zahlade odnosi i prestajemo biti oslonac jedni drugima, a raste nepovjerenje, nastaju neprijateljstva, na mnogo strana sukobi i ratovi“, rekao je propovjednik.

dj svisveti 6

Biskup je na kraju homilije pozvao vjernike: „Ponesimo s ovoga susreta poruku da se pitanje svetosti tiče i Neba i Zemlje. Zato Gospodinu danas uzdižemo molitve – za nas koji smo još na Zemlji i za našu pokojnu braću i sestre. Čvrsto se nadamo uskrsnuću. I dok sada živimo u ovom prolaznom vremenu, nismo u strahu, već ispunjeni „radosnom nadom“ u Kristu, koji je pobijedio okove grijeha i smrti i otvorio nam vrata punine života – besmrtnoga i vječnoga.“

dj svisveti 7

Na kraju mise uslijedio je ophod do središnjeg Križa na ulazu u groblje te „molitva odrješenja“ za sve pokojne.

Tekst i foto: Anica Banović; Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

07:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Remetske
07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - bl. Ozana Kotorska

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.